Skocz do zawartości

[ok. 3000 PLN] MTB entry level dla dziewczyny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mojej dziewczynie spodobały się wycieczki ze mną i chcemy jej kupić rower MTB. Dotychczas miała typowego mieszczucha single speed. 

Rodzaj jazdy: wycieczki bez napinki, delikatne single, trochę podjazdów, dystanse 20-50 km. 

Mierzyliśmy dzisiaj kilka różnych rowerów i w zasadzie na placu boju zostały dwa:

1. Giant Talon 1 GE:

https://www.giant-bicycles.com/pl/talon-1--ge-

2. Cube Access WS Race:

https://skiteam.pl/rowery-2019/10601-rower-cube-225500-access-ws-race.html

Główne rozterki: Giant 27,5" vs. Cube 29" oraz linia męska (unisex) i dedykowana dla kobiet. A więc poniżej moje pytania:

1. Dla mnie przy moim niespełna 190 cm wzrostu 29" jest naturalnym wyborem (i na takim też rowerze jeżdżę), ale czy dla kobiety 170 cm wzrostu nie lepsze będą koła 27,5"? A przede wszystkim to przy tej półce cenowej rower na mniejszych kołach będzie po prostu lżejszy. Początkowo w ogóle nie patrzyłem na 29", a teraz sam już nie wiem...

2. Czy nie jest błędem zakup roweru z męską geometrią dla kobiety? Mojej dziewczynie Giant podoba się bardziej (chodzi o aspekt czysto wizualny), po przymiarkach pozycja też pasuje i to jest jej wybór. Zastanawiam się tylko, czy nie popełniamy błędu decydując się na rower z linii unisex, a nie dedykowany dla kobiet?

Dziękuję, będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości :)

Pozdrawiam,
Paweł

Napisano

Rowery dla kobiet maja przeważnie nieco krótszą i lekko obniżoną górną rurę . Ale skoro twojej dziewczynie pasuje pozycja na talonie ....

Giant ma serię rowerów dla kobiet - LIV .

Sporo rowerów w damskich wersjach miał też kiedyś kross . Były tam całkiem sensowne rowery .

Trek też takie miał .

Piszę w czasie przeszłym bo nie śledzę rynku ale pewnie i obecnej ofercie coś się znajdzie .

Napisano

Wszystko zależy od przymiarki. Na 29 (różnych typach) jeździ Mamba z forum, z bloga a jest o ile pamiętam wzrostu poniżej 170cm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...