provayder Napisano 10 Czerwca 2018 Napisano 10 Czerwca 2018 Witam Zastanawiam się nad zakupem nowych butów, bardziej MTB niż moje Shimano MT34. Myślałem o butach B'Twin MTB XC 500 https://www.decathlon.pl/buty-mtb-xc-500-id_8500160.html#s42 i moje pytanie dla użtkowników butów B'Twin - jak z rozmiarówką butów???? Czy rozmiar 42 to rzeczywiście 42, czy jak w Shimano trzeba brać numer większe sugerując się rozmiarem wkładki????
NorthAngel82 Napisano 11 Czerwca 2018 Napisano 11 Czerwca 2018 W sklepie sobie zmierzysz i ocenisz czy dobrze pasują i czy dobry jest rozmiar dla Ciebie. Powodzenia.
Jakniak1 Napisano 11 Czerwca 2018 Napisano 11 Czerwca 2018 Kupiłem dziś rockridery 500tki i mam rozmiar 42, ale bardziej leżał mi numer 43. 42 był za mocno opięty i wydaje mi się że miałbym problemy przy dłuższej jeździe.
Fenthin Napisano 11 Czerwca 2018 Napisano 11 Czerwca 2018 Posiadam buty w rozmiarach 42 - 45. Którym miałbym się kierować? Jedynym wyznacznikiem rozmiaru, który ma jakiś sens, jest długość wkładki. Choć i tak nawet ona czasem się nie sprawdza.
provayder Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Napisano 12 Czerwca 2018 Dzięki za odpowiedzi. Zamówiłem oba rozmiary - czego chciałem uniknąć - i jak dojadą to sobie na spokojnie przymierzę i jedną parę zwrócę.
m0d Napisano 13 Czerwca 2018 Napisano 13 Czerwca 2018 Bardzo sensowna decyzja. Bez przymiarki to sobie można, bo podejrzewam że nawet między poszczególnymi modelami mogą być różnice w rozmiarówce. Co do dopasowania - mam jedne buty B'Twina, model sprzed paru lat, noszę zwykle 43 i te buty także są 43. I też przy przymiarce wydawały się za ciasne i chciałem wziąć rozmiar wyżej, ale opanowałem się po tym jak zobaczyłem że w większych muszę wyraźnie dalej zapiąć klamrę. Po pewnym czasie 43 lekko się "rozbiły" i są akurat i wygodne, na 44 pewnie bym mooocno psioczył że stopa lata i pewnie musiał zapinać klamrę do samego końca albo i nie starczyłoby regulacji. Teoretycznie można kombinować z wkładkami i skarpetkami, ale nie o to chodzi.
provayder Napisano 15 Czerwca 2018 Autor Napisano 15 Czerwca 2018 Buty dzisiaj dojechały. Po przymiarce: 42 wyraźnie ciasno, w 43 czuję się jak w starych Shimano. Z ciekawości pomierzyłem wkładki: Shimano 27,5 (na stronie znalazłem wymiar 27,2), rozmiar 42 ma wkładkę 26,5, 43 - 27,7. Na 99% zostaje ze mną rozmiar 43. Dzisiaj już nie miałem przed pracą czasu więc jeszcze przez łykend dokładnie przymierzę i pozostanie uzbroić buty w bloki i jazda
provayder Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Napisano 18 Czerwca 2018 Wczoraj zrobiłem 70km. Generalnie jestem zadowolony z zakupu. Wstępnie bloki ustawiłem wg starych butów Shimano, ale okazało się, że musiałem je trochę cofnąć. Zapinanie i luzowanie buta super. Po ok. 55km trochę zaczęła boleć mnie lewa stopa, ale myślę, że to normalna przypadłość nowych butów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.