empeem Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Witam, Po ponad 10 latach jazdy na używanym trekkingu Gudereit (RC-30) przyszedł czas na jakiś upgrade Poszukuję jakiegoś fajnego, ładnego crossa do codziennych dojazdów do pracy - ok 20km dziennie, i na weekendowe wycieczki. Ważne by rowerek był wygodny, amortyzatory nie są konieczne, dobre hamulce. Dobrze żeby miał regulowaną kierownicę - lata na trekkingu przyzwyczaiły mnie do bardziej wyprostowanej jazdy - i możliwość montażu bagażnika budżet może nieco przekraczać 2000 zł, ale najchętniej bym zapłacił mniej mój wzrost - 168cm, waga 73kg
polmaj Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 https://www.halarowerowa.pl/marin-muirwoods-29er-p635.html lubisz zielony kolor , zmieci opony do 2,1 , przyzwoicie wyposazony jak za te cene
MikeSkywalker Napisano 9 Sierpnia 2019 Napisano 9 Sierpnia 2019 Jak wyżej, Marin Muirwoods. Niestety rowery crossowe/trekkingowe ze sztywnym widelcem praktycznie wyginęły, więc ciężko coś takiego znaleźć. Kierownica, mostek - wszystko jest do dopasowania, więc nad pozycją można popracować. Możliwość założenia szerszych opon będzie dobrą opcją na krakowskie krawężniki. Druga możliwość - Unibike Flash, prosty cross, napęd 3x8, hydrauliczne hamulce, regulowany mostek.
empeem Napisano 10 Sierpnia 2019 Autor Napisano 10 Sierpnia 2019 20 godzin temu, polmaj napisał: https://www.halarowerowa.pl/marin-muirwoods-29er-p635.html lubisz zielony kolor , zmieci opony do 2,1 , przyzwoicie wyposazony jak za te cene kolorystycznie kompletnie do mnie nie przemawia 19 godzin temu, MikeSkywalker napisał: Niestety rowery crossowe/trekkingowe ze sztywnym widelcem praktycznie wyginęły, więc ciężko coś takiego znaleźć. Kierownica, mostek - wszystko jest do dopasowania, więc nad pozycją można popracować. Możliwość założenia szerszych opon będzie dobrą opcją na krakowskie krawężniki. Druga możliwość - Unibike Flash, prosty cross, napęd 3x8, hydrauliczne hamulce, regulowany mostek. ważne by znaleźć też coś dostępnego fizycznie w sklepie, by się przymierzyć do roweru przed zakupem. Brałem kiedyś pod uwagę Flasha, kiedyś rzucił mi się w oczy TREK DS 3 - jednak to dość więcej niż wynosi mój budżet, ale już wyprzedaże roczników się pomału zaczynają - może uda mi się coś fajnego znaleźć
MikeSkywalker Napisano 11 Sierpnia 2019 Napisano 11 Sierpnia 2019 Dual Sport to bardzo fajny rower, ale jak wspominasz - musiałbyś się przymierzyć. Bo jemu bliżej do czegoś pomiędzy crossem i góralem, niż do trekkinga z wyprostowaną pozycją, takie jest przynajmniej moje wrażenie. Ale wielu klientów chwali, a jeżdżą rekreacyjnie, więc to pewnie kwestia wysokości kierownicy i ewentualnie dopasowania mostka. DS2 spokojnie jest osiągalny w okolicach 2 tysięcy złotych, pod warunkiem że w jakimś sklepie został jeszcze w Twoim rozmiarze - 17.5 (M).
empeem Napisano 11 Sierpnia 2019 Autor Napisano 11 Sierpnia 2019 Patrzę też na różne ogłoszenia np na olx (nie wiem czy jakiejś używki nie kupię ) - i rzucił mi się ostatnio Specialized sirrus bez tarczówek https://www.olx.pl/oferta/rower-specialized-sirrus-CID767-IDya89g.html i z tarczówkami https://www.olx.pl/oferta/specialized-sirrus-comp-disc-2015-rozmiar-m-CID767-IDAK4yX.html jest też wersja niby damska, ale nie wiem czym się specjalnie różni od męskiej https://www.olx.pl/oferta/damski-rower-miejski-specialized-sirrus-elite-shimano-roz-s-CID767-IDAZOry.html#f5bce1584f
MikeSkywalker Napisano 12 Sierpnia 2019 Napisano 12 Sierpnia 2019 To rasowy fitness, czyli geometria nieco bardziej "sportowa". Owszem, da się ją nieco zmienić mostkiem itd ale musiałbyś się przejechać na rowerze tego typu - bo jednak do wyprostowanej pozycji na takim daleko.
