Skocz do zawartości

[MTB] zakup roweru w przedziale 4-5

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Napisano wczoraj, 23:21

Dobry wieczór witam na forum wypada się przywitać.

wiem, że nic to nowego nie jest, ale jak w temacie poszukuję roweru w w/w przedziale cenowym.

Znawcy obcykani w temacie pewnie coś podpowiedźą?

Wiem, że niektóre firmy w tych cenach mogły by coś lepszego zaprezentować i znawcy to wychwycą. I na to liczę. Jakie marki polecacie w stosunku cena do jakości?

Z góry dziękuję

Napisano

Cześć. Napisz do czego ma być ten rower, gdzie będziesz jeździć. Jakie masz wymagania i jakie posiadasz doświadczenie.

Napisano

Rower będzie służył do jazdy w lesie, jakieś górki pagórki zjazdy podjazdy. Doswiadczenie może jakieś niewielkie(co nie znaczy ,że dopiero się uczę jeździć)

Zawodowo myślę, że nie będę jeździł w zawodach, przynajmniej na razie. 

A wymagania to takie by nie przepłacić a w dobrej cenie dobrą jakość kupić ot tyle.

Dziękuję z góry za zainteresowanie się tym tematem.

23 minuty temu, krystusg napisał:

Napisano wczoraj, 23:21

Dobry wieczór witam na forum wypada się przywitać.

wiem, że nic to nowego nie jest, ale jak w temacie poszukuję roweru w w/w przedziale cenowym.

Znawcy obcykani w temacie pewnie coś podpowiedźą?

Wiem, że niektóre firmy w tych cenach mogły by coś lepszego zaprezentować i znawcy to wychwycą. I na to liczę. Jakie marki polecacie w stosunku cena do jakości?

Z góry dziękuję

Dodam jeszcze, że nie mam preferencji co do marki, wiem i widziałem, że Scott jest bardzo fajnie wykonany.

Napisano

To ja dodam coś ze stajni Rose https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-1-2017-bike-now/aid:884027 był poruszany temat reklamacji odnośnie wad czy uszkodzeń, wychodzą bardzo frontem do klienta (na duzy plus) maja przedstawicielstwa w pl. 

Lub jeśli masz geny na tzw trail to polecany forumowo https://rowerowy.com/sklep/rowery/rowery-trail/prod/marin-nail-trail-6-29#descriptionTab testowany na enduro1 blogu warto zajrzeć. Kolega podał ci lidera bike boardu z testami ht do 4tys z grupy kilku marek. Plus z mojej strony to lepszy osprzęt (koła hamulce) i sztywne osie.

Wszystkie podane roweryvsa fajnie wykonane :) prócz tego dobrze żeby miały odpowiednią resztę. 

Możesz poszukać u https://www.dadelo.pl/rower-kellys-gate-50-2017-pd4358/?v_Id=106520&gclid=Cj0KCQjw8MvWBRC8ARIsAOFSVBXPuuW3pBUyKUUBBpFyMCiVdbh4-RfDTwpwyK6JsiyT76KiHGWS8lIaAp8iEALw_wcB zwykle ceniony i polecany model. Lub półka wyżej. https://www.dadelo.pl/rower-kellys-gate-90-2017-pd4359/?v_Id=106503&gclid=Cj0KCQjw8MvWBRC8ARIsAOFSVBUwVSYV-CrquzpxPWFzBno1g904bw6NghqDOPDCVgCkX9U2hEhA2dYaAlk6EALw_wcB ostatki z wyprzedaży. 

Napisano

Zapomniałam dodać nowe dziecko Decathlonu :)

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-29-id_8405438.html rower w budzecie bez grosza, dostajesz 3 rodzaje koł do wyboru, niezłe hamulce i koła, Rebę i 1x11. Niską wagę. Plus gwarancja dożywotnia na ramę. Wg. mnie warto się przyjrzec bliżej zwłaszcza ze można przymierzyc się do każdego z typów. 

A nie przymierzając mozna zufac kilku nabytkom na forum z Niemiec https://www.radon-bikes.de/en/mountainbike/hardtail/zr-team/ duży przekrój w zależnosci jakie koło cię interesuje. 

