Gość Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 Drodzy influenserzy, ja już jestem nasycony, jeżdżę, jest fan, jest perfekt. Teraz jak mogę raz jeszcze poprosić, ale o pomoc w zakupie roweru dla syna. Jeździ tyle co kot napłakał, ale jeździ. Zwyczajnie wyrósł z roweru młodzieżowego, który pewnie wystawię do sprzedaży. Ma ok 176cm i potrzebuję przerzutek w piaście. Taki cudok stoi w Warszawie czy warty jest zainteresowania? https://allegro.pl/oferta/rower-medano-vanity-vt-5-28-rama-18-cross-w-wa-7777976941 ps. hamulce mogą być z najniższej półki, bo zwyczajnie tu na wsi w ogóle nie są potrzebne.
Gość Napisano 3 Czerwca 2019 Napisano 3 Czerwca 2019 i jeszcze prośba o ocenę tegoż, oba stoją na Mielczarsiego https://allegro.pl/oferta/rower-romet-orkan-6-0-meski-28-19-m-cross-2016-7037920432?reco_id=6b96d3b0-8621-11e9-b57f-000af7f5ffd0&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951
Gość Napisano 4 Czerwca 2019 Napisano 4 Czerwca 2019 No, widzę, że będę musiał tę męską decyzję podjąć sam he, a może chociaż 2-3 zdania która piasta jest lepsza ta 8 czy 11? Chodzi o jakość/trwałość/problemy. W tych piastach jestem kompletnie zielony. Ten Medano co by przymierzyć trzeba czekać do 3 tyg., Orkan od ręki. Zapisałem się już, bo właśnie dziś sprzedałem stary rower dla dziecka znajomej. A co wesołe, to zdjąłem lampki z tyłu i z przodu, ale zapomniałem, że włożyłem od siebie siodełko ze Speca za które dałem 500zł i tak poszedł też za 500 z tym siodłem a oryginalne leży Niech ma dzieciak fun nie będę się przecież teraz upominał.
yarad Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Osobiście poczekałbym na przymiarkę Medano. Bardzo atrakcyjna cena, konfiguracja wg mnie idealna dla codziennego roweru komunikacyjnego. Oferuje podobną jak Orkan jakość napędu (Shimano Alfine). Brak amortyzatora to moje osobiste upodobanie, na co dzień niekonieczny ciężar (dziwi co prawda bardzo zbliżona waga rozważanych rowerów...). 11 biegów Orkana przy korbie z zębatką 42 nie zrobi z niego roweru na cięższy teren, natomiast wymiana kasety i łańcucha to wyraźnie wyższe koszty.
Gość Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Bardzo dziękuję, dokładnie tak zrobiłem, mam czekać na SMS'a z Mielczarskiego. Kupię któryś z tych dwóch a też skłaniam się ku Medano. Dokładnie taki sam mam stosunek do potrzeby posiadania amortyzatora przy asfalcie i utwardzonych ścieżkach leśnych jak Ty. Cena nawet jest drugorzędna, tylko to są jedynie 2 (słownie dwa) rowery, które mi wyskoczyły po założeniu filtrów na Allegro z tysięcy wystawionych. Jakimś niebywałym trafem dla mnie w Warszawie. ps.. Powiedz kolego, czy mogę go wrzucić na płask do samochodu jak ma hydrauliczne hamulce? Ten płyn nie będzie się wylewał?
Poochaty Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Na takim medano jeździła Żona przez 2 lata. Tylko dozbrojonym w błotniki. O ile pamiętam, tam była kompletna grupa alfine. Bardzo fajny rower, bardzo spójnie ten osprzęt gra. Szkoda , że teraz kupujesz. Nasz sprzedałem 2 miesiące temu za 1300 zł, a był jak nowy.