empeem Napisano 14 Sierpnia 2019 Autor Napisano 14 Sierpnia 2019 Czytałem, że Specialized to hybryda - ten sirrus z bagażnikiem wygląda mi na trekkinga trochę - niemniej jednak bardzo podobają mi się te rowerki Bardzo ładna jest też Merida Crossway 100 https://www.goride.pl/rowery/merida-crossway-100-2019-odbior-osobisty?gclid=Cj0KCQjw4s7qBRCzARIsAImcAxboNaqnwFw-uz1VCoC7wilnwihE995SHQ-ZU-XofQNAqkJJOXfi0twaAt37EALw_wcB znalazłem na olx za 2000 zł tylko, że w rozmiarze L (55cm) - więc może być ciut za duży Pytanie czy warto brać pod uwagę tą Meridę? ja 2429 bym nie dał - prędzej te 2000 W ogóle na co zwracać uwagę przy wyborze używanych rowerów?
MikeSkywalker Napisano 14 Sierpnia 2019 Napisano 14 Sierpnia 2019 I za te 2 tysiące niczego nie urywa. Mnie osobiście niczym nie przekonuje, osprzęt słaby. Taki Unibike Crossfire za nieco ponad 2tys. wypada dużo lepiej.
polmaj Napisano 14 Sierpnia 2019 Napisano 14 Sierpnia 2019 6 godzin temu, empeem napisał: Czytałem, że Specialized to hybryda - ten sirrus z bagażnikiem wygląda mi na trekkinga trochę - niemniej jednak bardzo podobają mi się te rowerki Bardzo ładna jest też Merida Crossway 100 https://www.goride.pl/rowery/merida-crossway-100-2019-odbior-osobisty?gclid=Cj0KCQjw4s7qBRCzARIsAImcAxboNaqnwFw-uz1VCoC7wilnwihE995SHQ-ZU-XofQNAqkJJOXfi0twaAt37EALw_wcB znalazłem na olx za 2000 zł tylko, że w rozmiarze L (55cm) - więc może być ciut za duży Pytanie czy warto brać pod uwagę tą Meridę? ja 2429 bym nie dał - prędzej te 2000 W ogóle na co zwracać uwagę przy wyborze używanych rowerów? Żeby oferty były blisko miejsca zamieszkania i policz do ceny jeszcze cenę przeglądu po kupnie i ewentualnych regulacji
empeem Napisano 15 Sierpnia 2019 Autor Napisano 15 Sierpnia 2019 11 godzin temu, polmaj napisał: Żeby oferty były blisko miejsca zamieszkania i policz do ceny jeszcze cenę przeglądu po kupnie i ewentualnych regulacji Zamierza kupować tylko lokalnie, rozumiem, że trzeba doliczyć koszty ewentualnego serwisu, ale pytanie: jakiego osprzętu, hamulców, amortyzatorów unikać? Muszę przyznać, że ten Marin niby prosty, ale ma coś fajnego w sobie - jednak 2499 to wciąż za dużo i szukam fajnej oferty, może się trafi No i Specialized też mi się też podoba zarówno Marin jak i Specialized są dostępne w sklepach w Krakowie, także mogę przymierzyć
MikeSkywalker Napisano 15 Sierpnia 2019 Napisano 15 Sierpnia 2019 Była tu już na forum osoba z Krakowa której także doradzałem Muirwoodsa - bo to w mojej opinii najlepszy sprzęt do jazdy okołomiejskiej. Sam gdybym nadal mieszkał w centrum Rzeszowa postawiłbym na taki rower. 2500 to cena detaliczna, zawsze idzie z niej coś urwać albo szukać jakiś wyprzedaży bądź używki. Niestety ale jest to rower który za bardzo nie ma konkurencji. Odpada Ci waga i konieczność serwisowania amortyzatora (który nawet ciężko nazwać amortyzatorem), komfort jazdy można sobie zapewnić szerszymi oponami, hamulce hydrauliczne są praktycznie bezobsługowe, pozostaje dbać o koła, napęd i to w sumie wszystko.
