Marcin_W Napisano 11 Maja 2018 Autor Napisano 11 Maja 2018 a liczyłem na inną odpowiedź . łatwiej będzie kupić nowe kompletne koło
SoloTM Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 Jeśli na forum retromtb.pl nie będą mieli - idź zapytaj ( podaj oznaczenie piasty ) to najlepiej całe koło.
SoloTM Napisano 11 Maja 2018 Napisano 11 Maja 2018 https://www.olx.pl/oferta/kolo-z-piasta-silent-clutch-shimano-obrecz-alexrims-28-CID767-IDk0isF.html https://www.olx.pl/oferta/kolol-tylne-26-shimano-silent-clutch-wtb-8-9speed-hurricane-polecam-CID767-IDqFd71.html archiwalne ale nie bardzo stare, może jeszcze ma w sprzedaży
Marcin_W Napisano 11 Maja 2018 Autor Napisano 11 Maja 2018 bardzo Wam dziękuję za informacje i rady. Zacznę od wymiany klamek a następnie wezmę się za manetki. Zacznę wszystko w przyszłym tygodniu. Postaram się na bieżąco informować o postępach. Pozdrawiam
Marcin_W Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 witam ponownie, wczoraj, po długich podchodach, zdjąłem kasetę. próbowałem także zdjąć bębenek, ale tutaj pojawił się problem, z którym się do Was zwracam: próbowałem odkręcić oś/tuleję w której prowadzony jest samozamykacz i po odkręceniu i próbie wyjęcia okazało się, że zarówno w bębenku jak i po drugiej stronie piasty są kulki. moje pytania: czy w każdym bębenku są kulki do łożyskowania, czy może w nowszych są już montowane całe łożyska i drugie pytanie zasadnicze - jak zdjąć bębenek, bo mój nawet nie drgnął. dzięki za informacje.
dovectra Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 W dniu 11.05.2018 o 15:13, SoloTM napisał: Bębenek na 7 nie da rady kasety 8 czy 9 zamontować. Fakt. Trzeba by szukać bębenka nie przekłada się bębenków dowolnie, bo są dedykowane. 12 minut temu, Marcin_W napisał: wczoraj, po długich podchodach, zdjąłem kasetę. próbowałem także zdjąć bębenek, ale tutaj pojawił się problem, z którym się do Was zwracam: 12 minut temu, Marcin_W napisał: po odkręceniu i próbie wyjęcia okazało się, że zarówno w bębenku jak i po drugiej stronie piasty są kulki. Znajdź jakiś rysunek tech w necie i filmik boś laik zupełny. Ps. do odkręcenia bębenka potrzebny imbus 10 mm, a do rozkręcenia bębenka klucz specjalny (pamiętaj gwint odwrotny). http://www.bitul.pl/Sklep/Produkty/111-Klucz-do-bebenka-Shimano-Bitul
SoloTM Napisano 24 Maja 2018 Napisano 24 Maja 2018 Tak, są dedykowane, ale można znaleźć pasujące od ósemki i założyć do siódemki. Kwestia mocowania i pokombinowania ewentualnie z podkładkami na osi. /edit Marcin, tak w shimanowskich bębenkach są kulki oraz po każdej stronie piasty też są kulki. Po wyjęciu osi piasty ( i kulek od strony napędu ) wkłądasz gruby imbus ( zapomniałem numeru ) i odkręcasz normalnie na siłę do tyłu.
Marcin_W Napisano 24 Maja 2018 Autor Napisano 24 Maja 2018 dzięki 1 minutę temu, dovectra napisał: Znajdź jakiś rysunek tech w necie i filmik boś laik zupełny. znalazlem filmik, ale po napisaniu pytania. Prawda jestem laik zupełny , ale zadając takie pytania i grzebiąc w sieci może awansuję na laika. jeszcze raz dzięki za szybką reakcję
Marcin_W Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Napisano 8 Czerwca 2018 dwa dni temu odebrałem klucz do bębenka i myślę, że w sobotę lub w niedzielę podejdę do bębenka jeszcze raz.
Marcin_W Napisano 12 Czerwca 2018 Autor Napisano 12 Czerwca 2018 wczoraj rozkręciłem tylną piastę i okazało się, że w tej piaście zamiast zapadek jest łożysko igiełkowe (lub dwa, nie wyjmowałem łożyska), natomiast bębenek na dodatkowy kołnierz stalowy wchodzący w piastę. przeglądałem kilka stron sklepów i nie ma takiego bębenka. wszystkie, które widziałem mają krótkie kołnierze i bębenki na końcu. jeśli w przeciągu kilku dni nie znajdę takiego bębenka to kupię nowe kompletne koło, ale nauka już jest. jeszcze tylko odpowiednio skręcić piastę, założyć nową kasetę 7 rzędową i założyć koło dziecku do roweru.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.