seeba Napisano 19 Września 2018 Napisano 19 Września 2018 Witam wszystkich forumowiczów. Od pewnego czasu pracuję w norweskiej stolicy jako dostawca jedzenia na rowerze. Do tej pory jeździłem na pożyczonym rowerze TREK fuel 95, który sprawdzał się całkiem dobrze. Część pierwszych zarobionych pieniędzy postanowiłem przeznaczyć na zakup własnego roweru. Tutaj pytanie do ekspertów (was), jaki typ rower będzie najlepszy do jazdy wyłącznie po mieście. Najbardziej przekonany jestem do roweru trekkingowego, chociaż jestem otwarty na wasze propozycję Rower szosowy raczej nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ jeżdżę z dużym plecakiem na jedzenie i myślę że jazda w tej specyficznej pozycji nie byłaby komfortowa. Zależy mi przede wszystkim na prędkości i trwałości roweru. Dziennie robię 30-50km w 90% po ulicy lub ścieżce rowerowej po pagórkowatym terenie (jeśli to ma znaczenie) i jeżdżę niezależnie od pogody. Jaki typ roweru w moim skromnym budżecie 1800zł będzie najlepszy do takiej pracy. Lepiej kupić nowy czy używany rower. Na co zwracać największą uwagę przy zakupie? Może wyślecie jakieś przykładowe rowery. Mój wzrost 190cm waga 78km.
Piter233 Napisano 20 Września 2018 Napisano 20 Września 2018 Za 1800 zł to nie poszalejemy... Do takiej jazdy myślę że najlepsze byłoby coś z piastą wielobiegową, np. nexus albo alfine. Rower chcesz kupić w polsce?
abdesign Napisano 20 Września 2018 Napisano 20 Września 2018 Ja bym się rozglądał za używanym fitnessem. Gdzieś koło 2tys da się już trafić i na karbonowym widelcu i hydraulicznych heblach.
seeba Napisano 20 Września 2018 Autor Napisano 20 Września 2018 Za rowerem będę się rozglądał zarówno w Norwegii jak i w Polsce, chociaż jeśli chodzi o nowe to zdecydowanie taniej wychodzi przywieźć z Polski. Macie jakieś propozycję modelu fitnessa, który można dostać za 2000zł
seeba Napisano 21 Września 2018 Autor Napisano 21 Września 2018 ardzo spodobały mi się rowery typu fitness. Który według was z tych używanych rowerów jest najbardziej wart swojej ceny: https://www.olx.pl/oferta/porzadny-rower-fitness-szosa-siga-vuelta-xt-28-hydraulika-stan-bdb-CID767-IDvwEwR.html#c8b4a7d9f9 https://www.olx.pl/oferta/rower-boardman-team-hybrid-rozmiar-xl-hybryda-fitness-giant-trek-cube-CID767-IDmgJey.html#c8b4a7d9f9 https://www.olx.pl/oferta/rower-2016-specialized-sirrus-elite-disc-fitness-hybrid-bike-CID767-IDvnUVF.html#6de02c59ad https://www.olx.pl/oferta/rower-fitness-miejsko-szosowy-avenue-broadway-pelne-alu-CID767-IDuCxnR.html#82322c2c7b Czy warto zakupić któryś z wyżej wymienionych? Czy lepszym rozwiązaniem będzie dołożyć do nowego albo może wy podeślecie coś ciekawego
abdesign Napisano 21 Września 2018 Napisano 21 Września 2018 stawiam na nr2 lub nr 1 za przykrość jaką sprawiłeś mi każąc oglądać nr 4 masz minusa
Piter233 Napisano 21 Września 2018 Napisano 21 Września 2018 Tylko że akurat numer 4 pod zastosowanie dla autora tematu będzie najlepszy. Najbardziej bezobsługowy.
abdesign Napisano 21 Września 2018 Napisano 21 Września 2018 Poza tym że tam nie ma w czym grzebać... to moje obiekcje: 15300 gram... w mieście w kółko start - stop - start, do tego rolkowe hamulce, dla chłopaka który z całym tym żarciem i rowerem załapie się na grubo ponad 100kg jak nie 110... będzie się również zabawiał siedmiobiegową manetką microshift... to na pewno to najlepszy wybór? Mam świadomość, że raczej nie znam się na tego typu rowerach ale nr 4 wygląda mi jednak na zły wybór.
Piter233 Napisano 21 Września 2018 Napisano 21 Września 2018 Sęk w tym, że rower na służyć do jazdy w norwegii. Do tego codziennie, niezależnie w jakich warunkach. W takim użytkowaniu napęd 1 rzędowy jest lepszy, nawet jak zaniedbasz łańcuch to i tak będzie to dobrze działało, zwykła przerzutka może sprawiać humory. Pytanie też czy będzie używany w zimę. Jak to tak to zdecydowanie piasta wielobiegowa, jak nie to można ryzykować zwykłą przerzutkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.