remover Napisano 16 Sierpnia 2019 Napisano 16 Sierpnia 2019 Z tanich fitnesów przychodzą mi do glowy Romet Mistral Urban/City/Cross, Marin ma też serię podobną do Miuirwoods ale na amelinium - Fairfax, może kolorystyka bardziej będzie odpowiadała. No i Lazaro Aero. Upd. I ostatnia sztuka Medano Vanity na allegro
empeem Napisano 16 Sierpnia 2019 Autor Napisano 16 Sierpnia 2019 12 godzin temu, remover napisał: Z tanich fitnesów przychodzą mi do glowy Romet Mistral Urban/City/Cross, Marin ma też serię podobną do Miuirwoods ale na amelinium - Fairfax, może kolorystyka bardziej będzie odpowiadała. No i Lazaro Aero. Upd. I ostatnia sztuka Medano Vanity na allegro Dzięki za propozycje póki co po głowie chodzi mi ten muirwoods w kolorze czarnym, jak tylko będzie fajna oferta to pewnie się skuszę dokupię jeszcze błotniki i bagażnik, i będzie mega - no chyba, że rzuci mi się w międzyczasie coś innego w oczy pozdro
Pulos Napisano 19 Sierpnia 2019 Napisano 19 Sierpnia 2019 Ja na twoim miejscu bym dołożył do budżetu tysiaka i kupił jakiegoś Unibike. Moim zdaniem stosunek ceny do jakości jest idealny, a sam rower sprawdza się świetnie w codziennym użytkowaniu. Warto sobie przeczytać ten artykuł i samemu wyciągnąć wnioski https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17902/test_crossowy_unibike_viper_2019?strona=2, czy rzeczywiście warto zakupić taki rower.
empeem Napisano 19 Sierpnia 2019 Autor Napisano 19 Sierpnia 2019 3 godziny temu, Pulos napisał: Ja na twoim miejscu bym dołożył do budżetu tysiaka i kupił jakiegoś Unibike. Moim zdaniem stosunek ceny do jakości jest idealny, a sam rower sprawdza się świetnie w codziennym użytkowaniu. Warto sobie przeczytać ten artykuł i samemu wyciągnąć wnioski https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/17902/test_crossowy_unibike_viper_2019?strona=2, czy rzeczywiście warto zakupić taki rower. dla mnie 2500 to jest już poza mój budżet, a już o 3000 zł nawet nie myślę muirwoods chodził już po 1799 z tym, że kolorystycznie mi nie pasował - patrząc po opiniach i recenzjach jest to naprawdę bardzo dobry rower (w dodatku nie rzucający się w oczy) także patrzę i czyham na okazję może coś się trafi - jak się uda to w tym tygodniu będę się przymierzał do tego rowerku mimo to dzięki za propozycję
Pulos Napisano 20 Sierpnia 2019 Napisano 20 Sierpnia 2019 Jak najbardziej cię rozumiem, muirwoods w takiej cenie to rzeczywiście okazja, powodzenia w "polowaniu" .
empeem Napisano 27 Października 2019 Autor Napisano 27 Października 2019 Witam po dość długiej przerwie Historia z Marinem wyglądała tak, że nie ma i nie będzie póki co dla mnie rozmiaru ramy - nawet nie ma opcji domówienia - przynajmniej kolorze czarnym. Rozmiar jest, w dość atrakcyjnej cenie (1875), ale w kolorze rasta Koniec końców, po wielu nieplanowanych wydatkach i przed czekającym mnie remontem udało mi się znaleźć na olx hybrydę 28'' Diamant X3 za 1100 zł - z alivio 3x8,hudrauliką i regulowaną kierownicą - rower w bardzo dobrym stanie, serwisowany - jeszcze tylko muszę dobrać jakieś błotniki, bagażnik i będzie git
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.