Skocz do zawartości

[korba XX1 11s + blat eagle, a naped 12s] montaz eagle

Koralowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Postanowilem wymienic naped sram nx 11s na eagle nx. Komplet pasuje na bebenek od shimano dzieki czemu obejdzie sie bez wymiany piasty. Mam okazje nabyc za dobra kase grupe nx eagle nowa bez korby i kupic uzywana xx1 11s z blatem eagle lub kupic cala grupe nx eagle i wymienic suport na dub. 

Pytanie brzmi, jak jest dokladnie z korba xx1 11s i blatem eagle w napedzie 12s skoro dalej chodzi to na bebenku shimano. Korba 11stka bedzie miala znaczenie, w ktorej blat to 12?

Blat 12s z lancuchem 12s przy krobie 11s, ale tym samym  przekoscie lancucha ze wzgledu na ten sam beben powinno grac o ile np mocowanie blatu lub jego grubosc nie przesunie go wzgledem osi wczesniejszego blatu jaki byl w korbie 11s, w tym wypadku gx.

Wybrac nowa korbe nx plus nowy suport dub? Czy uzywana xx1 11s z blatem eagle bez zmiany suporu jednoczesnie?

• Mod Team
Napisano

Ja bym nie przechodził na Eagla. Po pierwsze ,działa gorzej od xx1 w moim mniemaniu. Jako całość. Po drugie, jest zauważalnie wrażliwszy na wszelkie niedociągnięcia w regulacji, krzywości haka etc. Jeżeli brakuje przełożeń, kupił bym kasetę 11-46 od shimano.

Jak już bardzo chcesz, to nie najniższy model. Gx minimum. To moja subiektywna ocena, mam porównanie  xx1 eagle, eagle gx, xx1, gx.

xx1 11sp działa najaksamitnej, miękko, delikatnie ale agresywnie. Eagle pracują tak ciężej, bardziej drewnianie, jednym słowem gorzej. Ale to tylko moje odczucia.

Odnośnie korb, nie powinno być żadnego problemu. Może być xx1.

Napisano

Dzieki za odpowiedz od kogos w koncu. Jezdzilem na kazdej grupie srama, taki zawod. Sam posiadam nxa, ktory w porownaniu do klas wyzej wg mnie nie rozni sie praktycznie niczym, ale waga jest duzo wyzsza. Od gxa w gore przerzutka jest bardzo miekkna, lekka, prostuje sie ja w rekach jak papier. Nxy sa znowu bardzo twarde i wyprostowanie jej sprawia duze klopoty. Nie zauwazylem zeby nx pracowal inaczej niz reszta po prostowaniu hak lub przerzutki jak i zeby pracowal inaczej niz reszta na tak samo krzywym haku.

Powod zakupu nx eagle przyszedl do glowy z powodu ceny jaka uzyskalem za grupe z korba lub bez. Dokladajac kilka zlotych po sprzedaniu grupy wloze nowy nx eagle plus korba xx1 (uzywana). W takim razie oplacalne.. wymiana z 11 na 12 ma sens w tym przypadku. Nie ma sensu myslec o kasecie skoro bardziej oplacalne jest dla mnie wymienic grupe. 

Pytanie brzmialo czy nx eagle i suport dub, czy nx eagle plus korba xx1 uzywana. Czy porba z odpowiednim offsetem nie przesunie blatu wzgledem wczesnijszego polozenia. 

• Mod Team
Napisano

Ja wiem z doświadczenia ze najniższe modele nie sa dobrym rozwiązaniem. Wszedł niedawno apex 1x, 11 biegowy, zrobiony na kształt przerzutek xx1.  po bardzo nie długim czasie użytkowania, złapał luzy i nie dało się tego wyregulować. 

Ja Cię nie odstraszam od napędu 12sp. Po prostu mowie, ze po tym co zauważyłem, nie kupował bym orzeła, bo nie chciałbym się czuć jak bym zrobił downgrade. Patelnia jaką jest 50t kusi ale z kolei shimanmo ma 46 ... 

Plusem kaset XD jest ich waga, bo tutaj masakrują shimano, sa dużo lżejsze ... ale tez i droższe. I tak można przerzucać argumenty to tu, to tam. W każdym razie, śmiało możesz kupić upgrade, zostawić obecną korbę z blatem xx1 czy eagle. Na obu będzie to działać ok. 

Napisano

Apex to nie to. 

