Skocz do zawartości

[Mam dylemat] Romet Mustang 27.7 2018 vs Btwin Rockrider 560 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapytaj czy ten Raidon w Romecie jest powietrzny czy sprężynowy. Jeśli ten pierwszy rodzaj to nie ma co się zastanawiać nad B'twinem nawet. Przydałoby się też wiedzieć, czy Romet ma w końcu napęd 3x10 czy 3x9, bo niby 30 biegów, a manetki Alivio i kaseta 9 speed?

2x10 B'twina jest ciekawszą opcją. B'twin ma też pewniejsze hamulce, bo niskie modele Shimano opinie mają słabe. Jak Raidon jest sprężynowy to sam miałbym dylemat.

Napisano

Ja bym dylematu nie miał i brał Rometa. Pod warunkiem, że w ogóle da się go kupić, bo Romet to największy producent rowerów wirtualnych, a do Deca jedziesz i bierzesz "z półki".
Napęd 3x ma większy zakres i jest bardziej uniwersalny niż 2x.

A jak zwykle najlepiej dołożyć ;) i poszukać Meridy Big Seven 300 z 2017 z powietrznym amorem.
https://www.sawera-bike.pl/rowery-gorskie-275-meskie/1345-merida-big-seven-300-czarny-2017.html
albo Unibike Flite jeśli go jeszcze znajdziesz, bo tez był w podobnej cenie.

Napisano

Jeśli Raidon jest powietrzny to Romet byłby lepszy niż Merida z XCRem.

Co do napędu to w przypadku 3x10 (kaseta 11-36) Meridy rzeczywiście zakres jest wyraźnie większy, ale jeśli Romet ma kasetę 9sp 11-34 to jest lipa i bez problemu można skomponować napęd 2x10 o szerszym zakresie i jednocześnie wygodniejszych odstępach między biegami bez tylu podublowanych przełożeń. Nie da się jednak nie zgodzić, że napę musi być z głową złożony, bo rzeczywiście korba 24/38 to trochę twardy zestaw...

Napisano

Rama to podstawa,a rama Rometa w odróżnieniu od ramy Bitłina jest hydroformowana (mniejsza waga ramy + większa wytrzymałość).Jak chodzi o hamulce to podstawą jest dobra tarcza,dobre klocki,odpowiednie ich dotarcie ze sobą i odpowietrzenie,a nie czy jakiś tam model hamulca jest o klasę wyższy od innego.Z kolei Bitłin ma lepszy napęd (przerzutki,manetki).Prawdę mówiąc wszystko się rozbija o amor.Bierz ten,który ma powietrzny.Jeśli oba mają sprężynowe to bierz,który Ci się wizualnie podoba chociaż ja bym wziął Rometa ze względu na ramę i chyba nieco lepsze koła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...