Napisano

Wg mnie trochę się przeplaca. Napęd nawet jak dla mnie na minus przy tym zastosowaniu roweru (z tego co wrzucasz) odpowiem w takim razie poniżej budżetu Speca a lepiej wyposażonym i bardziej uniwersalnym Rose count solo 3 osprzęt(np. napęd koła) reba,oś. Cena ze sprowadzeniem. Uwzględnienie ścigania w xc i konsekwencji przez producenta. (a nie głupoty że wszystko możesz ale rekreacyjnie :)https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-3-bike-now/aid:2682060

Napisano

Nie wiem jak wykonane są te rowery Rose? wygląda bardzo fajnie, kolorystyka bardzo moja. Jak z gwarancją, z przeglądami, ile daje producent gwarancji na ramę, czy ma sztywne osie? Ktoś jeździł tym rowerem? Jak jakość  wykonania?

Nie mogę tego znaleźć na stronie.

Napisano

I bardzo dobrze że myślisz o 3ce. Kolega forumowy Rzezniol wdał się niedawno w rozmowę z przedstawicielem Rose na forum Paulsenem właśnie w temacie jaki masz, wiem że rozszerzyli zakres gwarancji poprzez ułatwienia dla użytkowników.(jakieś zdjęcia sprzętu /w związku z porównywaniem z konkurencją) Wiem też że uznają ściganie i wady z tego wynikające dla ramy. Temat to któryś z typów "zakup roweru do 5tys" bodajże... Lub zerknij na temat na głównym forum o Rose bo widzę że mają promocje z wysyłką więc tym bardziej się opłaca. 

Napisano

Witam wszystkich 

Jestem jeszcze laikiem w temacie rowerów wiec proszę o wyrozumiałość za każda głupotę jaką palnę poniżej

Sam jestem na etapie zakupu roweru w tym przedziale cenowym i Meride 500 lite też biorę pod uwagę,  tak samo jak kusi mnie Rockrider 500 z deca.
Na korzyść Rockrider'a przemawia amortyzator (i blokada z poziomu manetki) i dożywotnia gwarancja na ramę, opcja z oponami swith and ride też jest ciekawa (choć szczerze watpię że będę zmieniał opony co chwila, o ile wogóle)
O ile dobrze kojarze w 500 lite tylnia piasta niby tez jest "boost", nie wiem natiomiast jak to sie ma z przednim amortyzatorem manitoo (blokada na koronie) - w Rockriderze jest Reba RL komaptybinalna z 27.5, 27,5plus i 29, nie wiem na ile to ich autorski model, na ceneo są wersje albo pod 27.5 albo pod 29... niech ktoś mnie ywprostuje w tem temacie
hamulce level T kontra shimano 315 raczej tez wypadaja na korzyść Rockridera.
Z koleii rama Meridy wydaje się być bardziej zaawansowana, chociażby wew. prowadzenie linek, ale Rockrider daje za to dożywotnią gwarancję
W Rockriderze koła są tubless ready, w Meridzie trzeba by było wymieniać...
Merida ma naped 2x10, rockrider 1x11...

i tak sobie można wymieniać... jednym słowem cieżki orzech

Jak wspomnial @cervandes Meride obecnie ujeżdza Szajbajk (nawet na pudło sie załapał) i wypowiada sie o niej pozytywnie. Z drugiej strony sądze że deca może sobie pozwolić na niższe marże i dać wiecej za mniej - ludzie jeżdza na b-twin'ach i nie giną  

Na pewno nie interesuje mnie używka, a tym bardziej używany carbon (znajomy wyhaczył jakis z 2012 ale ja bym sie nie odważył na 5-letni wegiel)
do 6500 zł moge się jeszcze złamać, ale w moim wypadku sądze że to byłby overkill, nawet te 5 tyś to pewnie więcej niż potrzebuje, 
ale użyje tu argumentu typowego dla kobiet - BO TAK!! 

Rozważam jeszcze krossa level 8 i unibika expert 29 (tak patriotycznie bardziej) 

Z góry dziekuje za podpowiedzi i opinie

pozdrawiam 

Napisano

Owszem, ciężki. Biorąc pod uwagę że ta dożywotnia gwarancja od Deca dotyczy niezmienianego napędu 1*11,czyli upgrade na nim nie zrobisz. Na zdecydowany plus zestaw kół pod ewentualna zmianę (imponująca szerokość obręczy) i hamulce.

