Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Ile powinno być kulek w MF-TZ21?

wojciechkrs

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, prawdopodobnie uciekło mi parę kulek z wolnobiegu MF-TZ21. Niestety nie mogę nigdzie w internecie znaleźć ile powinno tych kulek być. Ja mam 66 kulek. Czy jest jakaś dokumentacja gdzie mogę uzyskać taką informację? Wiem, że jest to tania część, ale wolałbym jednak to naprawić. Pozdrawiam.

Aktualnie jest 68 kulek, miejsca około 1 kulka luzu na zewnętrznej i wewnętrznęj prowadnicy. (na siłę weszłyby tam jeszcze po 2).

Napisano

Tam ma być luz po włożeniu wszystkich kulek, więc bardzo możliwe, że nic Ci nie uciekło. Łożysko wolnobiegu przenosi tak małe obciążenia, że nawet jak pominiesz 2-3 kulki to kompletnie nic się nie stanie.

Napisano
  W dniu 24.07.2019 o 20:03, seraph napisał:

Tam ma być luz po włożeniu wszystkich kulek, więc bardzo możliwe, że nic Ci nie uciekło. Łożysko wolnobiegu przenosi tak małe obciążenia, że nawet jak pominiesz 2-3 kulki to kompletnie nic się nie stanie.

Rozwiń  

Dobrze wiedzieć, przeszukałem całą podłogę i nie znalazłem więcej kulek.

W dniu 24.07.2019 o 20:52, Blueforce napisał:

W innym modelu Shimano było 39 na większej, bliżej środka bieżni i 31 kulek na mniejszej.

Rozwiń  

Też liczyłem kulki w tym filmiku. U mnie w większym wchodzi maksymalnie 38, ale to już na ścisk. Jednak zostawię na mniejszej 32 i na większej 36. Na obu jest luz około 1,5 kulki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.