makatiel1 Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Witam, Wiem, że wątków z danym modelem jest pełno, ale mam konkretne pytania do właścicieli powyższych dwóch modeli. 1. Czy Edge Explorer można ładować podczas jazdy/postoju i nie kasuje się aktualnie nagrywany ślad? Czy ktoś to sprawdził empirycznie? 2. Czy w Edge Explore można włączyć jakiś tryb uśpienia/pauzy żeby nawigacja nie żarła dużo baterii podczas większych postojów (takich po godzinę/dwie)? Czy można wtedy kontynuować ślad czy kasuje się i zaczynamy od nowa? A potem kleimy w jakimś programie? 3. [Mniej ważne pytanie] Jak GPS bez Glonass/Galileo odnajduje się w lasach? Bardzo często używam prowadź po wcześniej stworzonym śladzie i zastanawiam się jak bardzo będzie tracił ślad w większych parkach Narodowych/lasach. Nie używam żadnych mierników mocy/kadencji, chciałbym kupić licznik głównie pod kątem nawigacji. Explore był moim faworytem, ale zacząłem mieć wątpliwości czy 12h baterii wystarczy. Edge 830 to już komfort 20h i totalny luzik, ale czy warty dopłacenia aż 8h? Dzięki wielki za pomoc!
makatiel1 Napisano 28 Maja 2019 Autor Napisano 28 Maja 2019 8h = 800 zł* Nie widzę niestety opcji edytuj.
marcinusz Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 3 godziny temu, makatiel1 napisał: acząłem mieć wątpliwości czy 12h baterii wystarczy. Edge 830 to już komfort 20h i totalny luzik, Pamiętaj, że to czas maksymalny. Jak będziesz korzystał z energochłonnych funkcji, to będzie nieco mniej. A gdy bateria się zestarzeje, to jeszcze 1/3 sobie od tego odejmij. Piszę to, bo sam właśnie przesiadam się z Edge 520 na 530 i jednym z powodów jest to, że 2,5 roczna bateria wymaga jeżdżenia na długie tripy z powerbankiem. Na początku było ponad 13 a teraz nie ma szans na 10.
ronina Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Sobie kup etrexa 35t i zapomnij o braku prądu. Wymiana aku to 30 sekund.Ma autopauzę. Ewentualnie wyłaczasz na postój w właczasz piszac dalej slad
Tomek21001 Napisano 28 Maja 2019 Napisano 28 Maja 2019 Etrex - funkcjonalnie fajny ( obudowa,wymienne baterie itd ) Ale .... wyświetlacz ( rozdzielczość, zachowanie przy mocnym oświetleniu ) to dramat, śmiech, kpina.
makatiel1 Napisano 29 Maja 2019 Autor Napisano 29 Maja 2019 @marcinusz czyli wychodzi na to, że taki 530 to kompromis. Ponad 20h na baterii! Bez ekranu dotykowe i mniejszy wyświetlacz, większa cena. Chociaż nie ukrywam, że głównie używam do nawigacji i ten większy z Explore by się przydał. Na 1030 to już trochę przegięcie. Marciniusz powiedz z doświadczenia jak jest w modelu 520 z pauzowaniem na dłuższe przerwy, żeby oszczędzać baterie? Jest coś takiego? Czy może jest opcja ‚uśpij’? Co Cię najbardziej irytowało w 520 i czego brakowało? Coś z tych rzeczy pojawia się w 530? Etrex raczej odpada, ze względu ekran/nawigację/rozdzielczość.
marcinusz Napisano 29 Maja 2019 Napisano 29 Maja 2019 5 godzin temu, makatiel1 napisał: Marciniusz powiedz z doświadczenia jak jest w modelu 520 z pauzowaniem na dłuższe przerwy, żeby oszczędzać baterie? Tak. Jak zapauzujesz, to się uśpi po iluś minutach. Potem włączasz i nagrywasz dalej. Jedyne co czasem występuje, to że "budzi się" na nieco innej wysokości i jest przeskok na profilu wysokości. 5 godzin temu, makatiel1 napisał: Co Cię najbardziej irytowało w 520 i czego brakowało? Coś z tych rzeczy pojawia się w 530? Kilka drobnych rzeczy. Może nie to że coś mnie irytowało, ale kłopotliwa jest mała ilość miejsca na mapy - trzeba ciągle podmieniać jeśli ruszasz się gdzieś dalej niż do sąsiedniego województwa. 530 to pełna nawigacja z mapą Europy (520 potrafi prowadzić po śladzie, ale nie jest nawigacją). Niewygodne było przybliżanie mapy - konieczne zanurkowanie w menu. Nie wiem czy w 530 jest inaczej, ale przynajmniej operacja powinna być szybsza, bo całe urządzenie jest szybsze. Słowo irytuje w pełni pasuje do konieczności zabierania powerbanku na całodniowe wyjazdy w 3 sezonie korzystania. Właściwie to przesądziło o przesiadce na nowszy model. Chcesz wiedzieć więcej to poczytaj recenzje na stronie dcrainmaker.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.