Napęd zrobił się tak dyskusyjna kwestią że ciężko doradzać. 

Co do experta to nie dałabym tyle kasy za rower na raidonie :)

Słyszałam opinie że Manitou z Meridy jest bardzo lekki ale też lekkich  zawodników woli. Nie wiem ile w tym prawdy. 

W budżecie który możesz jeszcze założyć stać cię na monsuna od naszego Rometa. https://trekking24.pl/romet-2018/2364-rower-romet-monsun-29-1-2018.html?utm_source=ceneo&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=rower-romet-monsun-29-1-2018&ceneo i nie musisz szukać używki w karbonie :)

I wg. Mnie warto. Jedyny minus, cienka sztyca więc nie założysz myk myka.(detal oczywiście) 

Napisano

Dzięki lederfox34  za opinię
Rometa nie brałem pod uwagę, na carbon nie mam specjalnie ciśnienia, ponoć o niego też dbać trzeba bardziej niz o amelinium (na ile to prawda - nie wiem)
sama różnica w wadze między rockriderem a mustangiem znikoma (pewnie to kwestia 1x11 vs 2x10)
Nie mam też sklepu stacjonarnego w pobliżu żeby go stestować (zjeździłem wszystkie loklane) a z odsyłaniem to rożnie bywa, zależy od sklepu i tego jak kurier sie obchodzi z paczką
Dzwonilem z koleii do decathlonu i moge zamowić rower z Francji do odbioru w sklepie (4 dni) i jak mi nie podpasuje to mogę odstąpić od zakupu i hajs oddadzą (obecnie dostepność tych rowerow w Polsce to 4 tygodnie wzwyż więc czekać mi się nie uśmiecha)

Druga opcja to ugadać sie przy zakupie Meridy o dopłate i podmiane amortyzatora (tyle że w tym wypadku bardziej recon niż reba)
Jakby sie utargowało te -naście % to moze w 5 tyś też by się zamknęło zakup

Na pewno dam znać jak zakupie 

Napisano

Z ciekawych opcji (wg mnie) mozesz jeszcze np przymierzyć się do https://www.erowery.pl/rower-scott-scale-750-model-2017 i ta 5tka pewnie byłaby ostateczną ceną. Tam na plus i osprzęt i Fox ze sztywną osią. Meridka jest fajna i ładna, ale trochę szkoda ze tę kasę nie dali tej sztywnej osi i na przód. Wg mnie warto iść w miarę nowoczesny amortyzator i najlepiej obie sztywne osie. Zawsze to plus a i nie myśli się później o upgradzie. 

Wydaje mi się ze lepiej byłoby dopłacic za Rebę, miałbyś spokój i dużą kulturę pracy- raz. Dwa- ale wchodzisz wtedy z zasięg $ Scotta. (a i Rockridera:) ) 

Napisano

Dzięki lederfox34  za opinię
Rometa nie brałem pod uwagę, na carbon nie mam specjalnie ciśnienia, ponoć o niego też dbać trzeba bardziej niz o amelinium (na ile to prawda - nie wiem)
sama różnica w wadze między rockriderem a mustangiem znikoma (pewnie to kwestia 1x11 vs 2x10)
Nie mam też sklepu stacjonarnego w pobliżu żeby go stestować (zjeździłem wszystkie loklane) a z odsyłaniem to rożnie bywa, zależy od sklepu i tego jak kurier sie obchodzi z paczką
Dzwonilem z koleii do decathlonu i moge zamowić rower z Francji do odbioru w sklepie (4 dni) i jak mi nie podpasuje to mogę odstąpić od zakupu i hajs oddadzą (obecnie dostepność tych rowerow w Polsce to 4 tygodnie wzwyż więc czekać mi się nie uśmiecha)

Druga opcja to ugadać sie przy zakupie Meridy o dopłate i podmiane amortyzatora (tyle że w tym wypadku bardziej recon niż reba)
Jakby sie utargowało te -naście % to moze w 5 tyś też by się zamknęło zakup

Na pewno dam znać jak zakupie 

PS:

Wpadł mi w oko jeszcze ten model, ale tutaj już tylko wysyłka przez internet... generlanie im dalej tym bardziej człowiek niezdecydowany :)

https://www.rosebikes.pl/bike/rose-count-solo-3-bike-now/aid:2682060?bikevariantchanged=2682060#ILFFz-IORVz-IORW0-IORW4-IORlv-IORlw-IORlx-IORly-IORlz-IORm0-IORm1-IORm2-IORm3-IORm4-IORm5-IORm6-IORm7-IORm8-IORm9-IORmA-IORmB

Napisano

Tutaj podrzucam ten temat o tym, jak wygląda gwarancja w firmie Rose: 

Moim zdaniem warto zainteresować się tym sprzętem. Sam nad tym myślałem, ale ostatecznie dostałem w tych pieniądzach treka superfly 7 2017, a że mogłem go kupić stacjonarnie i dostałem "opiekę" rowerową na miejscu to się skusiłem.

