Skocz do zawartości

[łańcuch] przeskakuje po wymianie

SzosaRetro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stary łańcuch był wyciągnięty powyżej 1%. Nic złego się nie działo, ale postanowiłem profilaktycznie zmienić go na nowy.

Niestety po wymianie  łańcuch przeskakuje na kasecie. Dzieje się to tylko na zębatkach 3, 4, 5, 6. Na skrajnych łańcuch chodzi bez zająknięcia.

Przeskakiwanie nie występuje losowo, a ciągle, co ćwierć obrotu korby. 

Co w tej sytuacji robić? Dać łańcuchowi się ułożyć? Na razie przejechałem 6 km i nie widać poprawy. Czy może powrócić do starego łańcucha i zajeździć napęd do końca?

Załączam fotki zębatek do oceny.

1.jpg

2.jpg

Napisano

Dojeździj stary łańcuch z tą kasetą, potem czeka cię zakup nowej kasety + nowy ten co masz kupiony.

Jakaś minimalna szansa jest, że po 50-100 km przyjmie kaseta ten łańcuch, ale mi na 3 próby żadna się nie udała, po 2-3 przejażdżkach po 20-30km każda nerwy puściły i kupowałem nowy komplet.

Napisano

OK, przekonaliście mnie. Wracam do starego łańcucha, a nowy zostawię sobie do nowego kompletu.

Ciekawe jak długo ta kaseta pociągnie, póki co ma 8 tys. km zrobione.

Napisano

Pamiętaj że dojeżdżając łańcuch i kasetę, niszczysz także zębatki. Korbę masz nitowaną, także musisz zmienić na nową w razie czego. Ile kosztuje taka kaseta którą masz? 50 zł? Ja bym dla świętego spokoju i kultury pracy wymienił.

PS: Rower to się czasami myje :unsure:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...