Cycuuu Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 Witajcie! W głowie urodził mi się plan, żeby po sezonie, w lepszej cenie wyrwać jakiegoś sztywnego szlakowca. Użytek z roweru ma być w sumie w różnorodnym terenie, ale chodzi o to, by jadąc w góry, czy w las, skorzystać z dobrodziejstw gatunku sztywnych traili czy tam trailów Szybsze zjazdy, wąskie ścieżki, takie klimaty. A po wszystkim, do biedry po zakupy na kolację. No i tak szukam konkurentów, żeby było co porównać. Ja, Wzrost: 191cm Waga: ok.100kg I długie kończyny, ręce jak i nogi w sumie nieproporcjonalnie do wzrostu. MARIN Marin, z tego co widziałem jest na sztywnych osiach no i koła 29". Przy moim wzroście i masie raczej spoko opcja. TREK W oczy rzucił mi się też Trek Rescoe 8. Tu sztywna oś tylko z przodu, co trochę zabolało. Koła 27+, lepszy amor i regulowana sztyca. Ale nie przymierzałem się niestety do 27+ i nie wiem czy dziwnie bym nie wyglądał? Siedziałem na x calibrze 8 jak dobrze pamiętam i rama mega mi podchodziła. AUTHOR Trzecia propozycja jaką znalazłem to Author Versus 2017. Podzespoły RST, widelec o większym skoku, również sztywne osie jak w Marin ale koła 27+. Wygląd przezarabisty, regulowana sztyca. Wydaję mi się, że wyposażony jest w miarę kompletnie tzn. Sztywne osie są, regulowana sztyca jest, więc łączy dobroci poprzednikow w jednym. Ale wiem, że Author nie daje gwarancji dożywotniej na ramy... miałem 29era z tej marki, po 4 latach pekła mi rama przy wejściu sztycy siodełka w ramę ale to była też chyba moja głupota (delikatnie mocniej wysunieta sztyca za oznaczonego maxa ) Rowerem pewnie też pojeżdżę na spokojnie, w sensie jakieś pojeżdżawki z kobietką, asfalt/szuter, ale myślę, że nie są to modele tak hardcorowe, że taka rekreacyjna miastowo wioskowa jazda byłaby uciążliwa? Jak wspomniałem - z zakupem i tak wstrzymam się, aż spadną ceny teraźniejszych roczników więc się nie pali. Jednak od tego szukania informacji, porównań w internecie, nie mogę odejść od telefonu Pytanie, czy w/w modele są warte grzechu? Może jeszcze jakieś propozycje w podobnych cenach by się znalazły? Bo nie sztuką jest wyłożyć nie małą jak dla mnie kasę... aaa apropo kasy, fajnie gdyby rower miał dożywotnią gwarancję ramy, gdyby niedaj Boże coś jej się staneeło.. Z rowerowym pozdrowieniem, Cyc!
Rafu Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 45 minut temu, Cycuuu napisał: I długie kończyny, ręce jak i nogi w sumie nieproporcjonalnie do wzrostu. Długie tzn. jaki przekrok i jaki rozstaw ramion?
Cycuuu Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Napisano 4 Czerwca 2018 Rozstaw ramion 205cm a przekroku niestety nie pamiętam, a nie mam obecnie miarki, także do sprawdzenia Miałem Dextera 2014 29" na ramie 21 i aby noga się prostowała w miarę to potrzebowałem wysuniętej na maxa sztycy. Teraz chcę rower innej charakterystyki więc pewnie jeszcze inna będzie pozycja ale wolałem o tym wspomnieć. Muszę przymierzyć się do któregoś z wymienioncyh najlepiej rowerów. Marina i Treka raczej znajdę, gorzej z wymienionym Authorem...
