Skocz do zawartości

[kompatybilność napędu] przesiadka z 8 na 9 i sztywna oś

bavorik21

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przeanalizowałem dokładnie ten poradnik:

Z racji, że moja przerzutka 8 rzędowa Acera złapała już małe luzy a moja korba myślę, że będzie się kręcić jeszcze max 1 sezon stopniowo przymierzam się do zmian.

Obecnie w rowerze siedzi napęd 8 rzędowy z wymienioną wyżej starą Acerą z tyłu. Z przodu korba 3 rzędowa suntour XCT.
Chciałem stopiono dokonywać upgradu na napęd trochę nowszy. Początkowo chciałem wymienić tylną Acerę na Alivio RD-M4000 (9 biegów) oraz w dalszej kolejności korbę już ze sztywną osią Alivio FC-M4060. W związku z tym mam parę pytań.

1. Czy ta przerzutka Alivio RD-M4000 będzie poprawnie działała z obecnym napędem 8 rzędowym oraz łańcuchem wippermana 808 ?

2. Czy Korba Alivio T4060 przyjmie łańcuch pod 8 rzędów oraz kasetę 8 rzędową ?

W poradniku wyżej jest napisane przy napędach 9 rzędowych że:

Cytat

- można zastosować łańcuch 8 lub 9s a także 10s.

Ale nie wiem czy to dobrze zrozumiałem. Manetki, przedniej przerzutki, kasety oraz łańcucha wolał bym na razie nie wymieniać. Nie zależy mi specjalnie na ilości biegów - czy jej innego zestopniowania. To co mam w 8 rzędach (kaseta 11-30) w zupełności mi wystarcza. Ale Chciałbym zmienić tylną zmieniarkę oraz korbę.

Napisano

1) Będzie

2) Przyjmie. Ale: Prawdopodobnie nowa korba będzie miała inne stopniowanie oraz pojemność , więc może się okazać (ale nie musi) że będzie problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki. Jeśli się okaże że będziesz zmuszony do kupienia nowej przedniej przerzutki pod 9s , to znowu łańcuch 8s jest delikatnie szerszy niż łańcuch 9s i będzie trudniej wyregulować. Ale da się jakby co.

Napisano

Rozumiem, że chodzi o średnicę tarcz (ilość zębów) na tych korbach ?

Obecna korba posiada stopniowanie 48-38-28, alivio ze sztywną osią ma: 48 x 36 x 26. Ta różnica 2 zębów na środkowej i małej koronce już może powodować takie problemy ?

Napisano

No i lepiej poszukać jakiejś starszej  Deorki niż brać nowe Alivio.

Tak , chodzi o ilość zębów na blatach i różnicę między nimi. Czasami 2 zęby robi różnicę. To jeszcze zależy od przerzutki.

No i nie ''sztywna oś" tylko zintegrowana oś

Napisano

Kaseta i łańcuch są dość nowe. Max 500km.

Co do rdm591  - w sumie cenowo podobne - także pewnie zdecyduję się na tę Deorkę.

Tak jak pisałem - korbę będę wymieniał jak dojeżdżę tego suntora. Ale wolę wcześniej zapytać o kompatybilność żeby wiedzieć na co się szykować. Także z przednią przerzutką będę kombinował jak moja obecna nie ogarnie 9 rzędów po wymianie korby.

Podsumowując najważniejsze:

Łańcuchy 8rzędów mieszczą się bezproblemowo w blatach korby pod 9 rzędów ? Po co w takim razie tak namieszali i produkują łańcuchy pod 9, oraz wszędzie u producentów korb że współpracuje tylko z łańcuchami pod 9 rzędów ?

Napisano

Tak, bez problemu łańcuch z korba na szerokość się dogada. Moze byc petit technique problem connected with the length jesli sktajne wielkosci blatow w korbie beda inne. Co do przerzutki przod to tez nie spodziewałbym sie jakich wiekszych kłopotów. Czaaami trzeba troche cierpliwosci podczas regulacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...