LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Witam Wszystkich Serdecznie Pisze do was bo ja osobiscie nie znam sie na mechanice rowerowej itp.A wiec mam taki problem u siebie Rower Focus posiadam go 2 lata jest prawie jak nowy bo przejechane ma 300km przez 2 sezony ale do rzeczy problem mam taki ze czasami podkreslam czasami podaczas jazdy przeskoczy mi pedał.I teraz pytanie co i gdzie szukacz przyczyny??
LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Autor Napisano 3 Maja 2019 hm.... powiedz mi jak zmierzyc łancuch ?ile w sensie jak to sie robi hmm. ? z tego co tez słyszałem ze moze byc jakis bębenek na tylnej kasecie ale nie wiem nawet co to eheh
Janu_sz Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 hm, ehehe, heheh Jest takie cudo co to zna odpowiedź na pytanie: jak zmierzyć łańcuch w rowerze. Serio masz 33 lata ?
Gość Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Po 300 km mierzyć łańcuch? No bez przesady. Przeskakuje na jakimś konkretnym przełożeniu, czy to bez znaczenia? No i co znaczy że przeskakuje? Korba leci do przodu a Ty nie masz napędu, czy wszystko działa normalnie tylko słyszysz głośny dźwięk?
LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Autor Napisano 3 Maja 2019 Janu_sz wiem ze trzeba miec urzedzanie zeby sprawdzic łancuch a jego nie mam:) a zreszta tego nie obstawiam bo rower jest nowy praktycznie w sezonie to ja robie bardzo mało km skom25 powiem Ci tak nigdy nie patrzyłem wlasnie na jakich biegach mi sie to robi posmigam troche i zobacze jak to wyjdzie w praniu co znaczy ze przeskauje juz Ci pisze jedziesz sobie po prostej drodze rozpedzony pedałujesz pedałujesz i nagle pedał mi leci do przodu czyli taki przeskok jest ... ;/;/ jezeli chodzi o dzwieki jakies to nic takiego nie ma po prostu podczas pedałowania przeskoczy mi dalej pedał do przody tak wiem ze pisze to nie ludzko ale chodzi o to zeby dobrze komus wytłumaczyc
Janu_sz Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Teraz, skom25 napisał: Po 300 km mierzyć łańcuch? No bez przesady. Zakup roweru w Piątek ( Kross ) w Niedzielę na 2-4 łańcuch skacze. Pomiar i ponad 1 na przymiarze. Przypadek sąsiada z tamtego roku.
Gość Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Ło Matko Bosko, to tam chyba siedział jakiś HG-20, bo to aż przerażające lekko mówiąc.
LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Autor Napisano 3 Maja 2019 tylko problem jest taki ze to nie jest caly czas prawda bo wiadomo jak by było cały czas to jest do ogarniecia przez serwis np problem jest ze to sie dzieje naprawde rzadko ale sie dzieje ... ;/ i nie wiem gdzie szukac przyczyny co mozna wymienic sprawdzic
Janu_sz Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Teraz, skom25 napisał: Ło Matko Bosko, to tam chyba siedział jakiś HG-20, bo to aż przerażające lekko mówiąc. Podejrzewam, że ktoś sobie podmiankę zrobił. Co nie zmienia faktu, że to możliwe i u kolegi. A co do tematu, to tak samo możliwy łańcuch, jak uszkodzony jakiś element. Ja stawiam na to pierwsze.
LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Autor Napisano 3 Maja 2019 ehh to znaczy ? no ciezko cos ogarnac bo tak naprawde kij wie gdzie szukac przyczyny i co robic
Gawel76 Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Może być zapieczone ogniwo, wtedy też jest taki efekt (Możesz to sprawdzić kręcąc do tyłu pedałami i obserwując czy łańcuch nie jest pozaginany) Może też być wina złej regulacji samej przerzutki, łańcuch podczas pedałowania próbuje wskoczyć na inną koronkę (Do sprawdzenia tego przydał by się byle jaki stojak) Do sprawdzenia wyciągnięcia łańcucha, jak dla ciebie to taki przymiar https://www.centrumrowerowe.pl/przymiar-zuzycia-lancucha-bike-hand-yc-503-pd10968/
Mod Team michuuu Napisano 3 Maja 2019 Mod Team Napisano 3 Maja 2019 Jak jest to okazjonalne, nie jest uciążliwe to sobie odpuść bo uczeni w piśmie pojadą po Tobie jak po burej .... Jak się nasili to będzie łatwiej zdiagnozować. A patrząc na przebieg/czas może to być w kolejnym pokoleniu. Więc po co się zamartwiać.
LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Autor Napisano 3 Maja 2019 Gaweł76 bardzo Ci dziekuje no sprawdze i kupie zawsze sie przyda dziekuje bardzo michuu takk dokładnie nie jest to uciążliwe tylko po prostu wkurza mnie takie cos a jestem człowiem taki ze wiesz cos pyknie cos stuknie to trzeba zrobic zeby było na tip top no z tego co tez wiem to ktos mowił ze trzeba by wyemienic bębenk ale nie wiem dokladnie gdzie co i jak troche tez dziwne bo naprawde rower mam 2 lata mało jezdzony jest no praktycznie nowy a takie cos sie dzieje .. no nic zobaczymy bede smigał tak na razie no chyba ze po prostu jakis serwis cos moze ogarnie no ale tez kwestia ile to moze kosztowac hehe ale to łancucha taki pomiar zaraz zamowie
remover Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 1. Jak nie masz miarki do łańcucha, wpadnij do dowolnego serwisu, zmierzą ci. Pewnie za 300 km da się rozciągnąć hg40, twarde przelozenia, mocna noga. 2. Kiepsko wyregulowana tylna przerzutka i lancuch samoczynnie przeskakuję na mniejszą zębatkę. Sprobuje delikatnie baryłkę na manetce pokręcić.
LukasLBN1986 Napisano 3 Maja 2019 Autor Napisano 3 Maja 2019 remover spoko mozna i tak zrobic dokladnie no powiem Ci ze jutro podjade do serisu akurat posmigam rowerem i pojade do nich zobaczymy co wyjdzie.To znaczy ona nie przeskuje w sensie ze jak podczas pedałowania i ze przsukuje na mniejsza zebatke nie nie tylko po prostu jest takie wiesz szarpniecie do przodu i tyle
dorota57 Napisano 3 Maja 2019 Napisano 3 Maja 2019 Sprawdź łańcuch czy którejś ogniwko nie jest zablokowane na pinie, się nie zgina.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.