phil13 Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Witam. Jaka dętka będzie najlepsza do tego koła? Euroline 622-19C stożkowa Założona opona 25-622 (28x1 - 700 x 25C) HS348 Do tej pory kupowałem 2 krotnie dętki na screenie poniżej i coś zbyt często je zmieniałem. Zła jakość czy zły rozmiar? https://i.imgur.com/7hNOW0q.png Prosiłbym o zakres dętek jakie bezpiecznie mogę założyć? PS. Czy są w ogóle dętki do tych kół bez wentyla presty? Odnoszę wrażenie że są słabe, albo ja jestem za ciężki ponad 100kg
seraph Napisano 12 Marca 2018 Napisano 12 Marca 2018 Na jakim ciśnieniu jeździsz? Jak masz obręcz pod prestę to Ci inny wentyl nie wejdzie, zresztą on i tak nie ma wpływu na wytrzymałość.
phil13 Napisano 12 Marca 2018 Autor Napisano 12 Marca 2018 Czyli dobrze wiedzieć, że to nie wentyle się chrzanią. ładuje ile wlezie, najczęściej na stacjach, dokupiłem nakładkę i na kompresorach powinno wchodzić max 6psi. Zdało by się chyba więcej, biorąc pod uwagę moja wagę? (max jest chyba 8 na te dęntki). Musiałbym kupic chyba porządną pompkę, żeby więcej dobić. PS. Ale czy ta opona i taka dętka jak dałem na screenie są poprawne? Bo jak tak, to wnioskuję, że kupuje dziadowskie dętki, albo jeżdżę na za niskim ciśnieniu..
Infernal1995 Napisano 13 Marca 2018 Napisano 13 Marca 2018 Wedlug mnie presta najlepiej ,,czymie,,. Rozmiar - tak jak jest napisane na pudelku - dobry. Jak juz pompujesz to na 6 barow, a nie 6 psi. Pytanie dlaczego zmieniasz te detki? Nie trzymaja cisnienia czy sie przebijaja?
Arni220 Napisano 15 Marca 2018 Napisano 15 Marca 2018 6bar = 87psi. Mało jak pod 100kg+. Pytanie też, czy takie kompresory na cpn są w stanie wdmuchać więcej? Na moje powinieneś dodmuchać ok. 10psi więcej, takie 95/105 psi powinno być dość optymalne pod taką wagę. Przy obecnym ciśnieniu możesz łapać zwyczajne snejki. Do takiego balona nie wiem czy nie przydało by się już założyć dętki o zakresie 25/28mm. W końcu uzyskany balon nie ma 25mm, a ok. 2/3mm więcej. Detka ze zdjęcia ma zakres 20/25. Nie wyrzucaj dętek, klej je, to dosłownie 5 minut pracy, a nie ma wpływu na jakość jazdy. Sprawdź też dokładnie obręcz czy nie ma zadziorów, czy opaska dobrze trzyma i przylega, czy w oponie nie siedzi ciało obce np. mikro druciki z opon samochodowych.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.