thearchitect Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Chciałbym się dowiedzieć, czy ktokolwiek ma doświadczenia z używaniem typowego interkomu rowerowego dla min. 3 osób. Ciężko znaleźć coś konkretnego w sieci (albo nie umiem szukać, znalazłem tylko jedno urządzenie firmy na "C"), większość to testy interkomów motocyklowych a ja szukam czegoś na kask rowerowy aby dało się rozmawiać w odległości do 70-100 metrów. Myślę, że bluetooth jest w takim wypadku odpowiedni.
thearchitect Napisano 19 Października 2018 Autor Napisano 19 Października 2018 W teorii urządzenia pierwszej klasy powinny mieć: https://en.wikipedia.org/wiki/Bluetooth#Uses
TheJW Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Życzę powodzenia z Bluetooth przy takim zastosowaniu i takich odległościach... Proponuję iść w kierunku fal krótkich (krótkofalówki, walkie-talkie). Takie urządzenia dla kolarzy na pewno istnieją, w końcu są używane na światowych tour'ach. Zostaje tylko kwestia ceny...
aabb Napisano 19 Października 2018 Napisano 19 Października 2018 Radiotelefon typu PMR446 (nie wymaga zezwolenia) z funkcją sterowania głosem + małe słuchawki z mikrofonem.
KrisK Napisano 20 Października 2018 Napisano 20 Października 2018 Każdy radiotelefon który ma możliwość rozmowy dwukierunkowej (nie wymaga naciskania przycisku) i podpięcia słuchawek. Nawet najprostsze modele poniżej dadzą radę. Jak interesuje Cię taki zasięg to luzik. No chyba e chcesz ten zasięg zwiększyć powyżej km to wtedy już trzeba się mocniej pochylić nad tematem bo teoria i ulotki nie przystają do praktyki. O BT zapomnij. 10-15 metrów realnie będzie działało. Powyżej 50 będzie rwało jak diabli. WiFi w telefonach i jakaś apka prędzej ale bez elektrowni wydrenuje Ci baterie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.