Skocz do zawartości

[koła] do gravela DT/Novatec - 28/32 szprychy?

MikeSkywalker

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytam po "zaplataczach" kół, zapytam i wśród użytkowników. 

Sprawa wygląda tak: szukam kół do mojego Cotica, modnego ostatnio gravela. Koła chciałbym jednak wykorzystać bardziej szosowo - na lepszym/gorszym asfalcie, czasem szutrze,  jak już z bagażem to lekkim. 

Opony 28/32C, waga jeźdźca 80kg. Preferowana waga kół 1600/1800g, budżet najlepiej 800-900zł. 

W jakie piasty warto pójść? DT 370 czy Novatec 77x? 350tki DT są raczej poza budżetem. Obręcze 28 czy 32 szprychy? Wstępnie nastawiłem się na DT 460/470 ale i jakimiś od 29era czy Alexrimsami nie pogardzę. 

Zależy mi na sztywnych osiach, poniekąd wymusza to konstrukcja ramy. Przód 100x9, tył 135x10. Konwersja piast mile widziana. 

• Mod Team
Napisano

Mam koła zrobione przez Dawida ( Daveo ) na komponentach jak niżej:

Piasty Novatec D411 i D412sb straight pull 28h

Szprychy Pillar PSR TB2016

Obręcze DT R460disc 28h

Nyple alu Pillar MV14

Waga cirkaebałt 1,6 kg. Rowerzysta wywiera nacisk na grunt w postaci 92 kg ( było więcej ). Od początku z tarczami 160 mm i oponami 33 mm. Głównie asfalt, często w stanie agonalnym. 

Przejechane ponad 3kkm, zero problemów z czymkolwiek. W góralach mam koła na piastach DT350 z raczetem i nie widzę sensu dopłacania do DT w rowerze gravelowym . 

Generalnie polecam.

7 minut temu, MikeSkywalker napisał:

Obręcze 28 czy 32 szprychy?

IMO 28 w zupełności wystarczy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...