Skocz do zawartości

[do ok. 1000] Dojazdy do pracy w Krakowie

SzK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poszukuje jakiegoś roweru, którym mógłbym jeździć całorocznie po mieście królów polskich czyli Krakowie. Na ten moment z nowych znalazłem Lazar Aero V2, a z używanych Triban 500 fb. Kondycyjnie jest u mnie wyśmienicie, więc o kwestie wydolnościowe się nie martwię. Nie chcę nic drogiego, bo tak naprawdę 99% jazdy to będzie właśnie dojazd do pracy/na studia. Mam kilkuletnią szosówkę Cube Streamer i to ona służy jako rower na dalsze wyjazdy, ale szkoda mi jej na męczenie po mieście oraz bardzo by mnie zabolało serce jeśli ktoś postanowiłby że rower ten powinien zmienić właściciela nie konsultując tego uprzednio ze mną.

Napisano

Triban RC100 i ewentualna przeróbka pod prostą kierownicę, albo Triban 100 i zmiana (po zajechaniu) koła pod kasetę. Ewentualnie Riverside 120. 

Albo jakaś używka z napędem 1x8 (lub Nexus 3) i sztywnym widelcem - można to i z jakiegoś starego trekkinga złożyć, ja mam zimówkę/dojazdówkę na bazie Unibike Voyager, jeszcze z czasów jak nie miał pseudoamortyzatora. 

Napisano

Wzrost moj to 178 cm. Waga 87 kg, z ogromna przewaga miesni nad tluszczem. Nad Tribanem 100 tez myslalem. Jak oceniacie te modele: https://www.olx.pl/oferta/btwin-triban-500-zadbany-dodatki-kolarzowka-szosa-rower-szosowy-CID767-IDB2hGS.html#46cc987fb7
lub https://www.olx.pl/oferta/btwin-triban-500-fb-rama-m-jak-nowy-szosa-fitness-kolarka-hybryda-CID767-IDAZkR7.html#46cc987fb7 ?? Boje sie jednak, ze do miasta i cudnych sciezek rowerowych standardowe opony szosowe to moze byc troszke za malo. 

Napisano

Może być mało, dlatego wspominam o rowerach z oponką 32c, chociaż z tego co wiem i do szosowych Tribanów spokojnie można wcisnąć szersze gumy. 

Baranek w mieście mnie nie przekonuje, ale ten Triban FB może być całkiem dobrą opcją. 

Napisano
18 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

Może być mało, dlatego wspominam o rowerach z oponką 32c, chociaż z tego co wiem i do szosowych Tribanów spokojnie można wcisnąć szersze gumy.

Kiedyś słyszałem, że Tribany 100 i Triban 500 były robione na tej samej ramie. Zgadza się?

Napisano

Przerosło mnie znalezienie roku produkcji tego roweru, bo to obecna generacja nie jest, a słyszałem, że KIEDYŚ były produkowane na tych samych ramach...

Napisano

A co da Ci ta wiedza ? Bo nie bardzo mogę pojąć. Gdzieś pod webarchive można poszukać wstecz, tylko to że poznasz fakt wcale nie znaczy, że trafisz dokładnie na ten, czy ten rocznikowo.

Napisano

@SzK nie wiem jak to wygląda. Z tego co wiem Triban 500 i 500FB były składane na tej samej ramie, pomimo tego że różniły się kierownicą. Czy 100 to odpowiednik 500-tki - nie wiem. Spytałbym u źródła.

Napisano

Co mi to da? Możliwość oceny czy wejdzie tam szersza opena jak w Tribanie 100. Zreszta nieważne - po prostu jak będę na kupnie to ocenię u gościa co ma tę używkę jakie tam oponki wejdą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...