Skocz do zawartości

[Piasta tył] Do ocena - coś strzela

krossb3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piasta Novateca D042SB przejechane ok 600 km. Dziś zauważyłem, że coś strzela co obrot koła - i nie chodzi mi tu o naturalne cykanie bembenka. Mam nadzieje, że bedzie to przez was słyszalne na filmie. Najbardziej slychac te strzelanie od drugiej połowy filmu... Dodam, że wcześniej tego trzasku nie było.

Strzelanie dosyć mocno słychać podczas jadzdy - jakby obciażenie go nasilało.

https://drive.google.com/file/d/1V6VfuEG0dO57i4goFmxhLBPwkJQ8eUX3/view?usp=drivesdk

Co o tym sadzicie?

Dzięki za wasze sugestie.

Napisano

A nie jest powodem zacisk i tarcza? Nie miałeś ostatnio ostrego hamowania? Druga hipoteza to nie wiem jaka masz kasetę ale przy XT są takie bolce od strony szprych co by łańcuch demolki nie zrobił - u mnie szprycha uderzała o jeden z nich i był podobny efekt. Kiedy na luzie obracasz korbą to jest taki sam efekt? Ta piasta to czołg - tam nie ma co wydawać takiego dźwięku. 

Napisano
5 minut temu, Booby napisał:

A nie jest powodem zacisk i tarcza? Nie miałeś ostatnio ostrego hamowania? Druga hipoteza to nie wiem jaka masz kasetę ale przy XT są takie bolce od strony szprych co by łańcuch demolki nie zrobił - u mnie szprycha uderzała o jeden z nich i był podobny efekt. Kiedy na luzie obracasz korbą to jest taki sam efekt? Ta piasta to czołg - tam nie ma co wydawać takiego dźwięku. 

Kaseta zwykla shimano nie XT. Zacisk kilka razy otwierany i zamykany, dziś dodatkowo czyszczenie napedu przy zdjetej kasecie, w hamulcach "szpara" przy klockach/tarczy tak wiec tu raczej nie ma co trzec lub cykać. Przy obracaniu korbą nie ma strzelania tak wiec to dodatkowo wyklucza hamulce i zacisk. W trakcie jazdy jak pedaluje nie strzela przestaje pedałować i wali...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...