SzosaRetro Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 Stary łańcuch był wyciągnięty powyżej 1%. Nic złego się nie działo, ale postanowiłem profilaktycznie zmienić go na nowy. Niestety po wymianie łańcuch przeskakuje na kasecie. Dzieje się to tylko na zębatkach 3, 4, 5, 6. Na skrajnych łańcuch chodzi bez zająknięcia. Przeskakiwanie nie występuje losowo, a ciągle, co ćwierć obrotu korby. Co w tej sytuacji robić? Dać łańcuchowi się ułożyć? Na razie przejechałem 6 km i nie widać poprawy. Czy może powrócić do starego łańcucha i zajeździć napęd do końca? Załączam fotki zębatek do oceny.
Janu_sz Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 Dojeździj stary łańcuch z tą kasetą, potem czeka cię zakup nowej kasety + nowy ten co masz kupiony. Jakaś minimalna szansa jest, że po 50-100 km przyjmie kaseta ten łańcuch, ale mi na 3 próby żadna się nie udała, po 2-3 przejażdżkach po 20-30km każda nerwy puściły i kupowałem nowy komplet.
SzosaRetro Napisano 7 Marca 2019 Autor Napisano 7 Marca 2019 OK, przekonaliście mnie. Wracam do starego łańcucha, a nowy zostawię sobie do nowego kompletu. Ciekawe jak długo ta kaseta pociągnie, póki co ma 8 tys. km zrobione.
Gość Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 Pamiętaj że dojeżdżając łańcuch i kasetę, niszczysz także zębatki. Korbę masz nitowaną, także musisz zmienić na nową w razie czego. Ile kosztuje taka kaseta którą masz? 50 zł? Ja bym dla świętego spokoju i kultury pracy wymienił. PS: Rower to się czasami myje
Fordoniak Napisano 7 Marca 2019 Napisano 7 Marca 2019 Do umycia. Do wymiany napędu. Do zmiany nawyków dot. mycia roweru...
SzosaRetro Napisano 8 Marca 2019 Autor Napisano 8 Marca 2019 Można samą kasetę za 50 zł wymienić czy trzeba komplet razem z przodem?
dziksoltys Napisano 8 Marca 2019 Napisano 8 Marca 2019 Cytat Samą kasetę można z przodu żadziej się wymienia
Arni220 Napisano 13 Marca 2019 Napisano 13 Marca 2019 W dniu 7.03.2019 o 20:04, SzosaRetro napisał: Ciekawe jak długo ta kaseta pociągnie, póki co ma 8 tys. km zrobione. 2/3x tyle
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.