provayder Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 Witam Kółka niestety nadają się już do wymiany i pytanie: czy warto dopłacać (ok.20zł) do kółek od XT RD-M773??? Oryginalne wytrzymały ok 13kkm, smarowane były może z 5 razy, czyszczone co ok. 150-200km. A może iść w kółka Tacx-a???? pozdro
Quell Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 23 minuty temu, provayder napisał: A może iść w kółka Tacx-a Tak.
Gość Napisano 1 Lipca 2019 Napisano 1 Lipca 2019 1 godzinę temu, provayder napisał: A może iść w kółka Tacx-a???? Tak, są dobre, używam już od chyba 3 sezonów. Tylko nie bardzo wiem czego oczekujesz przy takim przebiegu Wydaje mi się, że są nieco trwalsze niż Shimano, ale też bez przesady. To nie jest tak że kupisz Tacx i nie dotkniesz ich do końca życia
provayder Napisano 2 Lipca 2019 Autor Napisano 2 Lipca 2019 Hmmm Tak naprawdę to sam nie wiem czego oczekuję po tej wymianie. Obecne kółka są juz wytarte i zdaje sobie sprawę, że co bym tam nie wsadził to po 10-15kkm też się wytrze. Czytałem kilka archiwalnych wątków i większość polecała wymianę kółek na takie z łożyskami maszynowymi bo są trwalsze, bo lepiej napęd pracuje bo coś tam coś tam. I to też nie jest tak, że nie mam zamiaru nic przy nich robić. 2-3 razy do roku robię solidny przegląd roweru z rozkręceniem i czyszczeniem poszczególnych elementów, a takie zewnętrzne czyszczenie kółek robię co 150-200km. Wracając do tematu - Tacx. Wszyscy polecają Tacx 4060 z Decathlonu. Cena jest sporo niższa niż w innych sklepach, pytanie czy decathlonowe 4060 to takie same kółka jak 4060 z np. centrumrowerowe.pl?
uzurpator Napisano 2 Lipca 2019 Napisano 2 Lipca 2019 15 godzin temu, provayder napisał: Kółka niestety nadają się już do wymiany i pytanie: czy warto dopłacać (ok.20zł) do kółek od XT RD-M773? Nie. 15 godzin temu, provayder napisał: A może iść w kółka Tacx-a? Definitywnie nie. Chcesz te: https://allegro.pl/oferta/kolka-przerzutki-shimano-deore-rd-m6000-gs-7786962714 Te z wysokimi ząbkami na prowadzące ( górne ), te drugie na napinające ( dolne ). Polepsza jakość przerzucania o 100%. W ogóle, to kółeczka z nowszych przerzutek shimano - właśnie te gdzie prowadzące ma wysokie ząbki są rewelacyjne do polepszania pracy przerzutki.
Mod Team Puklus Napisano 2 Lipca 2019 Mod Team Napisano 2 Lipca 2019 Wlanie tym bym się bardziej zainteresował. Nie trwałością, nie ciszą, wyglądem czy wagą a tym, czy dane kółeczko poprawia pracę przerzutki, czy nie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.