Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] luz na sworzniu przyczyną przeskakiwania biegów?SRAM X5 9rz + przerzutka Sram X5 10rz)

gyrill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam taki zestaw: manetka SRAM X5 9rzędowa i przerzutka SRAM X5 10rzędowa. 

Przerzutkę kupiłem używaną ale nie wyglądała na zajechaną. Miała tylko spory luz na sworzniu/osi który idzie do haka przerzutki ale poczytałem, że w SRAMie to normalne. Przez "spory luz" rozumiem, że poprzednia którą miałem po 7 latach używania miała go dużo mniej. Poza tym sprężyna jest mocna, śruby i inne zawiasy trzymają bez luzów.

Po montażu, regulacji obu śrub wychylenia i napięciu linki przerzutka ładnie wchodzi do góry, luzu w sworzniu nie da się wyczuć. 

Ale przy dolnych biegach (1-2-3 koronka) są problemy, szczególnie przy zrzucaniu biegów. Przerzutka lubi zrzucić z 3 na 1 albo z 4 na 2 koronkę. Pomija mi biegi. 

Czy luz na sworzniu może być przyczyną czy szukać gdzie indziej? A jeśli tak, czy da się go jakoś skasować?

263956644_Untitleddrawing(2).png.63e83d74dc85bcd9e307a4c114b11a4a.png

Napisano

Znawcą SRAM nie jestem, ale z szybkiego googlowania wynika że podobnie jak w Shimano, 9s i 10s w SRAM nie jest kompatybilne.

Napisano

Kurde, uznałem że jak jest 1:1 ciąg linki to nie powinno to mieć znaczenia. 

W shimano zresztą też nie ma znaczenia jaka manetka (przynajmniej jeśli łączymy w SLX grupy 10 w manetce i 11 w przerzutce). Ale sprawdzę to, dzięki za trop. 

• Mod Team
Napisano

SRAM a zawsze luz na głównym sworzniu, a łączenie manetki 9sp z przerzutką 10 sp jest niezbyt szczęśliwe i raczej nie będzie działać prawidłowo.

17 minut temu, gyrill napisał:

Kurde, uznałem że jak jest 1:1 ciąg linki to nie powinno to mieć znaczenia. 

1:1 ratio to zależność między ciągiem linki i odchyleniem przerzutki i ma zastosowanie TYLKO w napędach 9 sp. Napędy 10 sp nie miały tej technologi, została ona zastąpiona przez Exact Acuation, gdzie jest inna geometria przerzutki, inna ilość ciągniętej linki . Dlatego nie działa jak należy.

Napisano
27 minut temu, gyrill napisał:

W shimano zresztą też nie ma znaczenia jaka manetka (przynajmniej jeśli łączymy w SLX grupy 10 w manetce i 11 w przerzutce).

Ma. 8/9 są kompatybilne ze sobą, tak samo jak 10/11. Nie możesz ich mieszać inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...