Skocz do zawartości

[klamki] Klamki "noname" przeszkadzają mi obok manetek

Xerotkacy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam sobie takiego Rometa Ramblera 27,5 3 z 2015 r. Manetki w nim są normalne, shimanowskie (Acera 3x9), ale klamki do jego hamulców tarczowych to jakiś noname. Klamki są strasznie grube i nie jestem w stanie wygodnie ustawić ich i manetek obok siebie. Czy klamki Shimano Acera ładnie się zmieszczą z manetkami Shimano Acera czy lepiej zainwestować w klamkomanetki?

Napisano

Przy klamkomanetkach to już w ogóle nie będziesz miał możliwości regulacji położenia jednego względem drugiego i będziesz zdany na to jak wymyślił to sobie producent :)

Poza tym po co wymieniać manetki skoro te działają i nie masz do nich zastrzeżeń. Wrzuć może zdjęcie kierownicy to zobaczymy czy to rzeczywiście tak tragicznie wygląda z ustawieniem.

Napisano
11 godzin temu, m0d napisał:

Przy klamkomanetkach to już w ogóle nie będziesz miał możliwości regulacji położenia jednego względem drugiego i będziesz zdany na to jak wymyślił to sobie producent :)

Poza tym po co wymieniać manetki skoro te działają i nie masz do nich zastrzeżeń. Wrzuć może zdjęcie kierownicy to zobaczymy czy to rzeczywiście tak tragicznie wygląda z ustawieniem.

Ależ nie! Nie chodzi o regulację w poziomie, ale w pionie, wokół, nie wzdłuż, kierownicy. Te klamki są wyjątkowo grube, przez co odległość dźwigni hamulca od manetki jest spora i nie sięgam wygodnie do obu palcami. Z żadnymi innymi klamkami i manetkami nie miałem tego problemu. Jak napisałem, po prostu w tym wypadku klamki są wyjątkowo grube. Być może dlatego, że są to hydrauliczne tarczówki, ale podejrzewałbym raczej, że to kwestia taniości tych klamek.

Chciałbym je wymienić na coś, co się zmieści blisko manetek, tj. aby odległość między ich dźwigniami w pionie była mniejsza.  Na pewno uzyskałbym zadowalający efekt, kupując klamkomanetki, ale to tani rower i zastanawiałem się czy kupno samych klamek, które są tańsze od klamkomanetek, nie załatwiłoby sprawy.

IMG_20180912_024740.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...