Skocz do zawartości

[Cały osprzęt] zmiana z 3x9 na?

bl4ck

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 minut temu, bl4ck napisał:

Czy fd-m8025d zadziała jako 2x10 ?

Zadziała (mowa o korbach z różnicą 10T).

Na dniach będę miał do oddania swoją przednią FD-M8025-D bo robię dziurę w ramie i montuje Side Swinga.

Napisano

To nie jest boost bo do tego musiałaby być odpowiedni rama (korba równie) , do Ciebie idzie standardowa korba (bez boost'a).

Napisano

Spoko dzięki jak tak czytam i czytam to sporo tego osprzętu i rodzai jest w tym rowerze nie zdawałem sobie z tego sprawy.

Napisano

Jeszcze pytanie techniczne jak to jest że suport BB-MT800 BSA po wkręceniu wystaje z ramy po bokach ale są też suporty typu PressFit wciskane co dyktuje dany wybór rodzaj ramy?

No i skoro ten drugi jest wciskany to korba chowa się bardziej do środka? czy rama ma mufę szerszą i nie ma tego problemu?

Napisano

Jest wiele różnych szerokości muf... 68, 73, 91, 92... i trochę mniej różnych typów suportów. Żeby ciekawiej było w gwintowane potrafią mieć różne gwinty a te wciskane różne średnice... Mufa pod Shimano pod pressfit MTB ma 92mm a klasyka BSA 68. 

Napisano

Witam

Ogólnie jestem po totalnym czyszczeniu całego napędu, jak się okazało mój łańcuch nie nadawał się do niczego tak był rozciągnięty, ale to moja wina a raczej brak wiedzy teraz już trochę poczytałem i w miarę ogarnąłem temat no i mam narzędzia do rozebrania wszystkiego... pomimo tego że chcę zmienić napęd to zamówiłem nowy łańcuch Shimano CN-HG93 Deore XT żeby sprawdzić ten stary napęd jeszcze w boju :) no i powiem wam spoko wszystko nasmarowane linki manetki śmiga nawet super

Ale i tak zmieniam napęd a łańcuch się nie zmarnuje bo mam 2 rower 3x9:) dziewczyny.

Przy okazji zakupu zamówiłem też kasetę Sunrace MZ90 12-speed 11-50T aby upewnić się czy na pewno wejdzie na mój bębenek no i gitara wszystko się mieści dlatego też chcę iść w stronę srama gx eagle wiem wiem 2x10 shimano bardziej uniwersalne, ale ja lubię oryginalność nie mam też żadnych ograniczeń finansowych.

Zrobiłem wyliczenia na ritzelrechner.de i to co oferuje 11-50t porównując je z moim starym systemem 3x9 analizując z czego korzystam wyszło mi na to że w korbie z zębatki 44T w ogóle nie korzystam a większość czasu jeżdżę na 32T i bardzo rzadko 22T. Myślę że to mi w zupełności mi wystarczy. Dzięki ogólnie za porady i odzew gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły\rady chętnie posłucham. Pozdro

gYZ4dSb.png

Napisano

Witam

Czy podczas montażu kasety na bębenek smarujemy bębenek smarem? a dopiero następnie zakładamy kasetę czy może bębenek ma być czyściutki?

Napisano

Czy spadający łańcuch podczas pedałowania do tyłu jest spowodowany zbyt krzywą linią łańcucha między zębatkami?

Napisano

Tak , ale poprawa (przesuniecie do środka) upośledziłaby zmianę biegów na twardszych przełożeniach - taki urok napędu 1xX.

Napisano

Widziałem sporo filmów na których ludzie nie mają problemów, jakoś specjalnie mi to nie przeszkadza...taki problem jest głównie na ostatniej zębatce 50.

Było ostro dzisiaj :D

6E4bAjF.jpg

a taki piękny był ... :D

gedkObi.jpg

Napisano

Czarna kaseta jest piękna ale jak jest nowa , znajomy nie mógł na swoja patrzeć po nieco ponad 200km i wrócił do standardowej srebrnej (też miał Sunrace).

Napisano

Taaaak zapewne tak będzie ... przed zakupem byłem tego świadom.

Zresztą z samym rowerem jest to samo a tu ryska a tam rysa ... mam markera olejowego sprawdza się świetnie.

Napisano

Takie użalanie się nad każdą ryską czy zużyciem psuje radość z jazdy i znacząco obniża komfort życia ;) Trzeba sobie uświadomić, że elementy podlegające zużyciu dosyć często się wymienia i wtedy są znowu ładne i świecące. Cały rower w końcu też się w miarę szybko potrafi znudzić i trzeba sięgnąć po nowy....

Napisano
2 godziny temu, gtb napisał:

Czarna kaseta jest piękna ale jak jest nowa , znajomy nie mógł na swoja patrzeć po nieco ponad 200km i wrócił do standardowej srebrnej (też miał Sunrace).

W sumie nie wiem dlaczego. Ja mam czarnego NXa i po 1000km nadal jest dużo ładniejsza od zwykłej srebrnej usmarowanej piachem i oleum do łańcucha.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć,

Na początek - ten sunrace KOZAK :o Jaki koń!

Mam obecnie 3x9 (p.Alivio i t.Deore XT), chciałbym zmienić korbę na FC-M6000  34-24 - docelowo 2x10.  

Czy to się uda (2x9), czy muszę od razu wymienić łańcuch, kasetę i przerzutkę?

Obecnie jeżdżę praktycznie na 40T, a z tyłu w przedziale 5-9. 

Pzdr.

• 9 miesięcy temu...
Napisano
W dniu 5.04.2018 o 22:59, Sabarolus napisał:

W sumie nie wiem dlaczego. Ja mam czarnego NXa i po 1000km nadal jest dużo ładniejsza od zwykłej srebrnej usmarowanej piachem i oleum do łańcucha.

No to ja mogę i zdać relację moja kaseta po roku dalej czarna, a co do napędu sram gx eagle bajka petard pod pedałami dzięki sztywności i błyskawiczna zmiana biegów jedynie do czego mógł bym się przyczepić to przydała by mi się jeden bieg do szybszej jazdy czyli zmiana przodu 32 na 34 lub jakaś owalna z przodu? ktoś coś może doradzić?

Napisano
Teraz, bl4ck napisał:

jakaś owalna z przodu

Owalna może poprawić minimalnie efektywność pedałowania, nic ponadto. Jeżeli brakuje Ci ciężkich biegów to tak jak piszsz - wrzuć sobie 34t na przód.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...