jackit Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 witam kolegów posiadam jak dla mnie fajny rewerek trekingowy: korba fc-ty501 48/38/28/170mm przerzutka przednia tourney fd-tz31 przerzutka tył acera rd-m360 kaseta hg cs-hg41-8an 11-32. Mam plan zakupic alivio korba fc-t4010 48/36/26 170mm przerzutka przednia alivio fd-t4000 dokładnie https://www.bikester.pl/shimano-alivio-fd-t4000-przerzutka-przednia-down-swing-3x9-biegowe-srebrny-383944.html przerzutka tył alivio rd-m4000 kaseta CS-HG400-9 11-34 klamkomanetki ALIVIO SL-M4000 Pytanko następujące czy moze lepiej warto zamiast korby alivio ktora jest na octalink zakupic korbe acera na kwadrat i oszczedzic tym samym na wymianie wkladu suportu? Jezdze tylko i wylacznie rekreacyjnie po plaskim. Choc nie ukrywam ze jest wielka chec posiadania czegos lepszego;-)
Michulo Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Jeśli nowa Acera będzie potrzebowała suportu o długości takiej jak masz obecnie , to może zostać.
jackit Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 jak sprawdzic jakiego suportu potrzebuje acera a jaki mam???
Michulo Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Wg. specyfikacji obecnej korby powinno być 122,5 mm. Natomiast ile potrzebuje nowa będzie podane przy modelu który wybierzesz.
jackit Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 ok dzieki bardzo,poczytam i jak by co będę podpytywał jeszcze bo nie jestem znawca rowerowym ale lubie troche pobawic sie w mechanika czasami i postanowilem ze sam wszystko wymienie
bts Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Po co chcesz zmieniać ten napęd? Upgrade z Acery na Alivio to nie będzie wielki skok jakościowy, a kasy pewnie trochę wydasz.
jackit Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 przednia przerzutka według mnie strasznie kiepska i słabo zmienia biegi,a tak powaznie to sam nie do konca wiem po co chce go zmienic, tak jakos mi sie jakos zachcialo;-) czysto teoretycznie czy do mojej korby fc-ty501 48/38/28/170mm ktora posiadam mozna by zastosowac przerzutke przednia alivio fd-t4000
Tatanka Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Żeby mieć pewność poprawnego działania i możliwości łatwego wyregulowania potrzebujesz przerzutki o pojemności 20T , obsługującej blat 48T. Co do działania przedniej przerzutki , to kiedy ostatnio wymieniałeś pancerze i linki ?
cervandes Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 Nie będzie żadnej różnicy w działaniu, efekt placebo. A już wymieniać - bo tak - to kompletna głupota. Jak się zużywać będzie z czasem to kupuj dużo lepsze fanty ale to czego akurat potrzebujesz a nie wszystko naraz i tak samo działające. Tym bardziej, że dla działania przedniej przerzutki nie ma praktycznie żadnego znaczenia z jakiej ona jest grupy - wszystkie działają podobnie jak nie tak samo. Skoro źle działa to albo fatalnie wyregulowana albo zapyziałe linki - pancerze. Albo oczywiście niewłaściwie zamontowana.
jackit Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 Dzieki za podpowiedz, zastanowie sie powaznie nad ta planowana wymiana czesci,jeszcze raz dzieki za pomoc i szczere slowo.
pp516 Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 A jakie masz manetki ? Bo to też może być przyczyną złej pracy przedniej przerzutki. Ewentualnie, tak jak koledzy piszą możesz wymienić linki i pancerze jeżeli dawno nie były wymieniane. Dobrej klasy linki i pancerze to akurat to w co warto zainwestować.
jackit Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 klamkomanetki tourney tx st-tx 800 koledzy jeszczxe jedno czy takie klamkomanetki Shimano Claris ST-R243 szosowe obsługiwały by moje przerzutki jw.
pp516 Napisano 13 Października 2018 Napisano 13 Października 2018 W osprzęcie szosowym, czyli Claris jest inny ciąg linki hamulcowej, nie działały by dobrze hamulce v-brake. Obecne klamkomanetki które masz nie są jakieś bardzo złe, ja bym raczej nie zmieniał, chyba, że coś ewidentnie źle działa. Jeżeli tak jak piszesz, chciałbyś się pobawić w mechanika (też lubię), to proponowałbym zacząć od regulacji i konserwacji tego osprzętu który masz obecnie. Jak go dobrze wyregulujesz, to się może okazać, że nic nie trzeba zmieniać Jak chcesz koniecznie coś nowego kupić (każdy lubi), polecam inwestycję w ksiażkę Sztuka Serwisowania Roweru Górskiego Zinna : https://www.dobre-ksiazki.com.pl/zinn-i-sztuka-serwisowania-roweru-p444779.html?utm_source=ceneo&utm_medium=cpc (bez ironii, bardzo fajna książka, niezastąpiona przy serwisowaniu, jak masz trekking, to osprzęt jest praktycznie ten sam co w rowerze górskim)
jackit Napisano 13 Października 2018 Autor Napisano 13 Października 2018 dzięki za rade, właśnie tak zrobię kupie sobie proponowana książeczkę.i ewentualnie tylko przednia przerzutke bo ta co mam to jakis najnizszy model .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.