Skocz do zawartości

[łańcuch] Wymiana łańcucha na Connex 808

lysyvincent

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Posiadam rower Kross Level R1. Posiadam od nowości łańcuch Shimano CN-HG 40. Przejechałem na nim do tej pory 350 km. W sumie nie mam jak na razie żadnych problemów, ale czytałem, że nie jest to najlepszej jakości łańcuch, dlatego chciałbym go wymienić na Connexa. Moje pytanie brzmi, czy jest sens tak wcześnie wymieniać i czy odczuję jakąś znaczną poprawę działania napędu? Czy będzie lepsza precyzja zmiany biegów? Czy nowy łańcuch się dociera? Mam kasetę Shimano Altus CS-HG200-8 12-32T i korbę SR Suntour XCE 42/32/22T

Napisano

Przy wymianie prawie nowego łańcucha na nowy nie odczujesz poprawy zmiany biegów.Natomiast łańcuch dobrej jakości wydłuża żywotność napędu,ponieważ to on , wyciągając się niszczy napęd.

Napisano

Gdybym wymienił teraz łańcuch na nowy Connexa zapobiegłoby to szybszemu zużyciu napędu? Czy lepiej poczekać aż stary łańcuch się rozciągnie i dopiero wtedy go wymienić? Czy może od razu "zrobić sobie dobrze" i wymienić jeszcze korbę i kasetę na lepsze? Jeśli tak, to jaki zestaw byście polecili do Connexa i napędu 3x8 tak żeby było czuć różnicę?

Napisano

Nie ma sensu wymieniać całego napędu, jeśli kaseta i korba są w dobrym stanie. W cenie Connexa 808 dostaniesz dwa KMC X8.93.

Jak zajeździsz cały napęd, wtedy pomyślisz o wymianie. P.s tego Krossa kupiłeś nowego z 2016 tak?

Napisano
W dniu 1.05.2018 o 07:08, cervandes napisał:

Wielkiego wyboru nie masz. Ja miewałem HG41 i HG51, w tej pierwszej dwa zęby urwałem w dwóch różnych koronkach a w HG51 ani jednego, a miałem te kasety łącznie trzy.

Jeszcze takie pytanko: mam obecnie kasete Shimano Altus CS-HG200-8 12-32T Z tych CS-HG 51 są tylko 11-32 i niższe. Czym się różni to oznaczenie 11 i 12? Czy będzie pasować Alivio do mojego napędu?

Jaka korba będzie pasować do tej kasety i Connexa?

Zmierzyłem dziś łańcuch przymiarem i wyszło mi, że jest rozciągnięty. 0,75 i 1 wpada bez problemu. To chyba jednak oznacza, że czas na wymianę? Mam przejechane 450 km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...