Yacko Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Nowy rower Giant Roam 0 2018 czasami delikatnie strzela w przypadku mocnego przyciśnięcia lewego pedału. Jest to odgłos z okolic korby i mam wrażenie, ze to sprawa wskakującego lub zeskakującego ogniwa łańcucha. Sytuacja ma miejsce tylko w przypadku środkowej korby z przodu i 9 i 10 (najmniejsze) zębatki z tyłu - wiec przy skosie łańcucha. Co dziwne problem nie występuje zawsze, czasem wystarczy zmienić na większą lub mniejszą zębatkę z przodu i wrócić na środkowa i jest OK. Rower ma przejechane około 50km, czy możliwe, ze napęd jeszcze się nie ułożył? Suport jest mocno dokręcony, zębatki, korby i pedały również. Wiem, że nie zalecane jest jeździć na tych przełożeniach i z nich nie korzystam, ale rower chce sprzedać (zmiana na MTB) i nie chciałbym aby potencjalny klient był niezadowolony. Konfiguracja sprzętowa roweru: Manetki Shimano SLX SL-M7000, 3x10 Przerzutka przednia Shimano Deore FD-T6000 Przerzutka tylna Shimano SLX RD-M7000 Kaseta Shimano HG50, 11x36T, 10s. Łańcuch KMC X10 Mechanizm korbowy Shimano Deore T6010, 48/36/26T Srodek suportu Shimano 2-pcs, BSA
Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Jeśli napęd jest nowy to raczej strzały nie pochodzą od łańcucha. Osobiście stawiał bym na łożysko suportu ale trzeba by pacjenta dokładnie zbadac ew. coś z korba.
Yacko Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Suport raczej bym wykluczył ze względu na to, że dzieje się to tylko na przełożeniu 2-10 i dużo ciszej na 2-9. Czesto po zmianie na duże koło z przodu i powrót na środkowe problemu nie ma, dlatego przyszła mi myśl, że może to być kwestia układania się nowego łańcucha.
Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Czyli niezależnie od siły z jaką deptasz problem występuje czy tylko przy mocnym deptaniu?
Yacko Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Przy mocnym depnięciu energicznym lewym pedałem. Wiadomo, że wtedy pracuje minimalnie cała korba i przy takim przekosie słychać takie jakby wskakiwanie lub zeskakiwanie ogniwa łańcucha.
Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Przy energicznym depnięciu to może być łożysko suportu, pedał, jakiś problem z montażem lewego ramienia na osi korby albo połamany plastikowy adapter osi (co w łożyskach suportu siedzi). Zakładam, że uzębienie kasety jest proste.
Yacko Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 To co piszesz jak najbardziej byłoby możliwe, ale kiedy zmienię z dużej z przodu na średnią i łańcuch się ułoży to zero strzelania nawet podczas deptania na stojąco do czasu kolejnej zmiany z przodu. Rower jest fabrycznie nowy, przejechane około 50km, fakt, że w instrukcji nie zalecają korzystać z tych przełożeń. Być może, że to kwestia miejsca gdzie jest spinka i czasem ułoży się w ty miejscu gdzie wypada miejsce depnięcia i akurat wtedy wchodzi na zębatkę lub schodzi. Być może te 50km to zbyt mało aby napęd się ułożył SLX ma dość mocny naciąg łańcucha. Dlatego właśnie zapytałem tutaj z nadzieją, że ktoś miał podobne objawy przy nowym rowerze czy nowym łańcuchu. Było kilka tematów, gdzie po przejechaniu pewnej ilości km problem mijał.
Yacko Napisano 2 Czerwca 2018 Autor Napisano 2 Czerwca 2018 Prawdopodobnie znalazłem powód odgłosów przy mocnym przekosie łańcucha. Na trop naprowadził mnie typ dźwięku - identyczny jak przy zmianie przerzutki. Co prawda miałem wrażenie, ze odgłos dochodzi z okolicy korby i faktycznie może i tam przy wejściu/zejściu z pierwszej zębatki może występować, ewentualnie przenosi się dźwięk z kasety. Najlepiej zilustruje to zdjęcie. Otóż nowy łańcuch (KMC X10) jest sztywny i stosunkowo szeroki, przełożenie 2-10 powoduje już niezły skos, do tego stopnia, że przy zejściu z kasety łańcuch opiera się już o ząbek z zębatki powyżej. Przy mocnym wduszeniu pedału korba i pewnie minimalnie rama się ugnie powiększając skos a napięty łańcuch zeskakując z ząbka powyżej powoduje odgłos kliknięcia. Zastanawia mnie tylko, dlaczego czasem po zmianie przerzutki przedniej i powrocie jest ok - prawdopodobnie łańcuch nie jest jednakowo sztywny i kiedy trafi w moment depnięcia lewego pedału jego bardziej elastyczny fragment problemu nie ma. Myślę, że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów problem ustąpi, jeśli to w ogóle problemem można nazwać, gdyż takie przełożenia według instrukcji nie powinny być używane.
Yacko Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Napisano 5 Czerwca 2018 Zdaniem obsługi posprzedażnej Giant dźwięki to rampy na korbie zahaczające o łańcuch. Przy takich przekosach w napędach 3x10 pod dużym obciążeniem zdarza się to - stąd też zalecenie producenta, żeby nie jeździć na przekosach. Oczywiście może się przenosić również dźwięk z kasety tak jak pokazałem na zdjęciu ale to nadal wina jazdy na nie zalecanych przekosach.
Dokumosa Napisano 5 Czerwca 2018 Napisano 5 Czerwca 2018 Ja z uporem maniaka będę twierdził, że w napędzie 3x jadąc na środkowym blacie napęd powinien pracować kulturalnie w całym zakresie kasety.
Yacko Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Napisano 6 Czerwca 2018 Według Shimano i obsługi technicznej GIANT w napędach 3x10 nie powinno się używać 2 skrajnych zębatek kasety.
Yacko Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Napisano 9 Czerwca 2018 Według Gianta i Shimano na niezalecanych przekosach łańcuch może hałasować, ale zlokalizowałem dokładną przyczynę i już wiadomo dlaczego zmiana blatu i powrót często powoduje że cykania brak. Jeżeli ogniwo łańcucha jest na zębatce przed rampą (zdjęcie1) na przekosie nic nie cyka, jeżeli ogniwo wskakuje dalej, za rampą (zdjęcie2) słychac delikatny przeskok o rampę na biegu 2-10.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.