Skocz do zawartości

[Korba Deore T6010] + lańcuch KMC X10 - delikatne strzelanie

Yacko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nowy rower Giant Roam 0 2018 czasami delikatnie strzela w przypadku mocnego przyciśnięcia lewego pedału. Jest to odgłos z okolic korby i mam wrażenie, ze to sprawa wskakującego lub zeskakującego ogniwa łańcucha. Sytuacja ma miejsce tylko w przypadku środkowej korby z przodu i 9 i 10 (najmniejsze) zębatki z tyłu - wiec przy skosie łańcucha. Co dziwne problem nie występuje zawsze, czasem wystarczy zmienić na większą lub mniejszą zębatkę z przodu i wrócić na środkowa i jest OK. Rower ma przejechane około 50km, czy możliwe, ze napęd jeszcze się nie ułożył? Suport jest mocno dokręcony, zębatki, korby i pedały również. Wiem, że nie zalecane jest jeździć na tych przełożeniach i z nich nie korzystam, ale rower chce sprzedać (zmiana na MTB) i nie chciałbym aby potencjalny klient był niezadowolony.

Konfiguracja sprzętowa roweru:

Manetki Shimano SLX SL-M7000, 3x10
Przerzutka przednia Shimano Deore FD-T6000
Przerzutka tylna Shimano SLX RD-M7000
Kaseta Shimano HG50, 11x36T, 10s.
Łańcuch KMC X10
Mechanizm korbowy Shimano Deore T6010, 48/36/26T
Srodek suportu Shimano 2-pcs, BSA

Napisano

Suport raczej bym wykluczył ze względu na to, że dzieje się to tylko na przełożeniu 2-10 i dużo ciszej na 2-9. Czesto po zmianie na duże koło z przodu i powrót na środkowe problemu nie ma, dlatego przyszła mi myśl, że może to być kwestia układania się nowego łańcucha.

Napisano

Przy mocnym depnięciu energicznym lewym pedałem. Wiadomo, że wtedy pracuje minimalnie cała korba i przy takim przekosie słychać takie jakby wskakiwanie lub zeskakiwanie ogniwa łańcucha.

Napisano

Przy energicznym depnięciu to może być łożysko suportu, pedał, jakiś problem z montażem lewego ramienia na osi korby albo połamany plastikowy adapter osi (co w łożyskach suportu siedzi). Zakładam, że uzębienie kasety jest proste.

Napisano

To co piszesz jak najbardziej byłoby możliwe, ale kiedy zmienię z dużej z przodu na średnią i łańcuch się ułoży to zero strzelania nawet podczas deptania na stojąco do czasu kolejnej zmiany z przodu. Rower jest fabrycznie nowy, przejechane około 50km, fakt, że w instrukcji nie zalecają korzystać z tych przełożeń. Być może, że to kwestia miejsca gdzie jest spinka i czasem ułoży się w ty miejscu gdzie wypada miejsce depnięcia i akurat wtedy wchodzi na zębatkę lub schodzi. Być może te 50km to zbyt mało aby napęd się ułożył SLX ma dość mocny naciąg łańcucha. Dlatego właśnie zapytałem tutaj z nadzieją, że ktoś miał podobne objawy przy nowym rowerze czy nowym łańcuchu. Było kilka tematów, gdzie po przejechaniu pewnej ilości km problem mijał.

Napisano

Prawdopodobnie znalazłem powód odgłosów przy mocnym przekosie łańcucha. Na trop naprowadził mnie typ dźwięku - identyczny jak przy zmianie przerzutki. Co prawda miałem wrażenie, ze odgłos dochodzi z okolicy korby i faktycznie może i tam przy wejściu/zejściu z pierwszej zębatki może występować, ewentualnie przenosi się dźwięk z kasety. Najlepiej zilustruje to zdjęcie. Otóż nowy łańcuch (KMC X10) jest sztywny i stosunkowo szeroki, przełożenie 2-10 powoduje już niezły skos, do tego stopnia, że przy zejściu z kasety łańcuch opiera się już o ząbek z zębatki powyżej. Przy mocnym wduszeniu pedału korba i pewnie minimalnie rama się ugnie powiększając skos a napięty łańcuch zeskakując z ząbka powyżej powoduje odgłos kliknięcia. Zastanawia mnie tylko, dlaczego czasem po zmianie przerzutki przedniej i powrocie jest ok - prawdopodobnie łańcuch nie jest jednakowo sztywny i kiedy trafi w moment depnięcia lewego pedału jego bardziej elastyczny fragment problemu nie ma. Myślę, że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów problem ustąpi, jeśli to w ogóle problemem można nazwać, gdyż takie przełożenia według instrukcji nie powinny być używane.

kor.jpg

Napisano
Zdaniem obsługi posprzedażnej Giant dźwięki to rampy na korbie zahaczające o łańcuch. Przy takich przekosach w napędach 3x10 pod dużym obciążeniem zdarza się to - stąd też zalecenie producenta, żeby nie jeździć na przekosach. Oczywiście może się przenosić również dźwięk z kasety tak jak  pokazałem na zdjęciu ale to nadal wina jazdy na nie zalecanych przekosach.
Napisano

Według Shimano i obsługi technicznej GIANT w napędach 3x10 nie powinno się używać 2 skrajnych zębatek kasety.

Napisano

Według Gianta i Shimano na niezalecanych przekosach łańcuch może hałasować, ale zlokalizowałem dokładną przyczynę i już wiadomo dlaczego zmiana blatu i powrót często powoduje że cykania brak. Jeżeli ogniwo łańcucha jest na zębatce przed rampą (zdjęcie1) na przekosie nic nie cyka, jeżeli ogniwo wskakuje dalej, za rampą (zdjęcie2) słychac delikatny przeskok o rampę na biegu 2-10.

20180609_175249.jpg

20180609_175923.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...