Skocz do zawartości

[Przerzutka] Shimano Tourney RD-FT30 zamiennik

gokart

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam kupiłem synowi a przysłowiowe parę groszy rower do jazdy na działkę z uszkodzonymi tylnymi przerzutkami.

I moje pytanie jak nie uda mi się niczym zastąpić nitu który się urwał, to jaki zamiennik do przerzutek Tourney RD-FT30 można zastosować.

Chodzi o jak najtańszy zamiennik byle spełniał swoją funkcję. Rower w sezonie przejdzie pewnie 100 km maksymalnie.

A jeśli chodzi o urwany nit macie jakiś pomysł czym go zastąpić ? 

11.jpg

Napisano
Teraz, SoloTM napisał:

To jest koło 20 cali czy większe? Przerzutka jest na śrubę czy na hak ?

Koło 20 cali, przerzutka na śrubę 

Napisano

Pasować będzie, ale ma długi wózek - będzie kończyła się kilka cm nad ziemią i łatwo zahaczyć o coś, poza tym musiałbyś wydłużyć łańcuch. ( lub wymienić na nowy )

Napisano
40 minut temu, SoloTM napisał:

poza tym musiałbyś wydłużyć łańcuch.

A jak długość wózka ma wpływać na długość łańcucha skoro najpowszechniejsza metoda doboru długości łańcucha opiera się na pominięciu przerzutek przy przymiarce? To jest tylko napinacz, który wybiera nadmiar - nie strasz człowieka wymianami:P

Napisano

Mówisz, że krótki wózek i długi wózek w przerzutce nie mają wpływu na długość łańcucha? Już pomijam, że oryginał miał kółka 11t,  a rd300  ma 13t.

/edit

W sumie z przodu pewnie jest tylko 1 zębatka, więc przy tych samych kółkach przerzutki różnicy to nie zrobi, fakt. Natomiast przy 3 z przodu już zrobi.

Napisano

Czyli jak ostatecznie z tym wózkiem jaki musi być jeśli naprawa się nie powiedzie i będę musiał wymienić przerzutke.

Czy tylko wchodzi w grę najkrótszy Wózek ss ? 

Z przodu jest tylko jedna zebatka 

No i czy nowy inny model przerzutki będzie chodził z obrotowa manetką 

Napisano

Już napisałem, jedna i druga będzie pasować, ale ryzyko, że zahaczy o długi wózek jest większe. Dlatego do rowerów na kole 20 cali montują z krótszym wózkiem. Jeśli jeździ jak napisałeś sporadycznie - bierz tą sunrace za około 20 pln. Tym bardziej jeśli manetkę ma shimano. To nie jest padło chińskie, to działa nawet ok.

Napisano
16 godzin temu, SoloTM napisał:

Natomiast przy 3 z przodu już zrobi

Ano zrobi, bo z tyłu chyba musiałoby być też 3 zębatki, żeby krótki wózek wystarczył pojemnością. Już przy 3x5 trzeba przesadnie skracać łańcuch jak się ma krótki wózek żeby to jakoś działało - kosztem jakiejkolwiek możliwości jazdy na przekosach. No ale chyba nie ma co mieszać nikomu w głowie kombinacjami...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...