bavorik21 Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 Witam. Przeanalizowałem dokładnie ten poradnik: Z racji, że moja przerzutka 8 rzędowa Acera złapała już małe luzy a moja korba myślę, że będzie się kręcić jeszcze max 1 sezon stopniowo przymierzam się do zmian. Obecnie w rowerze siedzi napęd 8 rzędowy z wymienioną wyżej starą Acerą z tyłu. Z przodu korba 3 rzędowa suntour XCT. Chciałem stopiono dokonywać upgradu na napęd trochę nowszy. Początkowo chciałem wymienić tylną Acerę na Alivio RD-M4000 (9 biegów) oraz w dalszej kolejności korbę już ze sztywną osią Alivio FC-M4060. W związku z tym mam parę pytań. 1. Czy ta przerzutka Alivio RD-M4000 będzie poprawnie działała z obecnym napędem 8 rzędowym oraz łańcuchem wippermana 808 ? 2. Czy Korba Alivio T4060 przyjmie łańcuch pod 8 rzędów oraz kasetę 8 rzędową ? W poradniku wyżej jest napisane przy napędach 9 rzędowych że: Cytat - można zastosować łańcuch 8 lub 9s a także 10s. Ale nie wiem czy to dobrze zrozumiałem. Manetki, przedniej przerzutki, kasety oraz łańcucha wolał bym na razie nie wymieniać. Nie zależy mi specjalnie na ilości biegów - czy jej innego zestopniowania. To co mam w 8 rzędach (kaseta 11-30) w zupełności mi wystarcza. Ale Chciałbym zmienić tylną zmieniarkę oraz korbę.
Tatanka Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 1) Będzie 2) Przyjmie. Ale: Prawdopodobnie nowa korba będzie miała inne stopniowanie oraz pojemność , więc może się okazać (ale nie musi) że będzie problem z wyregulowaniem przedniej przerzutki. Jeśli się okaże że będziesz zmuszony do kupienia nowej przedniej przerzutki pod 9s , to znowu łańcuch 8s jest delikatnie szerszy niż łańcuch 9s i będzie trudniej wyregulować. Ale da się jakby co.
bavorik21 Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Napisano 27 Stycznia 2019 Rozumiem, że chodzi o średnicę tarcz (ilość zębów) na tych korbach ? Obecna korba posiada stopniowanie 48-38-28, alivio ze sztywną osią ma: 48 x 36 x 26. Ta różnica 2 zębów na środkowej i małej koronce już może powodować takie problemy ?
Tatanka Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 No i lepiej poszukać jakiejś starszej Deorki niż brać nowe Alivio. Tak , chodzi o ilość zębów na blatach i różnicę między nimi. Czasami 2 zęby robi różnicę. To jeszcze zależy od przerzutki. No i nie ''sztywna oś" tylko zintegrowana oś
Dokumosa Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 Odpusc sobie to tandetne, plastikowe alivio. Poszukaj rdm591 lub starszego deore. Kaseta i łańcuch ile mają najechane?
Thomass13 Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 Toz ja sprzedaje przerzutka przód jesli pasuje ciąg linki góra i obejma 31,8 mm deore xt 751 zerknij https://www.olx.pl/oferta/przerzutka-przednia-deore-xt-fd-m751-gorny-ciag-xt-lx-slx-CID767-IDxQkEh.html
bavorik21 Napisano 27 Stycznia 2019 Autor Napisano 27 Stycznia 2019 Kaseta i łańcuch są dość nowe. Max 500km. Co do rdm591 - w sumie cenowo podobne - także pewnie zdecyduję się na tę Deorkę. Tak jak pisałem - korbę będę wymieniał jak dojeżdżę tego suntora. Ale wolę wcześniej zapytać o kompatybilność żeby wiedzieć na co się szykować. Także z przednią przerzutką będę kombinował jak moja obecna nie ogarnie 9 rzędów po wymianie korby. Podsumowując najważniejsze: Łańcuchy 8rzędów mieszczą się bezproblemowo w blatach korby pod 9 rzędów ? Po co w takim razie tak namieszali i produkują łańcuchy pod 9, oraz wszędzie u producentów korb że współpracuje tylko z łańcuchami pod 9 rzędów ?
Dokumosa Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 Tak, bez problemu łańcuch z korba na szerokość się dogada. Moze byc petit technique problem connected with the length jesli sktajne wielkosci blatow w korbie beda inne. Co do przerzutki przod to tez nie spodziewałbym sie jakich wiekszych kłopotów. Czaaami trzeba troche cierpliwosci podczas regulacji.
Tatanka Napisano 27 Stycznia 2019 Napisano 27 Stycznia 2019 Łańcuchy 9s potrzebne są do kaset 9s. Koronki są gęściej upakowane ,więc potrzebny jest węższy łańcuch.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.