Skocz do zawartości

[suport] Czy FC-MT300 będzie pasować do SM-BB52

youngkoniur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio po złym doświadczeniu z korbami na kwadrat postanowiłem wymienić suport i korby wraz z zębatką na inne mocowanie. Znalazłem suport Shimano Deore SM-BB52 w dobrej cenie, który jest na Hollowtech II i korby FC-MT300 które są poprostu na Hollowtech. Nie wiem czy to się róźni aż tak bardzo, moje pytanie brzmi czy Shimano Deore SM-BB52 będzie pasować do FC-MT300?

Napisano

Mierzyłem mufę suportu w ramie, standard brytyjski 68, z średnicą 35mm. Więc chyba będzie pasować, mam nadzieje że korby będą pasowały do suportu

Napisano

To wszystko ok. Suport będzie pasował. Pamiętaj o podkładkach. Dwie od strony napędowej, jedna z lewej strony. ( dla linii łancucha 50 mm ) Kwestia przedniej przerzutki jeszcze, jeśli miałeś korby 42/32/22 to może być problem z poprawnym działaniem na korbie 44/32/22. (np.  zakleszczanie łańcucha przy wrzucaniu ze srodkowej na największą lub/i ze zrzucaniem z największej na środkową )

Napisano

Podkładki mam kupić oddzielnie czy jak, bo się nie orientuje? zębatka wcześniej siedziała 42/32/22 a teraz FC-MT300 jest w wersji 44/32/22 i 40/30/22.

Napisano

Po prostu przerzutki pod korby 42/32/22 mają pojemność 20 zębów ( różnica mała-duża ) i różnicę środek-góra 10 zębów.  Często ( ale nie zawsze - to zależy od przerzutki , generalnie od szczęścia ) bywa tak, że takie przerzutki z  korbami 44/32/22 działają źle, szczególnie pod obciążeniem. Wtedy trzeba wymienić na taką przerzutkę, która ma pojemność 22 zęby i środek-góra 12 zębów.

Taka przerzutka którą masz, dedykowana do korby 42/32/22 zadziała dobrze z korbą 40/30/22, ale pytanie czy to nie za małe zębatki dla Ciebie ?

Jeśli założysz korbę 44/32/22 i będzie się zacinać, etc to trzeba będzie znaleźć inną przerzutkę i tu też będzie małe utrudnienie, bo jak masz 8 biegów z tyłu i łańcuch 8 rzędowy ( w zasadzie o łańcuch tu chodzi ) to zakładając przerzutkę o wspomnianych parametrach - czyli pojemność 22 zęby, różnica śr-góra 12 zębów to one są na 9 biegów w znakomitej większości ( minimalnie węższa klatka przerzutki od przerzutki 8 rzędowej ) trzeba szukać najlepiej starej fd-m738 lub fd-m737. ( tylko stare są używane w bdb stanie - nowych nie ma i one na pewno ogarną korbę 44/32/22 oraz są pod 8 biegów czyli szeroka klatka ) Lub wymiana łańcucha na 9 sp ( węższy od 8 sp ). Dlaczego to dość ważne ? Bo przy linii łancucha 50 mm przy przekosach będzie łańcuch 8 rzędowy  szybciej ocierał o wózek przerzutki niż w przypadku łańcucha 9 rzędowego. Więc wtedy albo wymiana na przerzutkę deore xt ( fd-m737 fd-m738  ) lub wymiana łańcucha na9 sp i nowa przerzutka altus/acera/alivio o właściwych parametrach. ( czyli pojemność 22 zęby, różnica śr-góra 12 zębów )

Napisano

Wolę kupić 40/30/22 zeby nie mieć problemów z przerzutkami przy 44/32/22, bo będzie kolejny problem, przy zmianie przerzutek na 40/30/22 aż takiej różnicy chyba w jeździe nie będzie?

Napisano

To zależy od Twojej "nogi" mocy, terenu w którym jeździsz, od kół ( 26 wolniejsze - 29 szybsze ). Jeśli na 42/32/22 rzadko jeździłeś na największej czyli 42 i na najmniejszej z tyłu to  40/30/22 będzie ok.

Napisano

koła 29, jeźdzę różnie. Po tym co napisałeś przekonałeś mnie do 40/30/22, szczególnie że będę mógł kupić te same korby które chciałem czyli FC MT300 tylko w innym rozmiarze, dzięki serdecznie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...