adtrip Napisano 8 Lipca 2018 Napisano 8 Lipca 2018 Witam. Używam zamiennie dwa kompletne koła tylne,jedno z gorszą oponą na asfalt i łatwy teren,drugie w góry i bardziej wymagający teren. Koła są różne i przerzutkę mam ustawioną tak że w tym lepszym chodzą idealnie wszystkie przełożenia.W tym drugim nie wchodzi mi najwiekszy blat z tyłu,ale nie jest mi wtedy potrzebny. Zazwyczaj zmieniam koła i wszystko działa jak należy,ale raz zdarzyło się że po zmianie na terenowe-lepsze koło łańcuch spadał mi do środka pomimo że nic nie przestawiałem.Musiałem wyregulować i jakiś czas było ok. zmieniałem w tygodniu na to gorsze a na weekend na lepsze i wszystko było jak należy, jednak dziś po zmianie nie wchodził mi największy blat,jakby coś się przestawiało?? ale co? wszystko jest dokręcone,nie ma luzów,koło leży na swoim miejscu normalnie.. Często jeżdżę po dużych górkach,czasem też startuję w zawodach i potrzebuję mieć dostępny ten blat,jakieś pomysly..? Dodam że napęd 3x10 ale to chyba bez znaczenia.
adtrip Napisano 9 Lipca 2018 Autor Napisano 9 Lipca 2018 Nikt nic nie podsunie? tylu tu doświadczonych bikerów i żadnego pomysłu.?
Kowal1986 Napisano 11 Lipca 2018 Napisano 11 Lipca 2018 Może w "miedzyczasie" skrzywiłeś delikatnie hak przerzutki???
kurt_hectic Napisano 11 Lipca 2018 Napisano 11 Lipca 2018 Moje doświadczenia są takie, że jeśli nie czyścisz roweru co tydzień i nie zmieniasz linki/pancerzy co kilka tygodni to system pozostawia wiele do życzenia. Ale bez paniki, -wyczyść wszystko -wyreguluj śrubę tak, aby łańcuch nie spadał za kasetę (dociskaj przerzutkę ręką do końca i sprawdź czy górne kółeczko ustawia się równo z zębatką czy idzie za daleko) -jak nie wchodzi na najwyższy blat to może śruba ograniczająca nie pozwala, może śruba B nie jest za daleko dokręcona, lub ostatnia opcja- linka nie jest wystarczająco napięta Dodam tylko, że śruba B zmienia te zakresy, które ustawiają dwie pozostałe śruby. Po prostu wyreguluj wszystko, bo tak, system jest do dupy i non stop trzeba wszystko poprawiać. Ja to robię co tydzień przed weekendem.
adtrip Napisano 12 Lipca 2018 Autor Napisano 12 Lipca 2018 Dzięki za jakiś odzew. @Kowal1986 Myślę że hak jest ok. oglądałem dość dokładnie bo już zmieniałem dwa razy wcześniej po urwaniu. @kurt_hectic Rower czyszczę,ale zasadniczo nie kręcę często w przełożeniach jeśli działają a najczęściej nie ma problemu, problem pojawia się co jakiś czas przy zmianach koła jak pisałem.
Mod Team Puklus Napisano 15 Lipca 2018 Mod Team Napisano 15 Lipca 2018 W dniu 12.07.2018 o 21:39, adtrip napisał: Myślę że hak jest ok. Od samego myślenia do prawdziwej prostości jest daleko. Niejednokrotnie hak wyglądający na ideał, miał ok 2cm odchyłu na kole. Oczywiście po wpięciu narzędzia pomiarowo - prostowniczego. Jeżeli masz 2 koła, które sie delikatnie różnią położeniem kasety, w jednym można by spróbować dać np 0.5-1mm podkładki pod kasetę. Tyle miejsca na bębenku powinno być i powinno sie dać obie kasety ustawić tak samo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.