Skocz do zawartości

[Napęd] upgrade na Alivio

jackit

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam kolegów posiadam jak dla mnie fajny rewerek trekingowy:

korba fc-ty501   48/38/28/170mm

przerzutka przednia  tourney fd-tz31

przerzutka tył  acera rd-m360

kaseta hg cs-hg41-8an  11-32.

Mam plan zakupic alivio

korba fc-t4010   48/36/26 170mm

przerzutka przednia alivio fd-t4000 dokładnie

https://www.bikester.pl/shimano-alivio-fd-t4000-przerzutka-przednia-down-swing-3x9-biegowe-srebrny-383944.html

przerzutka tył alivio rd-m4000

kaseta CS-HG400-9  11-34

klamkomanetki  ALIVIO SL-M4000

Pytanko następujące czy moze lepiej warto zamiast korby alivio ktora jest na octalink zakupic korbe acera na kwadrat i oszczedzic tym samym na wymianie wkladu suportu?

Jezdze tylko i wylacznie rekreacyjnie po plaskim. Choc nie ukrywam ze jest wielka chec posiadania czegos lepszego;-)

Napisano

ok dzieki bardzo,poczytam i jak by co będę podpytywał jeszcze bo nie jestem znawca rowerowym ale lubie troche pobawic sie w mechanika czasami i postanowilem ze sam wszystko wymienie

Napisano

Po co chcesz zmieniać ten napęd? Upgrade z Acery na Alivio to nie będzie wielki skok jakościowy, a kasy pewnie trochę wydasz.

Napisano

przednia przerzutka według mnie strasznie kiepska i słabo zmienia biegi,a tak powaznie to sam nie do konca wiem po co chce go zmienic, tak jakos mi sie jakos zachcialo;-)

czysto teoretycznie czy do mojej korby fc-ty501   48/38/28/170mm ktora posiadam mozna by zastosowac

przerzutke przednia alivio fd-t4000

Napisano

Żeby mieć pewność poprawnego działania i możliwości łatwego wyregulowania potrzebujesz przerzutki o pojemności 20T , obsługującej  blat 48T. Co do działania przedniej

przerzutki , to kiedy ostatnio wymieniałeś pancerze i linki ?

Napisano

Nie będzie żadnej różnicy w działaniu, efekt placebo. A już wymieniać - bo tak - to kompletna głupota. Jak się zużywać będzie z czasem to kupuj dużo lepsze fanty ale to czego akurat potrzebujesz a nie wszystko naraz i tak samo działające.

Tym bardziej, że dla działania przedniej przerzutki nie ma praktycznie żadnego znaczenia z jakiej ona jest grupy - wszystkie działają podobnie jak nie tak samo. Skoro źle działa to albo fatalnie wyregulowana albo zapyziałe linki - pancerze. Albo oczywiście niewłaściwie zamontowana.

Napisano

A jakie masz manetki ? Bo to też może być przyczyną złej pracy przedniej przerzutki. Ewentualnie, tak jak koledzy piszą możesz wymienić linki i pancerze jeżeli dawno nie były wymieniane. Dobrej klasy linki i pancerze to akurat to w co warto zainwestować. 

Napisano

klamkomanetki tourney tx st-tx 800

koledzy jeszczxe jedno czy takie klamkomanetki Shimano Claris ST-R243 szosowe obsługiwały by moje przerzutki jw.

Napisano

W osprzęcie szosowym, czyli Claris jest inny ciąg linki hamulcowej, nie działały by dobrze hamulce v-brake. Obecne klamkomanetki które masz nie są jakieś bardzo złe, ja bym raczej nie zmieniał, chyba, że coś ewidentnie źle działa.

Jeżeli tak jak piszesz, chciałbyś się pobawić w mechanika (też lubię), to proponowałbym zacząć od regulacji i konserwacji tego osprzętu który masz obecnie. Jak go dobrze wyregulujesz, to się może okazać, że nic nie trzeba zmieniać :)

Jak chcesz koniecznie coś nowego kupić (każdy lubi), polecam inwestycję w ksiażkę Sztuka Serwisowania Roweru Górskiego Zinna : https://www.dobre-ksiazki.com.pl/zinn-i-sztuka-serwisowania-roweru-p444779.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc (bez ironii, bardzo fajna książka, niezastąpiona przy serwisowaniu, jak masz trekking, to osprzęt jest praktycznie ten sam co w rowerze górskim)

Napisano

dzięki za rade, właśnie tak zrobię kupie sobie proponowana książeczkę.i ewentualnie tylko przednia przerzutke bo ta co mam to jakis najnizszy model .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...