Przy zapisaniu się na newsletter na stronie Rose dostajesz 10 euro w formie bonu do wykorzystania na zakup. Wysyłka jednak wciąż jest nie mało płatna, bo wychodzi coś, koło 40 euro. 

Napisano

Dzięki za linka

Treka nie brałem pod uwagę, byłem dziś w jednym sklepie na drugim końcu miasta (ostatni do odhaczenia na liście) i widziałem procaliber 6.
Powiem że na żywo robi mega wrażenie, gwarancja na rame dożywotnia, i z ceny tez byz zeszli z 6800 na 6000.
Ciekawe jak w praniu sie sprawdza ten system isospeed? ktoś ma jakieś doświadczenia z tym?
jedyne czego sie można czepić to recon zamiast reby ale widze ze w 2018 to powszechna praktyka niezależnie od producenta (reba 2017 -> recon 2018)

Rockridera odpuszczam ze względu na kotrowersje wokół marki no i nie chce być pilotem testowym nowej serii :) argument o jednym blacie też był bardzo pomocny.

Drugi zostaje chyba tylko Kross level 8 - zależy ile z tych wyjsciowych 5000 uda się stargować

Na pewno bede brał stacjonarnie, zawsze wspomoże się lokalny biznes :)

Napisano

Widziałam na żywo Procalibra na Rebie, robił niesamowite wrazenie. 

https://forum.szajbajk.pl/topic/4774-trek-superfly-czy-procaliber/

Gdzieś widziałam recenzję roweru z tym systemem (i nie moge znalesc) gdzie padły słowa ze to system wymienny, czyli ileś przejedziesz i powinienieś jak łożyska wymienic. Wiec się dowiedz bo mnie zacielo na tym :)

Procaliber 6 jest lżejszy od Krossa  L8 czy mi się wydaje (?) 

Napisano

Różnica niecałego kilograma na korzyść calibra o ile mi się wydaje, i 25% ceny bo 4500 to Max co przyjdzie mi zapłacić za L8

Caliber ok 12,6 a L8 13,4 - teraz z głowy bardziej piszę. Nie wiem jak z wagą kół w obu przypadkach. Nie oczekuje po Alu 10 kg

Napisano

W isospeed po jakimś czasie łożyska trzeba naturalnie wymienić. Na dłuższych trasach - powiedzmy maratońskich w raczej spokojnym terenie, idzie odczuć korzyść z tego systemu. Jednak po zwykłej jeździe w lesie nie odczujesz znaczącej różnicy. Dla mnie to zwykły bajer buzer.
Co do recona, to już naprawdę fajny amortyzator. Pod względem budowy wewnętrznej wypada tak samo, jak reba, ale zrobiony jest z nieco innych materiałów, przez co też wypada ciut ciężej. Z opinii ludzi z forum wynika, że jest nawet czulszy od reby :) Ja osobiście wyrwałem superfly 7 z 2017 roku za równe 5000 PLN, więc bomba! Gwarancja 2 lata na wszystko plus dożywotnia na ramę. Osprzętowo wypada świetnie jak za te pieniądze. Więc warto polować i dzwonić po sklepach.

Polecałbym rozważyć tego count solo 2 lub 3 bo osprzętowo wypadają bardzo dobrze, ale nie mają sztywnej osi na tyle, co za te pieniądze to już lekka kpina. Niby oszczędność mówił przedstawiciel, ale jednak kiepsko to wygląda przy rowerze za 5 tysi.

Zwykłej jeździe w lesie w domyśle zjazdy i podjazdy ;) superfly ma średnicę sztycy 27,2 przez co jest bardzo elastyczna. A gdyby był to jeszcze karbon - uuu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...