Kaseta nx eagle jest na bebenek shimano wiec ospada wymiana piasty. Tak, jak pisalem koszty prawie zerowe po sprzedazy grupy. Nie wolal bys wymienic uzywane 11s na nowe 12?

..musze podjac decyzje do 28ego.

Napisano

@Puklus Czy zauważyłeś pogarszanie sie jakości pracy w napędach NX 11sp z biegiem czasu? (mam tu na myśli raptem 1,5k km). Po takim kilometrażu mojego napędu nie dało się już ustawić tak, aby działał poprawnie. Zawsze coś zgrzytało na środkowym przełożeniach. Co gorsza, raz byl to 5 bieg, potem 7, innymi słowy żadnej zależnosci. W międzyczasie miałem możliwość kupna manetki Deore XT M8000. Po jej zamontowaniu wszelkie problemy zniknęły! wszystko hula super. Z poprzednią manetką było robione wszystko - wymieniane były linki i pancerze na Shimano SP41, regulacje, kombinacje i nic. Co ciekawe przerzutka dostała już sporych luzów i sam się dziwie, że nadal znośni to chodzi...

Napisano

Nie.. na obecnym nx zrobilem 1000km i przejechalem 3maratony. Nie widze roznicy w pracy napedu. Kwestia wyregulowania. Skoro raz byl to 5, a raz 7 bieg jak napisales, to kwestia albo w lince albo w haku. Albo chodzi na kazdym albo cos jest krzywe.

Jesli przerzutka ma nawet luz to na tyle ciagnie ja sprzeglo, ze nie ma tego luzu podczas napiecia lancuchem.

Napisano

Nie chciałbym Ci zaśmiecać tematu, ale uważam, że to dziwne, że sama zmiana manetki pomogła. Wszystko inne zostało tak jak było. Jedyne co dało się wyczuć to to, że kliknięcia były pod koniec jej żywota coraz mniej wyraźne - cichsze i bardziej miękkie.

• Mod Team
Napisano

Czy bym chcial? Owszem. Czy bym używał. Jasne. Czy podoba mi sie praca tego napędu w stosunku do poprzednika ... no nie bardzo. 

Jak bym kupował rower z orzełem, kupił bym. Czy miałbym dylemat XTR czy orzeł ? No skąd, Orzeł rzecz jasna. Jednak mnie na początek odrzuca praca manetki, może grip by załatwił sprawę. W xx1 każda manetka delikatnie sie różniła odczuciami, w grupie orzeła ( pisze tak celowo ;) ) czy gx czy x01 czy xx1 pracują bardzo podobnie. 

Jeżeli tobie by to nie przeszkadzało, bierz. Zainwestował bym w jakiś przyrząd do sprawdzania haka, bo tutaj na prawdę jest to już newralgiczne na tak dużej kasecie. 

32 minuty temu, Sabarolus napisał:

Czy zauważyłeś pogarszanie sie jakości pracy w napędach NX 11sp z biegiem czasu?

Niestety to trafia się najrzadziej i nie mam odniesienia.

Napisano

Forum zaczalem odwiedzac powiedzmy od roku. Przegrzebalem naprawdę duza ilosc tematow, tak o, z nudow. Szczerze powiem, ze takich wypowiedzili czesto nie spotykalem. To mi sie podoba! Balem sie, ze samemu mi podrzuca komentarze typu "po co zadajesz pytanie, skoro juz sam wiesz co jest lepsze". 

Dzieki za wypowiedz!

Czekam na reszte wypowiedzi. Obecnie w planie eagle, a na dniach zobaczymy. Watpie zebym zmienil zdanie.

Sprzet do prostowania haka to jedno z moich narzedzi pracy.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Zastapilem obecna grupe na SRAM NX Eagle. Pelna grupa NX Eagle wraz z zebatka, korbe zastapila SRAM XX1. Rewelacja. Nie widze roznicy podczas pracy z wyzszymi modelami. Sprzegla ciagnie wyjatkowo mocno jak w NX 11s. Komponenty sa dosc masywne i twarde. Nie zalezalo mi na wadze wiec pozostalem przy NX. Kaseta jest pod bebenek shimano (ta 11-50) i wytrzymalsza od poprzedniej (11s), bedzie montowana takze w ebike. Jako ciekawostke dodam, ze grupa NX 11s wazy kilka gram wiecej nic NX Eagle.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...