Skocz do zawartości

[Napęd] Trek 3900 2008

davepol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie, posiadam treka 3900 i w końcu przyszedł czas, żeby wymienić napęd... 

Z racji tego, że nie znam się na doborze części do tego roweru, proszę o pomoc w wyborze.

Wybrałem taką listę części:

Shimano FC-TY301 48x38x28 6/7/8r

Shimano Alivio CS-HG51 8rz. 11-32

Shimano CN-HG71 5 / 6 / 7 / 8 - rzędowy

Bardzo bym prosił o sugestie jeżeli wybrane przeze mnie komponenty nie są optymalne do tego modelu. 

Nie wiem za bardzo jakie jeszcze info mogę przekazać co do samego roweru, jeżeli potrzeba to chętnie dodam. 

Pzdr.  

Wielkie dzięki za wszelkie info! 

Napisano

W oryginale miałeś korbę 42/34/24, trzeba będzie wymienić przednią przerzutkę na taką która obsłuży zębatkę 48 i będzie miała pojemność 20 z. ( stara miała pojemność 18 z i obsługiwała największą koronkę 42 z ) oryginalna korba jak i ta zaproponowana przez Ciebie współpracuje z suportem jaki masz w ramie, więc będzie pasowała.  ( 122,5 mm )

Jeśli kupisz korbę 42/34/24 to przedniej przerzutki zmieniać nie będziesz musiał.

Kaseta ok, łańcuch lepiej dać kmc x8.93 ( droższy ale lepszy - dłużej napęd pojeździ i ma spinkę, ale od biedy i hg71 może być )

Napisano

Twój rower to klasyczny MTB  na kole 26 cali. Według specyfikacji ma korbę 42/34/24 (liczba zebów na każdej koronce korby). Ty wybraleś korbę o największej tarczy 48, stosowana na ogół w rowerach typu cross,  na kole 28 cali i węższej oponie. W MTB 26 na takiej korbie może być nieco twardo, no chyba, że jeździsz siłowo i masz nogę. Zaproponowałbym do tego roweru korbę ciut lepszą niż oryginalna SHIMANO FC-M361 3 42/32/22 (acera). Przerzutka przednia spokojnie da sobie radę. reszta wybranych rzeczy może być.

Napisano

Up. Nie da rady : ( przerzutka przednia ) 18 z pojemność, różnica środek -góra 8 z.

https://www.paul-lange.de/tradepro/shop/artikel/docs/einbauanleitungen/SHIMANO/SI_IDC050-ENSIF800AEN.pdf

Teraz, davepol napisał:

Znalazłem inną korbę: https://allegro.pl/korba-shimano-fc-ty301-42-34-24-czarna-oryginal-mb-i7437043621.html

Czy taka będzie pasowała? Ewentualnie może pokusić się o coś lepszego? 

Będzie pasowała, jeśli chcesz lepszą, to trzeba poszukać z dokładnie takim stopniowaniem zębatek, lub  inną ( 42/32/22 , 44/32/22 ) ale wymiana przedniej przerzutki. Łańcuch ok 114 będzie nawet za dużo, potrzeba będzie skrócić ( to standard ) .

Napisano
31 minut temu, davepol napisał:

Shimano FC-TY301 48x38x28 6/7/8r 

dałbym coś 22-32 -44

Teraz, KurczakNorris napisał:

Według specyfikacji ma korbę 42/34/24

Teraz, SoloTM napisał:

( przerzutka przednia ) 18 z pojemność

No to wyjaśnione wszysko.

Napisano

Czyli jeżeli chodzi o korbę to nic lepszego niż to co podałem nie podejdzie? (np. wymieniona SHIMANO FC-M361 3 42/32/22 )

Szukam, dobrej korby, dość dużo jeżdżę (średnio 500km miesięcznie).

Ewentualnie znalazłem coś takiego: https://allegro.pl/aluminiowy-mechaniz-shimano-fc-m171-42-34-24-silve-i6924212775.html <-- może ta będzie trochę lepsza. 

Chciałbym trzymać się oryginalnej specyfikacji roweru, i uniknąć modyfikacji przerzutki. 

Jeszcze pytanie co do łańcucha, czyli jeżeli kupię dowolny łańcuch będę jeszcze musiał dopasować ilość ogniw? Ile ogniw powinno pozostać? 