Rafu Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Prawidłowa wysokość siodełka nie zależy od typu roweru - nie warto psuć sobie kolan. Jeśli w ramie 21" miałeś sztycę wysuniętą na maksa, to w Marinie i Treku (XL/21.5) realna długość podsiodłówki wynosi 520mm (20.5") i możesz mieć problem, z kolei Author wydaje się dość krótki. Jakkolwiek kontrowersyjnie to zabrzmi, myślę że powinieneś się zastanowić nad Nail Trail / Roscoe w rozmiarze XXL/23", również ze względu na rozpiętość ramion. To rowery trailowe i nie mają mostków 100mm więc trzeba trochę inaczej patrzyć na długość ramy niż w przypadku XC. Mógłbyś się jeszcze zastanowić nad Koną - bardzo fajne ramy, z tym że osprzętowo wypadają gorzej niż Trek/Marin: https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Honzo-AL-Szary-2018/1753 https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Kahuna-Czarny-2018/1762 https://sklep.konaworld.pl/pl/p/Rower-Kona-Big-Kahuna-Pomaranczowy-2018/1763
Cycuuu Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Przekrok zmierzony! Lekki rozkrok, od pachwiny do podłogi 87-88cm. Tak też przypuszczałem, że moje niestandardowe gabaryty nadadzą się do największych rozmiarów tych rowerów. Co do Kony, to w Honzo tylko widelec ma 120mm a pozostałe dwa mają 100mm skoku i obawiam się, że mógłby często dobijac. Kurde jestem ciekaw jak Marin się prowadzi na tych 29" i czy lajtowo da się np. Robić wheelie! Wiem, głupia dziecinada ale zawsze mi to sprawiało radochę móc posmigac na tylnym kole. 27+ Treka pewnie pod tym względem problemu nie ma
MMMAAACCC7 Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 No i tu Cię zaskoczę, że również mam przekrok 89cm (wzrost 183cm) i zazwyczaj celowałem w ramy 19-20" przy kołach 26", więc ze swoimi wymiarami nie przesadzaj :). Pojęcia i wartości "rozstaw ramion -205cm" nie rozumiem, na chłopski rozum wychodzi że od jednego ramienia, do drugiego masz 2 metry, więc nie wiem przez jakie drzwi Ty chłopie przechodzisz/jakich innych środków transportu używasz
Cycuuu Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 8 godzin temu, MMMAAACCC7 napisał: No i tu Cię zaskoczę, że również mam przekrok 89cm (wzrost 183cm) i zazwyczaj celowałem w ramy 19-20" przy kołach 26", więc ze swoimi wymiarami nie przesadzaj :). Pojęcia i wartości "rozstaw ramion -205cm" nie rozumiem, na chłopski rozum wychodzi że od jednego ramienia, do drugiego masz 2 metry, więc nie wiem przez jakie drzwi Ty chłopie przechodzisz/jakich innych środków transportu używasz Widocznie z nogami żyłem w błędzie, może mają standardowe wymiary Rozumiem, że mowa o przekroku (pachwina-podloga prostopadle do ziemii) a nie długości nogi? Rozstaw ramiom mierzymy na wyprostowanych rękach od krawędzi najdłuższego palca do krawędzi najdłuższego drugiej ręki Także nie, nie chodzę ciągle z rozłożonymi rękami na boki więc w drzwi się mieszczę. Kiedyś usiadłem na B'twina w największym XL rozmiarze i według mnie, wygląda na mały.. https://images84.fotosik.pl/1088/e8dd695c956ee8f1med.jpg
Rafu Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Z tego co napisałeś, nogi masz raczej standardowej długości, więc z wysunięciem sztycy nie powinno być problemu - ja mam dla porównania 96cm przekroku. Btwin faktycznie wygląda na mały. Cytując klasyka: "Najlepiej się przymierzyć przed zakupem". W sklepach raczej trudno o takie rozmiary ale możesz pojechać na Single do Świeradowa / Novego Mesta i wypożyczyć sobie Roscoe: http://www.trek-centrum.cz/rezerwacja-rowerow/s-91
Cycuuu Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Zmierzyłem jeszcze raz z pomocą, wyszło 91cm. Właśnie w tym problem, byłem wczoraj w sklepie, gdzie mają i Marina i Treka, ale nie było nawet tych modeli.. więc nie udało się nawet pomacać. O, fajna opcja z tymi Czechami! Z Wrocławia tragedii w odległości nie ma.
Rafu Napisano 6 Czerwca 2018 Napisano 6 Czerwca 2018 Jeśli mieszkałbym we Wrocławiu, byłbym tam chyba co weekend Genialna miejscówka
Cycuuu Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Napisano 7 Czerwca 2018 Ajj no naoglądałem się zdjęć i się doczekać nie można, aż będę mieć już rower na pewno w przyszłości przetestuję
Cycuuu Napisano 27 Czerwca 2018 Autor Napisano 27 Czerwca 2018 Temat nadal jest w toku, a mi kolejna propozycja wpadła do głowy! NS Eccentric lite 1. Jak on wypada w porównaniu Marin/Trek? Warto go rozważać? Amortyzator? W porównaniu do Reby? Podobny lepszy gorszy? Pamiętając o moich 100kg pozdrawiam!
Rafu Napisano 27 Czerwca 2018 Napisano 27 Czerwca 2018 Największe rozmiar NS to niestety L i raczej będzie na Ciebie za mały.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.