Baboonst Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Cześć, mam w swojej Konie Unit napęd Sram NX 1x11. Chciałbym go powoli wymieniać na coś lepszego. Zostanę przy SRAM'ie więc pomyślałem o GX. Czy wymiana na 1x11 Sram GX wiąże się z modyfikacją tylnej piasty tak żeby miała XD body ? Obecnie mam SRAM PG1130 - 11-42, widzę że grupa GX używa XG-1175 lub XG-1150 ( jaka jest różnica między nimi ? ) - pewnie mógłbym zostać przy starej kasecie, ale co jeśli chcę ją wymienić na wyższy model ? W co warto zainwestować żeby poczuć największą różnicę - w szosie kasa szła w koła ale tutaj koła mam cacy i nic nie zmieniam. Pozdrawiam
pawel2208 Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Jak chcesz kasetę GX to musisz wymienić bębenek, bo kasety w tej grupie ma najmniejszą koronkę 10t i nie wciśniesz jej na obecny. Możesz też zostawić obecną NX.
cervandes Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Manetka, przerzutka. Kasety bym na XD nie założył z tego powodu, że przeskok z 10 na 12 jest bardzo duży i kadencja drastycznie spada. Owszem, rozpiętość większa ale kosztem właśnie tego nieszczęsnego zestopniowania. No i najważniejsze - zębatka 10 jest jeszcze mniejsza niż 11 więc zużyje się jeszcze szybciej. Na koniec pozostaje cena kasety - zastanów się, czy Ci się ten biznes opłaca, bo w sramie małych koronek nie wymienisz na nowe jak w Shimano, możesz zmienić przerzutkę, manetkę, korbę na srama ale kasetę bym zostawił na bębenku shimano, na dodatek kupiłbym XT czy SLX żeby móc kasetę odnawiać zestawem koronek.
Baboonst Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Napisano 25 Kwietnia 2018 Ja tego roweru używam do bikepackingu - i dużo nim jeżdżę po płaskim - lasy, jakieś gruntówki, szutry, więc może ten spadek kadencji nie byłby taki zły - obecnie z przodu mam 28T i to jest dla mnie za mało, często czuję, że mógłbym jechać szybciej ale brakuje mi już biegu -zwłaszcza że wrzuciłem sobie Schwalbe G-Ones'y 2.8 a one mają jak na 27.5+ dość niskie opory toczenia. Myślałem żeby zacząć od wymiany blatu z przodu na 30 lub 32T, potem wymianie, przerzutki, manetki, ewentualnie kasety - choć ceny kaset mnie trochę onieśmielają
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.