Skocz do zawartości

[łańcuch] odstęp od ramy

kandi1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Pytanie tak jak w temacie interesuje mnie czy taki odstęp ramy od łańcucha jest prawidłowy. Nie słychać żeby łańcuch ocierał o ramę, być może źle złożyłem kasetę po czyszczeniu?

Planuję wymianę na 10 rzędów i czy nie będzie problemu z zmieszczeniem tego?

Aktualna kaseta to CS-M760

IMG_20190416_161906-min.thumb.jpg.17487af4847c4fa95cf87190bb634100.jpg

Napisano
1 minutę temu, Piter233 napisał:

Trochę wąsko... nie miałeś czasem robionego serwisu piasty?

Piastę sam serwisowałem niedawno. Może jakby z osią piasty się trochę pobawić to by było więcej odstępu?

Ale myślę że jak na razie nic nie ociera to bym to tak zostawił a i tak planuje za niedługo remont całego roweru.

Napisano
25 minut temu, kandi1 napisał:

Piastę sam serwisowałem niedawno. Może jakby z osią piasty się trochę pobawić to by było więcej odstępu?

Tu jest przyczyna. Nierówna odległość nakrętki kontrującej od końca osi po obu stronach, obstawiam, że od strony kasety będzie 4 mm, a od strony hamulca 6 mm ( coś koło tego ) . Aczkolwiek zmieściłeś się w tolerancji błędu ;) choć lepiej zrobić to idealnie po równo po obu stronach. Reszta jak wyżej.

Napisano

Mogłeś w czasie serwisu nie włożyć podkładki od tej strony lub zamienić konusy miejscami o ile nie są symetryczne, ale to spowodowało by przesunięcie się całego koła w widełkach.

Jak koło siedzi symetrycznie to tak ma być i wszystko jest ok.

Napisano

Rzeczywiście podczas serwisowania nie było łatwo, był to pierwszy serwis od zakupu piasty. Musiałem trochę ośkę przetoczyć :o poprzedni właściciel zajechał aż się kulki odkształciły. Raczej starałem się wszystko dobrze złożyć.

W najbliższym czasie jeszcze pobawię się trochę z kołem.

dzięki za informacje :D

Napisano

Jeśli ma po stronie kasety powiedzmy 3,5-4mm a po przeciwnej resztę to dodanie podkładki raz, że  faktycznie oddali łańcuch od ramy  o grubość podkładki, ale dwa, że jeszcze mocniej przestawi koło względem ramy ( przecentrowane jakby ) a trzy, że na pici małym kawałku osi podparte by było z prawej strony ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...