Skocz do zawartości

[Tylna przerzutka] Jaka kaseta

Marko40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o informację jaka największa kaseta wejdzie do tej przerzutki:

Shimano Ultegra SH RD-8000 [GS]

fabrycznie jest 11/30 ale to dla mnie za twarde :( sam jeżdżę zazwyczaj 23 do 26km/h a ze znajomymi na ustawkach 30 do 35km/h

da radę bez kombinacji założyć 11/34 ? to było by zbawienie :)

Napisano

nie mogłem wygrzebać tej informacji :) wielkie dzięki za pomoc !

kaseta 11/34 nie ma w żaden sposób sprawić że będę jeździł szybciej, problem w tym że ja ogólnie nie jeżdżę właśnie za szybko i musiał bym

katować na blacie łańcuch pod za dużym kątem, zobacz jak lecą zębatki:

11-12-13-14-15-17-19-21-24-27-30T

11-13-15-17-19-21-23-25-27-30-34T

w połowie kasety mam o 4 zęby większe zębatki :) coś dla takich powolniaków jak ja

chyba że mówisz o średniej z samotnych spokojnych jazd, i z ostrej jazdy w grupie 50 osób :)

to tak gdzieś wychodzi, samemu 26, w peletonie nawet do 35

wiesz jak bym samemu poszedł tak ostro jak jeździmy w grupie to pewnie było by z 29/30 ale brak motywacji, w grupie jakoś jest inaczej :)

Napisano

No to ma nawet jakiś sens. W grupie motywacja i opory powietrza zupełnie inne jak Cię chłopaki na kole holują, ale nie boisz się, że przez większe przeskoki pomiędzy przełożeniami pojawi się problem doboru optymalnej kadencji?

Napisano

3 lata jeździłem na 9 rzędowej kasecie 11/32 i nie miałem problemu z doborem kadencji :)

problem dla mnie to wjazd na górę Żar w Międzybrodziu, na starym 14kg trekingu wjechał bo miałem 32/32

a w 7kg szosie nie wjechałem :P na 36/30

są momenty 15 do 16% i to mnie kładzie, druga sprawa to że większość czasu latam na prędkościach 25, plus minus 1km/h

nie wiem czy jeszcze blat nie poleci z 52 na 50 :) ale to się zobaczy po zmianie kasety

kaseta się nie zmarnuje ;) jest już na trenażerze

Napisano

tak, a jakie masz ftp ? bo ja 181 wat :D prawie nie umarłem przy teście

w przyszłym sezonie trzeba by więcej interwałów i górek porobić, ale na razie 16% na odcinku 300-500 metrów jest dla mnie za ciężkie

nie żeby się ścigać ale żeby w ogóle wjechać :P

to znaczy 32/32 wjechałem..

znam osoby które mają ftp 340 i przy 16% kiedy mnie wyprzedzają, robią tlen i rozmawiają o pierdołach :)

no ale..

Napisano
12 godzin temu, PowerV3 napisał:

Nie wiem nie mam urządzen pomiarowych.

Ale smar masz. Może smaru trzeba by dołożyć? Ciekawe, ile by się do sztywnego widelca zmieściło? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...