Skocz do zawartości

[lancuch,korba,kaseta] Jak to zrobic?

wiruq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem. Urąbalem hak i chcialem zrobic tak by nie bylo przezutki i skrocic lancuch.

Tzn. lancuch 8 biegowy, korba 2 i chce zeby byl 5 bieg. Po zrobieniu wskakiwal mi na 4, Co mam zrobic zeby nie bylo luzow i nie wskakiwal na inny bieg? musze wymienic piaste czy co ?? pozdrawiam

Napisano

a jakie masz haki w ramie, da sie w nich przesunac koło do tyłu ??

bo jak nie to moze byc problem z długoscia łancucha, bo na 4 bedzie za krótki, a na 5 za długi, sa chyba takie jakies napinacze, ale to i tak trzeba miec hak :)

Napisano

przy single speed musi byc do wyboru:

poziome haki ramy

napinacz

regulacja pozycji w klady suportu w mufie ramy

o napinacz chodzilo mi akurat raczej taki montowany w polowi widelek ramy

Napisano

tak czy inaczej chodz o zrobienie single speed wiec cos jest potrzebne do napiecia lancucha-chodizlo mi o cos podobnego do tego co pokazales ale na wozku w ktorym jest sprezyna napinajaca go-tutaj chyba tego nie ma i jest to napinacz do rowerow z przerzutkami tylnimi jak sadze

Napisano

przecierz tez pisalem....taki jak na linku ralfa ale z wozkiem i sprezyna widzialem taki wiec sa w sprzedazy a szukac to juz sam sobie poszukasz

Napisano

szakq nie rozumiesz mnie. ja chce bez napinacza. a jeszcze jedno czy lanuch na9 biegow ma dluzsze piny czy to samo co na 8 tylko wiecej ?

Napisano

stary ale zamotales, maslo maslane ;)

mozesz bez napinacza, tylko musisz kupic pologniwa do lancucha (konia z rzedem temu co kupi takie cos w polsce :036: ), albo sam takie cos wykonac...powodzenia. A lancuch na 9 biegow jest wezszy od 8, wiec bedzie mial chyba krotsze piny.

Napisano

to jak chcesz niby napiac lancuch?jak skrocisz go mocniej to nie dosiegnie jak zostawisz bedzie spadal odleglosci piasty i korby nie zmienisz bez poziomych hakow lub specjalnej mufy suportu-nie masz ani jednego anie drugiego z tego co sie orientuje

Napisano

Są takie piasty do jak to powiedziałeś "góralów" :), np taka: http://allegro.pl/item138640878_piasta_sin...treme_shop.html

ale nawet jak zmienisz piaste na typowo single speed'ową to i tak nie obejdzie się bez napinacza (najlepiej taki montowany na haku przerzutki, który byś musiał dokupić), ewentualnie możesz zrobić napinacz z dowolnej przerzutki, a idelna do tego by była przerzutka z krótkim wózkiem i mocną sprężyną (np. Shimano Sora), chłopaki już Ci to wałkują od dłuższego czasu, no chyba że akurat będziesz miał farta i po skróceniu wyjdzie optymalna długość łańcucha ;-)

Napisano

widizałem dzis na allegro takie pół ogniwo, koles napisał ze słuzy to do precyzyjnego ustawienia długości łańcucha np. jesli bylby za krótki dla singlespeeda, kosztowało to 3.5zł i za cholere nie moge tego znaleźć na allegro juz, widziałem to rano, zabierałem sie za pisanie posta i cos mi forum nie chciało dobrze działac i juz nie moge tego znaleźć, zaraz poszukam jeszcze raz :D

Napisano

a łancuch dobrze pasuje, chyba miałes farta ze pasuje długośc czy źle widze :)

co to za hamulec zamontowany bez tarczy ?

Napisano

to kaseta;) kupie reduktor, lanuch i sigle speeda. dzisiaj jak chcialem na kolko wejsc lancuch poszedl ;) musze znow go laczyc a to takie wkur.... B) pozdro

Napisano

ja jeszcze bym sie pobawil rozkrecajac ten wolnobieg (to ci wolnobieg czy kaseta? :) ) i wywalil nie potrzebne zebatki.

edit :) :

znalazlem aukcje allegro z pologniwami:

http://allegro.pl/item138844912_halfilnki_...io_okazja_.html

o widzisz, a ja tego szukałem tak długo, i nie przypuszczałbym ze to przy BMX było, kurde po co ja BMX ogladałem :)

tak czy inaczej ciekawe rozwiazanie i bardzo tanie, a ktos pisał na forum ze nie mozna tego w Polsce dostac, a tu prosze jest i to tak tanio :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...