Skocz do zawartości

[Rower za 1500zl] na wysoka osobe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

Mam mozliwosc zakupienia Cube ltd niestety nie wiem czy sie oplaca mam 200cm a kola 26inch nie beda za male? Czy w tej cenie nie znajde nic lepszego? Da rade na lekko gorskich drogach?

Napisano

Kół w zasadzie nie dobiera się do wzrostu, a przeznaczenia i stylu jazdy raczej, ale rzeczywistość jest taka, że rower dużą ramą na takich kołach wygląda dziwacznie i ma komin z podkładek pod mostkiem. Tym bardziej, że Cube'y mają krótkie ramy, więc 23' dla Ciebie to raczej minimum.

Co to są lekko górskie drogi? Jeśli szutry i ubite ścieżki to nawet crossowy rower da radę.

Napisano

Takie jak np, lesne drogi i ubite drogi jak i szutry, szukam roweru juz z pol roku nie wiem juz jaki mam wziac... To moj pierwszy zakup moze dlatego :(

Masz moze jakies propozycje? Cube aim

Napisano

W pracy nie mogłem zobaczyć aukcji niestety, a powiem Ci, że pierwszy osprzętowo wypada bardzo ciekawie. Zastanawiający jest tylko stan tego amorka, bo firmy już nie ma i serwis może być kłopotliwy, a rower ma założone downhillowe koła. Może ktoś przerabiał rower dla szpanu, a może rzeczywiście na nim polatał...

Drugi rower jest bardzo podstawowy, ale może być niezużyty, bo po siodełku widać, że ktoś nie trafił z rozmiarem.

Jakim rowerem jeździłeś wcześniej i gdzie? Na niewymagające trasy większe koła będą rzeczywiście lepsze.

Na szybko to zwróciłem uwagę na ten:

https://www.olx.pl/oferta/focus-black-forest-29r-5-0-sprzedam-zamienie-CID767-IDsNJmb.html#3d74cb3cf6

Rama wcale nie musi być mała, ale bez przymiarki nie da rady. Sprzętowo nie ma może szału, ale przynajmniej amortyzator jakiś jest, bo najpopularniejsze w tej klasie XCT i XCM to uginacze kompletne.

Napisano

Nie jeździłem na żadnym specjalnym, nie raz siostry wziąłem ale mały jest i nie wygodny jak dla mnie xD giant 19 cali, 26koła. Dla mnie zdecydowanie za mały, a tak to to jakiś składak miedzy nogi i jeździłem. Postanowiłem kupić jakiś bo już wiocha się zaczynała robić jak gdzieś w ludzi wjeżdżałem xD Nie wydaje Ci się że L = 54 cm rama będzie za mała? Chciałbym taki rower żeby był wygodny z amorkami z przodu, a hamulce jeden pies jakie będą v-brake czy tarczówki. Jestem zielony w sprawie rowerów więc piszę z prośba o pomoc ;)

Napisano

54 cm to jest ponad 21', więc jest opcja, że by pasował, ale bez przymiarki nie da się stwierdzić. Ja mam 186 cm wzrostu i jeżdżę na 19 calowym MTB. Najtańszy amortyzator niestety potrafi bardziej przeszkadzać podczas jazdy, bo pompuje podczas pedałowania, a dobrego chyba tylko tyle, że nie kopie po rękach jak się w dziurę wpadnie. Dziury można omijać, a nierówności to uginacz i tak nie wybierze - cudów nie ma.

Jeśli jesteś aż tak zielony jak mówisz to nie wiem czy jest sens się w ogóle pchać w używany rower, bo możesz wpakować się na minę i potem topić pieniądze w serwisach. W ogóle nie myślałeś o nowym rowerze?

https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-540-275-id_8379537.html

Macie gdzieś tam Decathlon? Idź i przymierz się do XL. Ten rower jest wart swojej ceny.

Napisano
10 godzin temu, lojtek napisał:

Mam mozliwosc zakupienia Cube ltd niestety nie wiem czy sie oplaca mam 200cm a kola 26inch nie beda za male? Czy w tej cenie nie znajde nic lepszego? Da rade na lekko gorskich drogach?

Przy 2m wzrostu odpuść sobie wszystkie 26 i 27,5..... Mam 188 cm wzrostu i jak głupi czekałem z przejściem na 29 tak długo- za długo. Dla chłopa i baby z przedziału 1,8-2m tylko i wyłącznie 29 jeśli rozmawiamy o MTB.

Będzie gorzej poskładany (używka) niż 26 ale warto. I pamiętaj że ta 29 też ma mieć odpowiedniej wielkości ramę XL- XXL.  

Napisano

Jezeli chodzi o serwis to nie problem dam sobie sam rade bez pomocy :) najwazniejsze to rower ;) bede szukal dalej na kolach 29inch.

Napisano

Widzisz, że ten Kross to jest singiel i do tego bez amortyzacji? Ten widelec to nawet zaleta, bo szeroka opona wg mnie będzie lepiej tłumić niż byle uginacz, ale brak biegów to już trzeba lubić. No i rama mała.

Dopóki nie pojedziesz gdzieś rower obejrzeć i się przymierzyć przynajmniej to wiele ci nie pomożemy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...