szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Witam! Szybko i na temat w ubiegłym roku ukręciłem suport w rowerze Cube Analog. suport najpierw został dokręcony po kolejnym odkręceniu wymieniony rzekomo na nowy. Wczoraj podczas jazdy z prawej strony zrobiło się to samo dodam do tego że rower był miesiąc temu na przeglądzie a przerzutki są już rozregulowane. Czy znowu czeka mnie wymiana suportu i po roku(już po gwaracji) będzie to samo czego mogę żądać od sklepu wymiany na nowy rower ?? Pozdrawiam
szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 samoczynnie zaczyna sie odkręcać śruba łącząca suport z korbą i ramą.
szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Rok temu odkręciła się z lewej strony wczoraj z prawej podrzucam filmik do tego pięknego widoku.
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Korba jest na kwadrat czy octalink ? Rozumiem, że masz na myśli śrubę na imbus w środku korby ? Te dwie co są na zdjęciu ? ( tu akurat wersja korby na kwadrat )
Mod Team michuuu Napisano 1 Czerwca 2018 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2018 Jaka śruba łączy ramę z suportem i korbą? Jeżeli chodzi o tą łączącą ramie z osią suportu to daj trochę kleju do gwintów.
Dokumosa Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Za słabo były dokręcone korby. Weź imbusa 8mm i dowal to bardzo mocno.
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Jeśli to się odkręca to trzeba to szybko wychwycić i dokręcić mocno. Jeśli w porę tego nie zauważysz, będziesz jeździł na luźnej korbie to wyrobisz gniazdo korby ( kwadrat ) i korba będzie musiała iść na śmietnik. Zrób zdjęcie tego gniazda, zobaczymy czy jest uszkodzone mocno. Jeśi tylko minimalnie to zanim przykręcisz tą śrubę, przyłóż klucz nasadowy 14 do korby i młotkiem nabij ją na oś ( nie z całej siły - ale średnio mocno ) i dopiero potem wkręć i mocno dokręć śrubę. Oczywiście najpierw oczyść gniazdo korby szmatką z syfu i oś.
szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Tak to wygląda. https://zapodaj.net/43c76f2bca092.jpg.html https://zapodaj.net/ec56e1370a2af.jpg.html
Gość Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Kwadrat. Dokręcić mocno i nie nakładać smaru na oś. Ale tak jak wyżej, jeżeli jeździłeś na luźnej to istnieje szansa że wyrobiłeś gniazdo.
szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Jak tylko zobaczyłem że się luzuje to prowadziłem dalej rower rower ma jeszcze rok gwarancji ale nie chciał bym go teraz stracić na miesiąc...
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Połączenia śrubowe należą do klienta. To nie podlega gwarancji. Ja bym od razu nabil i mocno dokręcił. Najlepiej jednak zdjąć korbę, oczyścić oś i gniazdo korby i dopiero to zrobić. Dopiero po zdjęciu korby można ocenić gniazdo korby w jakim jest stanie. Gdy oś jest w korbie tego nie widać.
szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Teraz, SoloTM napisał: Połączenia śrubowe należą do klienta. To nie podlega gwarancji. Ja bym od razu nabil i mocno dokręcił. Najlepiej jednak zdjąć korbę, oczyścić oś i gniazdo korby i dopiero to zrobić. Dopiero po zdjęciu korby można ocenić gniazdo korby w jakim jest stanie. Gdy oś jest w korbie tego nie widać. To co oni na przeglądzie robią z rowerem w takim razie?? Jak byłem rok temu na wymianie suportu Pan powiedział że te śruby nie powinny same się odkręcać. Martwi mnie to że drugi raz ponawia się ta sytuacja. Nabiłem na równo i dokręciłem zobaczymy co będzie dalej. Skoro połączenia należą do klienta to czemu wtedy został wymieniony suport ?
SoloTM Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Nie wiem dlaczego, może z grzeczności albo z innych powodów ( był uszkodzony, zacierał się itp. ) albo z głupoty. Prędzej korba - jej gniazdo się podda - wyrobi/odkształci niż oś korby. Na przeglądzie robią różne rzeczy, jeśli zdejmowali korbę to jej zbyt słabe dokręcenie szybko by wyszło ( niemal od razu ). Śruby oczywiście nie powinny same się odkręcać, ale czasami, rzadko bo rzadko to się zdarza. /edit Popatrz - tak wygląda średnio wyrobione gniazdo korby - powiedzmy w skali 1 do 10... 4,5 Jak będzie mocniej wyrobione to już nic nie pomoże, być może nawet tak wyrobione jak na zdjęciu już wystarczy by korba non stop się luzowała. Chociaż oceniam to na pół na pół, szanse na sukces z korbą jak na zdjęciu.
szfejus Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Napisano 1 Czerwca 2018 Rozumiem dzięki za pomoc nie obwiniam nikogo bo tak jak napisałeś, potrafią się czasem odkręcić same.
Gość Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Śruby korb na kwadrat/ Octalink mają przypadłość do luzowania się, sam tego doświadczyłem. Na niektórych widziałem nałożony klej do gwintów i właśnie to wydaje się rozwiązaniem.
pand0ra Napisano 1 Czerwca 2018 Napisano 1 Czerwca 2018 Wyczyścić dokładnie ze smaru, długi klucz i naprawdę mocno przykręcić, po kilku pierwszych jazdach można spróbować dokręcić trochę mocniej.
szfejus Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Napisano 4 Czerwca 2018 Skończyło się na wymianie suportu niestety nie dało się nic zrobić.
Track Napisano 4 Czerwca 2018 Napisano 4 Czerwca 2018 W dniu 1.06.2018 o 12:24, skom25 napisał: Śruby korb na kwadrat/ Octalink mają przypadłość do luzowania się, sam tego doświadczyłem. Na niektórych widziałem nałożony klej do gwintów i właśnie to wydaje się rozwiązaniem. Mi na kwadracie wiecznie luzowały się śruby, na octalinku nie zauważyłem tej przypadłości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.