Moorzyn Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Hej! Mam problem z przerzutką Eagle Gx. Po jednym z maratonów w trudnych warunkach to kółeczko/bloczek (ma to jakąś nazwę? jak to się nazywa po angielsku?) nie działa płynnie -- gdy zluzowałem linkę, czuć pod palcem, że dostały się tam drobinki piasku. Przez to kultura pracy przerzutki drastycznie spadła. Czy da się to rozebrać? Może w jakiś inny sposób wyczyścić? Chodzi o to: To czarne to nie jest śruba (chyba?), tylko nit.
dovectra Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 Omoczyć może uda sie szlaufem wypłukać, potem wysuszyć i psiknąć trochę jakiegoś WD
Qbek84 Napisano 5 Czerwca 2019 Napisano 5 Czerwca 2019 W Eagle GX tego kółka nie można zdemontować. Dopiero od grupy X01 jest śruba z tuleją. Trochę mnie to zdziwiło, bo element ten ma poprawiać płynność przesuwania się linki, a niemożliwe jest jego rozkręcenie by wyczyścić. Ja ostatnio jak serwisowałem sobie GX'a to wspomogłem się pędzelkiem + benzyna ekstrakcyjna i wpuściłem trochę oleju do łańcucha. Ewentualnie jak masz zdolności techniczne, możesz pokusić się o przerobienie tego nita na śrubę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.