Roballinho Napisano 8 Czerwca 2019 Napisano 8 Czerwca 2019 Szukam porównań między tymi dwoma systemami TRP – HY RD i Parabox. Jakie są przewagi jednego systemu nad drugim? Jak ze skutecznością hamowania? Na razie widzę więcej korzyści z Paraboxa – krótsze i równe linki hamulcowe. Prawdopodobnie też lepsza modulacja. Ale czy coś więcej przemawia na jego korzyść? A może jednak hy/rd jest lepszym wyborem? Brak przewodów hamulcowych – mniejsza awaryjność. Łatwiejsze odpowietrzanie? Jeśli macie jakieś doświadczenie z tymi hamulcami, to proszę o komentarze.
Mod Team durnykot Napisano 8 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2019 Wydaje mi się ,że Parabox nie jest już dostępny.
Roballinho Napisano 8 Czerwca 2019 Autor Napisano 8 Czerwca 2019 Tak, wiem. Jest jednak rynek wtórny.
Mod Team durnykot Napisano 8 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2019 Jako użytkownik HyRd napiszę, że: - 3 sezon bez problemów ( w różnych warunkach - od upałów do zimowej pluchy ) - nigdy nie brakło mi mocy - całkiem niezła modulacja ( porównywalna z SLX 675 ) - ciche, brak szarpania - wymagają bardzo dobrych pancerzy typu compressionless i bardzo dobrych linek - wymagają cierpliwości przy montażu ( dotyczy naciągu linki, regulacji i tede ) - mogą sprawiać problemy ze starszymi klamkomanetkami ( długi ruch dźwigni ) - mimo wszystko nie są to w pełni hydrauliczne hamulce Pro forma dodam, że współpracowały z klamkomanetkami Shimano 105 5800 2x11 , obecnie ze SRAM Force 2x11.
Roballinho Napisano 13 Czerwca 2019 Autor Napisano 13 Czerwca 2019 @durnykot Dzięki za cenne opinie. A czy ktoś z Was miał do czynienia z drugim z wymienionych systemów – Paraboxem?
szakunec Napisano 18 Czerwca 2019 Napisano 18 Czerwca 2019 W dniu 8.06.2019 o 12:04, durnykot napisał: - wymagają bardzo dobrych pancerzy typu compressionless i bardzo dobrych linek Możesz polecić jakieś dobre pancerze i linki?
Mod Team durnykot Napisano 20 Czerwca 2019 Mod Team Napisano 20 Czerwca 2019 Jagwire Road Pro lub oryginalny zestaw TRP. Przy oryginalnych pancerzach i linkach SRAMA hamulce działały nieco gorzej )
kmk Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 W dniu 8.06.2019 o 12:04, durnykot napisał: Jako użytkownik HyRd napiszę, że: - 3 sezon bez problemów ( w różnych warunkach - od upałów do zimowej pluchy ) - nigdy nie brakło mi mocy - całkiem niezła modulacja ( porównywalna z SLX 675 ) - ciche, brak szarpania - wymagają bardzo dobrych pancerzy typu compressionless i bardzo dobrych linek - wymagają cierpliwości przy montażu ( dotyczy naciągu linki, regulacji i tede ) - mogą sprawiać problemy ze starszymi klamkomanetkami ( długi ruch dźwigni ) - mimo wszystko nie są to w pełni hydrauliczne hamulce Pro forma dodam, że współpracowały z klamkomanetkami Shimano 105 5800 2x11 , obecnie ze SRAM Force 2x11. a czy z klamkomanetkami XT M760 shimano 3x9 beda dzialac - jesli chodzi o dlugosc skoku dzwigni? Thx z gory
nctrns Napisano 28 Czerwca 2021 Napisano 28 Czerwca 2021 Nie, HY-RD są dostosowane do szosowego skoku klamki hamulcowej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.