dEEpcORe Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 Witam Mam taki problem mianowicie chciałbym kupić kasetę sunrace mx3 10 speed 11-42 link:https://www.bike-discount.de/en/buy/sunrace-mx3-10-speed-cassette-11-42-525615 problem jest taki że mam shimano xtr m985 i wyczytałem że max rozmiar blatu dolnego kasety to 36 t, dodam że mam korbę też m985 2 blaty 42-28. Myślicie że ta przerzutka ogarnie to? czy może jest jakaś inna dedykowana do tak dużej pojemności? czy jest to typowa kaseta na 1 blat z przodu i nie ogarnie mi nic 2 blatów?? Czy w ogóle odpuścić? bo najbardziej mi w sumie zależy na kolorze tej kasety i co sturmey archer to sturmey:) do tego wjeżdza łańcuch kmc dlc 10 speed black red:D link:https://www.cyklomania.pl/kmc-lancuch-x-10-sl-dlc-red-black-10rz-116ogniw,id3894.html i zestaw pierwsza klasa:) tylko nie wiem jak z kompatybilnością tego:) pomóżcie:)
Janu_sz Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 56 minut temu, dEEpcORe napisał: zestaw pierwsza klasa:) Racja, zestaw pierwsza klasa, marketing zadziałał idealnie. Przy mojej skromnej jeździe rocznie za sam łańcuch 600 zł, a co drugi rok 770 zł. Serio dla świecidełka pójdziesz na to ?
dEEpcORe Napisano 1 Lutego 2019 Autor Napisano 1 Lutego 2019 W sumie terenu nie mam jakiegoś skomplikowanego i na hg95 przejechałem 5000 nie wyciągając go na 075 więc zakładam że ten kmc będzie dużo trwalszy co przełoży mi się na oszczędność;-)
Dokumosa Napisano 1 Lutego 2019 Napisano 1 Lutego 2019 Przerzutki z tamtej epoki słabo współpracują z kasetami o takim zakresie. Da się wyregulować, że przerzuca akceptowalnie w kierunku większych koronek ale w drugą stronę jest dramat (zrzuca albo wcale albo o 2 lub 3). Tu potrzebna współczesna przerzutka rd-m6/7/9/9000. Będzie to działało z dwublatem bez problemu - dla takiego zakresu korby i kasety musi być wózek SGS.
dEEpcORe Napisano 1 Lutego 2019 Autor Napisano 1 Lutego 2019 No to kasztan z tego co widzę to raczej mam gs 80 mm między kółeczkami ... to chyba pozostaje mi jednak zostać przy kombinacji 11- 36 ;-(
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2019 Napisano 2 Lutego 2019 Nawet gdybyś miał SGS to kultura pracy tej przerzutki na kasecie 11-42 byłaby zdecydowanie gorsza od zdezelowanego tourneya na wolnobiegu.
dEEpcORe Napisano 2 Lutego 2019 Autor Napisano 2 Lutego 2019 Witam a myślicie że adapter przedłużający hak przerzutki dałby radę? Chodzi mi o sunrace sp570 https://rowerplus.pl/kolka-przerzutki-i-czesci-zamienne/7313-sunrace-sp570-adapter-haka-przerzutki.html Skoro mój gs bez problemu obsługuje 36 t to 6 zębów z tym cudeńkiem powinno podejść chyba czy nie ?
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2019 Napisano 2 Lutego 2019 Po co ci xtr w przypadku gdy działanie przerzutki będzie delikatnie rzecz ujmując irytujące? Kup sobie przerzutkę M6000 SGS i będzie to działało dużo lepiej niż kombinowanie ze starym xtr'em. A goat link (przedłużacz haka) w żaden sposób nie zwiększy pojemności przerzutki.
dEEpcORe Napisano 2 Lutego 2019 Autor Napisano 2 Lutego 2019 Stary czy nie działa perfekcyjnie i jestem z niej mega zadowolony ;-) bez sensu schodzić niżej że sprzętem jak wszystko mam na xtrze starym ale działającym perfekcyjnie ;-) Znalazłem rozwiązanie zakupie sunrace mx0 11-36 też w czarnym kolorze i po sprawie ;-) blatu 42 pewnie i tak w życiu bym nie wykorzystał;-) Dzięki za wszelkie wskazówki peace;-)
Dokumosa Napisano 2 Lutego 2019 Napisano 2 Lutego 2019 A to nie ma problemu - kup przerzutkę M9000. Co do obecnej to nie chodzi o to, że stara tylko zbyt stara do kasety większej niż 11-36. Charakterystyka pracy pantografu (krzywa po jakiej porusza się górne kółko przerzutki) nie jest odpowiednia i tego nie ogarnie się ani wymianą wózka ani wynalazkami typu przedłużacz haka. Innymi słowy po założeniu kasety 11-42 jest duża "szansa", że obecna przerzutka przestanie pracować idealnie jak obecnie a zacznie jak coś z najniższych grup po rozregulowaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.