Nutado Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Szukam roweru, do szybkiej jazdy rekreacyjnej. Głównie drogi rowerowe, asfalt, szrutowe i trochę leśne, czasem jakieś lekkie wzniesienia Nie planuję raczej jeżdżenia po kamienistych trasach. Długość tras głównie do 30-40 km. Dłuższe rzadko. Szukam czegoś do ok 1500 zł, być może będzie to typ roweru typu cross, lub gravel. Raczej nie potrzebuję amortyzatora - przy tej cenie były i tak ciężki i kiepski. Szukam czegoś z hamulcami v-brake, ramą aluminiową, osprzęt w miarę dobrej jakości. Myślałem nad TRIBAN 100 B'TWIN - z decathlonu, ale on ma z tyłu wolnobieg, co jak doczytałem nie wytrzyma zbyt długo, bo obciąża tylną oś. Co mi polecicie?
MikeSkywalker Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 W gravela bym się przy takim budżecie nie pchał. Bo poza Tribanem 100 który taki rower udaje nic nie ma. Kwestia tego czy wolisz baranka czy prostą kierownicę. Jeśli baranka to większy sens ma kupienie Tribana 500 i zmiana opon na jakieś 32C - trochę zyskasz na uniwersalności ale szału nie będzie. Jeśli prosta kierownica to szukałbym "fitnessa" czyli czegoś w sumie podobnego, i z taką ramą żeby wcisnąć oponę powiedzmy 32C. W Decathlonie jest Triban 520 FB ale to większy budżet. Generalnie ciężko będzie coś nowego i fajnego znaleźć w zakładanym przez Ciebie budżecie, tanie fitnessy dużych producentów niczego nie urywają. Jeździłeś na obu typach kierownicy? Bo to kluczowa sprawa. Prosta jest bardziej uniwersalna więc na takie dystanse i teren jaki planujesz się nada. Można rozważyc Tribana 100 z prostą, zajechanie kół i napędu i zmiana na lepsze. Nie jest to taka głupia opcja.
Nutado Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Napisano 25 Kwietnia 2018 Do tej pory używałem tylko prostej kierownicy, ale z tzw. rogami - co mi odpowiadało przy szybszej jeździe - było wygodniej przy węższym rozstawie rąk, więc myślę że baranek też byłby OK. Co do Tribana 100 - jak mi padnie ten tylny wolnobieg i/lub tylna oś - to zmienię ten wolnobieg na kasetę bez problemu?
Nutado Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Napisano 25 Kwietnia 2018 4 minuty temu, qqaazzxx napisał: całe koło będziesz musiał zmienić tak właśnie myślałem...
Nutado Napisano 25 Kwietnia 2018 Autor Napisano 25 Kwietnia 2018 Możecie podpowiedzieć jakie koło pasowało by do tego roweru? (triban 100) Takie bym mógł na nim zamontować kasetę zamiast wolnobiegu.
remover Napisano 25 Kwietnia 2018 Napisano 25 Kwietnia 2018 Ale koło to tylko początek zabawy. Masz jeszcze kupić kasetę i manetkę, która obsłuży tyle biegów co na kasecie, ew. łańcuch i przerzutkę, jeżeli zębatek na kasecie >8, zapłacić w serwisie za wymianę. Już lepiej od razu kupić Tribana 500.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.