Gość Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Podziękował, a to 18"" był? Od razu odpowiedział mi kolega na pytanie, którym już nie chciałem zawracać gitary, czy można do tej ramy zamontować błotniki he ps. a z tym przewożeniem roweru na płask ktoś coś podrzuci? Ostatecznie zamontuję bagażnik na dach.
remover Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 2 godziny temu, omegagl napisał: czy można do tej ramy zamontować błotniki Tu na zdjęciu widać z przodu na dolę widelca otwory do mocowania i odblask jest też jakoś przykręcony. Więc z przodu się da nawet pełne. Na tylnym widelcu widać otwór (dla bagażnika), ale nie wiadomo co z mocowanie na górze. PS Na OLX oni taniej go sprzedają.
Gość Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 Wielkie podziękowania! Z tym OLX to niezłe jaja, to teraz kolega remover narozrabiał, bo zadzwoniłem do sklepu i zamieszanie, skądinąd sympatyczna pani mówi, że to niemożliwe bo prawie po takiej cenie je kupują. Wyjaśniło się, że on jest z 2016r i może mieć np. gdzieś lakier przytarty itp. a w ogóle jak dzwonię to mam podawać źródło i wtedy jest taka cena Sprzedadzą mi go za 1849zł Jak tak dalej pójdzie, to ktoś mi znajdzie go za darmo hehe. ps. jeszcze napiszcie proszę, czy mogę go przewieźć na płasko z tym płynem hamulcowym? @Poochaty czy na wzrost ok 175cm ta rama będzie mniej więcej OK?
yarad Napisano 6 Czerwca 2019 Napisano 6 Czerwca 2019 10 godzin temu, omegagl napisał: Czy mogę go wrzucić na płask do samochodu jak ma hydrauliczne hamulce? Ten płyn nie będzie się wylewał? Nie słyszałem o takich obawach, sam wożę czasem rower w samochodzie bez żadnych negatywów (w dystrybucji też pewnie wożą jak wygodnie). Układ hamulcowy jest szczelny, inaczej mamy awarię. Co najwyżej słyszałem, że w pewnych pozycjach roweru płyn hamulcowy może się przemieścić wewnątrz przewodów, po czym hamulce przez krótką chwilę mogą być mniej skuteczne. Nie należy natomiast dopuszczać do zaciśnięcia klocków hamulca, gdy zdemontujemy koło (usuwając tarczę spomiędzy okładzin). Na wszelki wypadek używa się wtedy przekładek.
Gość Napisano 7 Czerwca 2019 Napisano 7 Czerwca 2019 Dzieki yarad, @Poochaty, jak będziesz na forum to napisz mi jeszcze info odnośnie wzrostu, syn ma ok 175cm
Gość Napisano 14 Czerwca 2019 Napisano 14 Czerwca 2019 Rower kupiony, Medano, niestety, Romet Orkan 19" był ciut za duży, ten Medano 18" w sam raz. Oczywiście nie ma róży bez kolców, raz to opony, są to jakieś typowe slicki na wyścigi (opony jak opony z czasem się zmieni). Druga sprawa poważniejsza to napęd, jest za twardo, no może dla mnie było by OK dla młodego będzie za twardo. Jak dobrze policzyłem na korbie jest 45z Podjechałem teraz do GIANT TARCHOMIN ponieważ będę tu go dozbrajał w błotniki, podnóżkę, licznik, bidon itp. kierownik dal mi taki link: https://allegro.pl/oferta/shimano-tarcza-39t-alfine-fc-s501-7816743792?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=EAIaIQobChMI787AuZPp4gIVA9-yCh2SKwqKEAQYASABEgKiNvD_BwE Proszę powiedźcie czy będzie ona w 100% pasować?
Gość Napisano 30 Czerwca 2019 Napisano 30 Czerwca 2019 Nie podpowiecie to ja podpowiem innym, pasuje. Wczoraj ją zamontowałem w serwisie rowerowym TYTAN w Radomiu. Wciąż zdaje się twardo, ale już nie ruszam. Tylko nie skracali mi łańcucha i wózek powędrował sporo w tył, powiedzieli, że nawet tak lepiej, niby na mój mało rowerowy rozum też nie ma to większego znaczenia, bo przecież wózki pracują różnie wychylone w zależności od przełożeń. Tu fabrycznie było co prawda dokładnie w dół, ale czy będzie to mieć jakieś znaczenie? Skracać ten łańcuch czy zostawić?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.