Jeszcze raz wielkie dzięki za info!!!

pzdr.

Napisano

Powiedz jaki masz budżet. Wymiana korby na taką z innym stopniowaniem ( np 42/32/22 czy 44/32/22 ) powoduje oprócz wymiany przedniej przerzutki, w niektórych przypadkach ( szczególnie 44/32/22 ) wymianę suportu. Suport który Ty masz ma długość 122,5 mm, a dla lepszych korb ( na kwadrat ) suport z reguły powinien być krótszy ( 110,5  lub 113 mm ).  Jeśli budżet niewielki to kup tą fc-m171 ( znajdź jak najtaniej ). Jeśli kasa jest to licząc z suportem, przerzutką przednią i korbą będzie nawet 300 pln to można szukać dalej.

/edit

Nowa korba na kwadrat ( 44/32/22 )  z suportem np. 113 mm to od 150-160 pln plus przerzutka od 50 pln = od 200 w górę

Nowa na octalink 44/32/22 z suportem i przerzutką - od 250 pln w górę

Nowa ze zintegrowaną osią ( ht2 ) suportem i przerzutką to jakieś od 300-350 pln w górę.

Napisano

Jeżeli chodzi o kasę, to myślę, że 300zł bez problemu. Gdybym wymienił na 44/32/22 byłaby jakaś istotna różnica w jeździe?

Jedyny problem to, obawiam się nie będę potrafił wymienić przerzutki oraz suportu. Wolałbym wymienić samą korbę z czym mam nadzieje poradzę sobie  :)

Może na razie pozostanę przy fc-m171. 

Jeżeli chodzi o łańcuch, to będę musiał skrócić jak kupię?

Napisano

W zależności jak jeździsz, czy ostro w terenie, stajesz na pedały, ciśniesz, itp. Jeśli tak to różnicę poczujesz w przerzucaniu, zrzucaniu i sztywności ( szczególnie dla korb HT2 - ze zintegrowaną osią ) ale nie będzie to jakaś mega różnica typu skoda favorit - skoda fabia. Sama różnica przełożeń - z 42/34/24 na 44/32/22 to przepaść to nie jest, Jeśli brakowało Ci miękkich przełożeń na podjazdach to zębatka 22 się przyda, jeśli brakowało Ci na prostych/zjazdach dokręcić to zębatka 44 się przyda. Jeśli nie pociskasz jak semi pro, przełożeń Ci nie brakuje to możesz zostać przy tej taniej korbie. Zaletą tych droższych jest to że mają wymienne same zębatki, jeśli najczęściej jeździsz np. na środkowej to ją wymieniasz. Jeśli idziemy w trochę droższe korby typu deore fc-m590 to największa koronka ( 44 z ) będzie już alu. Taka korba z suportem będzie lżejsza od twojej z suportem o około 250-300 gramów.

Łańcuch skrócić na oko o jakieś 6-8 ogniw, ale to przymierzyć trzeba zawsze.

Napisano

Bardzo dziękuję! 

Po rozpatrzeniu za i przeciw zostanę chyba przy m171, przy wymianie na 44/32/22 modyfikacji byłoby zbyt dużo jak na ten rower. Myślę o zakupie kolejnego roweru i wtedy na pewno coś lepszego :) Bardzo dziękuję za info o łańcuchu, przymierze nowy łańcuch do starego. 

Więc w tym momencie plan zakupów jest taki: 

Shimano FC-M171 42/34/24 Silver

Shimano Alivio CS-HG51 8rz. 11-32

KMC ŁAŃCUCH X8 93 8 Rzędów 114 (np. taki: https://allegro.pl/kmc-lancuch-x8-93-8-rzedow-114-spinka-i6317077378.html)

Ewentualnie myślałem też o takim łańcuchu: http://allegro.pl/promocja-lancuch-shimano-xt-cn-hg93-9-rzedowy-i6569383181.html

Kaseta może zostać ta HG51? Nie ma sensu czegoś lepszego zakupić?

Dzięki! 

Napisano

Nie ma sensu lepszej. Ta jest ok. Łańcuch będzie miał spinkę którą założysz palcami. Skracając łańcuch zrób obie takie same końcówki z dziurkami ( ja to nazywam mama-mama ). Wtedy zakładasz spinkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...