rideronalowframe Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Witam wszystkich Zabrałem się za rozbieranie suportu w starym rowerze, jest to plastikowa nakrętka z gwintem calowym, lecz nie można tego w ogóle odkręcić i na dodatek plastik poułamywałem przy odkręcaniu Lewej strony jeszcze nie próbowałem odkręcać Prosiłbym o jakieś rady, jak to odkręcić(zakładam, że gwint z prawej strony jest lewy)
rzezniol Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 No to rozkręć to z drugiej strony wyjmij całość ze środka. Jak już będzie bez osi masz większy manewr ... element z tworzywa możesz odkręcić niszcząco np rozcinając czy użyć energii cieplnej . Pozdrawiam
dorota57 Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Też miałem z takim suportem problem. Tak długo dłubałem, aż wydłubałem. Wkrętak, gdzie główka jest metalowa wtedy możesz młotkiem potraktować. Uważaj by nie uszkodzić gwintów, wtedy możesz mieć problem z wkręceniem nowego. Powodzenia!
Ilia Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Też się kiedyś z takim plastikowym szajsem męczyłem. Ja wziąłem wiertarkę z odpowiednio cienkim wiertłem i porobiłem w tym plastiku dużo otworów, potem ośkę wystukałem, a ten plastik w połowie już w wiórach po wierceniu sam wyszedł. Taka mi metoda do głowy na szybko wtedy przyszła. Trzeba tylko uważać by nie wiercić pod kątem bo można sobie gwint w ramie zniszczyć.
rideronalowframe Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Napisano 5 Kwietnia 2019 Zabrałem się za ten suport i w ruch poszła miniszlifierka, jak widać na zdjęciu gwint jest, lecz ten plastik siedzi i nie chce się odkręcić Wykonałem stopień kamieniem szlifierskim plus frezem diamentowym zrobiłem miejsce pod śrubokręt płaski, lecz nadal nie idzie i myślę potraktować to palnikiem gazowym w tym, że jedna osoba będzie podgrzewać płomieniem ten plastik a ja będę to ostukiwał zgodnie z kierunkiem odkręcania w lewym gwincie(zgodnie ze strzałką na zdjęciu) i myślę, że odkręci się to tylko czy nie zniszczy to farby? Plastik chyba pod wpływem temperatury podda się A wy jak sądzicie? Te palniki gazowe w żółtej puszce to dobre rozwiązanie?
rzezniol Napisano 5 Kwietnia 2019 Napisano 5 Kwietnia 2019 Powiedz mi co cie powstrzymuje przed odkręceniem drugiej strony aby zdemontować oś ? Świadomie robisz sobie pod górkę utrudniając jak to tylko możliwe. Pozdrawiam
rideronalowframe Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Napisano 5 Kwietnia 2019 Z drugiej strony plastik jest zbyt miękki by utrzymać klucz, nawet francuz przeskakuje więc wydaje mi się, że będzie to samo
Gość Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Z drugiej strony miska przypadkiem nie jest stalowa, wkręcana odpowiednim kluczem?
rideronalowframe Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Napisano 6 Kwietnia 2019 14 godzin temu, skom25 napisał: Z drugiej strony miska przypadkiem nie jest stalowa, wkręcana odpowiednim kluczem? Z drugiej strony jest to samo co z prawej w tym, że gwint jest już prawy z tej lewej strony bo z prawej strony jest lewy gwint 13 godzin temu, Ilia napisał: Palnikiem spalisz lakier. Rozmyślam nad toczeniem rurki metalowej o średnicy zewnętrznej takiej jak średnica wewnętrzna tego pierścienia którego szlifowałem miniszlifierką by zrobić miejsce(rowek) i rozmyślałbym przyspawanie rurki do tego pierścienia tak delikatnie Czy to dobry pomysł?
rzezniol Napisano 6 Kwietnia 2019 Napisano 6 Kwietnia 2019 Ja wymiękam ... ty serio jeszcze tego nie zdemontowałeś ? Pytanie pomocnicze co to za rower ? Śmiesznie będzie jak z góry założyłeś że to ma gwint BSA a może się okazać że to ITA . Pozdrawiam
rideronalowframe Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Napisano 6 Kwietnia 2019 46 minut temu, rzezniol napisał: Ja wymiękam ... ty serio jeszcze tego nie zdemontowałeś ? Tak, nie zdemontowałem ze względu na brak odpowiedniego wyposażenia a pośpiech jest złym doradcą 48 minut temu, rzezniol napisał: Pytanie pomocnicze co to za rower ? Śmiesznie będzie jak z góry założyłeś że to ma gwint BSA a może się okazać że to ITA . Pozdrawiam Jest to męski rower koła 28 cali, suport ma nitki gwintu które ewidentnie wskazują na odkręcanie w prawą stronę, ponieważ mam to na widoku dzięki takiemu narzędziu jak miniszlifierka plus mini szczotka druciana Co do planów wspawania rurki, układa się to tak według mnie tak jak na załączonych zdjęciach Czerwone plamki oznaczają miejsca spawów i rurka będzie wchodzić w środek tego suportu czyli wewnątrz pierścienia
misterecko Napisano 7 Kwietnia 2019 Napisano 7 Kwietnia 2019 Z tego co widzę nacięcia do odkręcania masz na zewnątrz nakrętki, więc odpada dokręcenie klucza do osi, ja bym spróbował "wypalić" ten plastik, tylko nie palnikiem a np końcówką śrubokręta rozgrzaną nad tym palnikiem. Przynajmniej na tyle żeby dało się usunąć/wybić ośkę. Wtedy masz już większe pole manewru.
rideronalowframe Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Napisano 7 Kwietnia 2019 2 godziny temu, misterecko napisał: Z tego co widzę nacięcia do odkręcania masz na zewnątrz nakrętki, więc odpada dokręcenie klucza do osi, ja bym spróbował "wypalić" ten plastik, tylko nie palnikiem a np końcówką śrubokręta rozgrzaną nad tym palnikiem. Przynajmniej na tyle żeby dało się usunąć/wybić ośkę. Wtedy masz już większe pole manewru. Na począku tygodnia spytam spawacza czy dało by radę to pospawać oraz kiedy i wtedy będę dalej myśleć. Ne mam siły już kombinować z tym, więc tak jak w moim poście wyżej zaplanowałem tak trzeba będzie to zrobić(o ile będzie taka możliwość).
Ilia Napisano 8 Kwietnia 2019 Napisano 8 Kwietnia 2019 Ale kombinujesz. Wydłubałbyś ten plastik i reszta dałaby się łatwo odkręcić. Pospawać też możesz. Na szybko można zrobić jakiś niechlujny spaw byle tylko dobrze chwycił i wykręcić.
rideronalowframe Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Napisano 8 Kwietnia 2019 10 godzin temu, Ilia napisał: Ale kombinujesz. Wydłubałbyś ten plastik i reszta dałaby się łatwo odkręcić. Pospawać też możesz. Na szybko można zrobić jakiś niechlujny spaw byle tylko dobrze chwycił i wykręcić. Zastosowałem się do twoich poleceń i pierw sąsiad polecił mi wybić ten suport bez spawania a następnie po wybiciu wydłubać więc wszystko wykonałem Było trochę rdzy, więc oczyściłem gwint mini szczotką drucianą na mini-szlifierce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.