Skocz do zawartości

[napęd 1x10/11] ze starą ramą - przekoszenie łańcucha?

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak się zastanawiam nad przerobieniem napędu z 3x9 na 1x10/11

Jeżdzę między 44x11 a 32x26 (nie pamiętam kiedy ostatnio używałem najmniejszego trybu z przodu)

Tak więc mógłbym wsadzić 11/36 z tyłu i zostawić tylko 44 z przodu. Zastanawiam się tylko na przekoszeniem łańcucha przy jeździe na dużych zębatkach z tyłu.

Dzisiaj największa tarcza z przodu jest na wykości 8 zebatki z tyłu. Przy mojej ramie nie bardzo jest miejsce żeby upchnąć 44 zeby bliżej suportu (no może 0,5-1cm).

Jakie jest odsadzenie blatu w korbach z jedną zębatką z przodu? To jest odpowiednik największej czy środkowej w systemie 3x...? Czy nowe ramy mają bardziej podcięty trójkąt żeby dało się upchnąć bliżej zębatkę?

Napisano

mam dokładnie 8mm luzu między 44 a trójkątem, 40 w miejsce srodkowej nie wejdzie, tym bardziej że rama karbo więc ugina się na boki.

Napisano

To chyba jakiś wyjątkowo chiński carbo ;) bo akurat sztywność boczną to ramy węglowe mają (powinny mieć) przyzwoitą. No to jeśli nie wejdzie tam większa zębatka a nie będziesz mógł żyć np. z 38 czy 36 to zapomnij o napędzie 1x.

Napisano

tylko że to 26" wiec skodzenie poniżej 40 będzie słabe.

a kaseta 11 jest dużo szersza od 9? teraz mam to na SLX i w sumie da się ustawić łańcuch po przękątnej czyli z przodu 44 z tyłu 26 nie wiem tylko jak to wpływa na żywotność całości.

Jak nie to dojeżdzę to co mam do końca i zrobię od razu migrację na 29.

Napisano

Ciągła jazda z dużymi przekosami szybko niszczy napęd i przede wszystkim kradnie sporo energii. Kaseta 11s wygląda jak 10s z dokręconą największą koronką (jest poszerzona o blisko 1/10 w kierunku do środka koła).

Napisano

Czyli pomysł głupi, zostawiam tak jak jest a kasę na przeróbki wrzucam do skarbonki z napisem 29.

Dzięki za pomoc!

• 1 miesiąc temu...
Napisano

jednak 29" musi poczekać na lepsze czasy.

Napęd w moim wymaga gruntownego remontu (do wymiany blaty, łańcuch, kaseta)

Trochę poobserwowałem jak jeżdzę i w sumie mogę się obejść bez dwóch najmniejszych trybów z tyłu. Mogę żyć z przełożeniem 44x13 czyli 3,38.

Jeżeli wsadziłbym z przodu 38 to przy 11 z tyłu daje 3,45 i to byłoby chyba OK.

Czy Waszym zdaniem jest szansa na upchnięcie tych 38? (teraz jest środek 32; duża 44)

IMG_20180609_145828.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...