krystain0 Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 Cześć, dzisiaj wymieniłem łańcuch na nowy. Po wymianie przy mocnym naciśnięciu pedała łańcuch przeskakuje na każdej przerzutce (z tyłu i z przodu). Czytałem, że przyczyną może być zużyta kaseta/korba ale ja żadnego zużycia nie widzę. Załączam zdjęcia. Pozdrawiam. kaseta: https://imgur.com/LaMjQG1 korba: https://imgur.com/Glmtq8I
dorota57 Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 Ja bym wymienił kasetę. Przeważnie się wymienia kasetę i łańcuch. Zębatkę korby to tak z drugą wymiana kasety i łańcucha.
Gość Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 @dorota57 Nie przesadzajmy - jeśli łańcuch nie był mocno wyciągnięty to kaseta jest w stanie ładnych kilka łańcuchów wytrzymać, o blatach korby nie wspominając Najwidoczniej tutaj doszło do zbyt dużego zużycia kasety.
mario1979 Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 Jak przeskakuje na każdym blacie to może winą być nawet nieadekwatny łańcuch. Ja teraz tak mam, że po wymianie łańcucha na kasecie przeskakuje mi tylko na 6 ale wcześniej bardzo często na niej jeździłem więc przyczyna jest prosta. A i jeszcze sprawdź regulację przerzutek bo tutaj coś mi się też tak nasunęło na myśl.
dorota57 Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 1 godzinę temu, lukasamd napisał: @dorota57 Nie przesadzajmy - jeśli łańcuch nie był mocno wyciągnięty to kaseta jest w stanie ładnych kilka łańcuchów wytrzymać, o blatach korby nie wspominając Najwidoczniej tutaj doszło do zbyt dużego zużycia kasety. Nie dodałem że jeżdżę na trzy łańcuchy KMC X10.93. Łańcuchy wytrzymują do 4500km. Rocznie zajeżdżam właśnie kasetę i łańcuchy. Napęd Tiagra 4700 10rz
qsik Napisano 29 Maja 2018 Napisano 29 Maja 2018 Blat wygląda bardzo ok. Kaseta wprawdzie zęby ma grube ale już podjechane. Zrób ze 100km i zobacz czy się ułoży. Moim zdaniem powinien się dotrzeć. Możesz tez wykręcić śrubę opasania przerzutki, łańcuch będzie się opierał na większej ilości zębów.
krystain0 Napisano 29 Maja 2018 Autor Napisano 29 Maja 2018 13 godzin temu, mario1979 napisał: A i jeszcze sprawdź regulację przerzutek bo tutaj coś mi się też tak nasunęło na myśl. Sprawdzona, wszystko wygląda dobrze. 11 godzin temu, dovectra napisał: Masz blat zajechany Ale nie przeskakuje na blacie tylko z tyłu ----------------------------------------------------------------------------------------------------- Zdecydowałem, że zmienię łańcuch na stary i dokładnie przetestuje napęd. Okazało się, że nawet na starym łańcuchu przeskakuje, ale tylko z tyłu na 6 biegu. Wygląda na to, żę kaseta jest już tak wyrobiona, że gdy testowałem nowy łańcuch przeskakiwało na każdym przełożeniu. Chociaż kaseta według mnie wygląda bardzo dobrze :d. https://imgur.com/LaMjQG1 Przyczyną również może być lekki luz w kasecie (jakieś 0,5mm), ale w sumie wtedy przeskakiwałoby cały czas bez względu na siłę nacisku pedała. 10 godzin temu, qsik napisał: Blat wygląda bardzo ok. Kaseta wprawdzie zęby ma grube ale już podjechane. Zrób ze 100km i zobacz czy się ułoży. Moim zdaniem powinien się dotrzeć. Możesz tez wykręcić śrubę opasania przerzutki, łańcuch będzie się opierał na większej ilości zębów. Ja chciałbym wymienić tą kasetę jak najszybciej żeby nie zajechać korby tym nowym łańcuchem
dovectra Napisano 30 Maja 2018 Napisano 30 Maja 2018 12 godzin temu, krystain0 napisał: Ale nie przeskakuje na blacie tylko z tyłu Tego nie rozróżnisz . Objawem wytrobienia korby jest przeskakiwanie na każdym biegu z tyłu. Praktycznie nie możliwe jest wyrobienie wszystkich trybów w kasecie aby się na wszystkich biegach ślizgał nowy łańcuch. A blat masz pojechany jak złoto
gielo Napisano 30 Maja 2018 Napisano 30 Maja 2018 jak zmieniasz łańcuch, to najczęściej będzie przeskakiwał na początku jak mocniej depniesz. Przejedź 50km-100km i się ułoży. Najlepiej wybierz się gdzieś na dłuższa wycieczke po za miasto po w miarę prostej nawierzchni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.