Skocz do zawartości

[Sram GX] Kaseta Sunrace 11-50 mx80 11s - co z wózkiem

Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

moja seryjna kaseta 10-42 powoli kończy żywot, chciałbym założyć w/w. 

Czy ktoś montował już takową - seryjna przerzutka obsłuży,   podobno zalecana jest zmiana wózka na dłuższy (oneup components) . 

Jeżeli seryjna obsłuży to czy działa to sprawnie - może jednak warto zainwestować w wózek (zawsze to jednorazowy wydatek) ? 

Gdzie kupię taki wózek i czy musi to byc "customowy" czy też np od innej przerzutki SRAM'a ? 

Chciałbym również wymienić kółka przerzutki - czy firma A2Z  jest godna polecenia ( czerwone wyglądają super). 

Ostatnia sprawa - jaki łańcuch do takiej kasety polecacie ? 

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Napisano

Masz kasetę XD, nie założysz w to miejsce tej kasety, ponieważ przeznaczona ona jest do bębenów Shimano. No chyba, że masz koła z możliwością konwersji i wiesz o konieczności zmiany bębenka.

Napisano
34 minuty temu, Pomocy napisał:

Gdzie kupię taki wózek i czy musi to byc "customowy" czy też np od innej przerzutki SRAM'a ? 

O ile się orientuje, wózek od oneupcomponents, jest nie tylko dłuższy. Przede wszystkim, ma on zmienione wzajemne położenie osi obrotu: wózka i kółeczka górnego. Dzięki temu przerzutka radzi sobie z kasetami o szerokim zakresie.

Napisano
2 godziny temu, cervandes napisał:

Masz kasetę XD, nie założysz w to miejsce tej kasety, ponieważ przeznaczona ona jest do bębenów Shimano. No chyba, że masz koła z możliwością konwersji i wiesz o konieczności zmiany bębenka.

Pisza ze kaseta kompatybilna z sram jak i shimano - nie będzie pasować p2p ? 

Napisano

Nie będzie. Kasety shimano są kompatybilne z bębenkami shimano. Kasety Sram są kompatybilne z bębenkami Sram i Shimano - zależy to od kasety. Te stopniowane od 11 są na bębenek Shimano, te stopniowane od 10 są na bębenek XD. To dwa kompletnie inne i niekompatybilne rozwiązania.

W obecnej sytuacji jesteś skazany na kasety Srama, bo masz pod nie bębenek.

Dostępne opcje:

- kupić kasetę XD taką jaką masz

- ustalić czy możesz zmienić bębenek, kupić go i wtedy masz pełną dowolność zakupu kasety

- zmienić piastę, koło/koła i wtedy przechodzisz na system Shimano

Napisano

Kaseta SUNRACE MX80 jest kompatybilna ze "zwykłymi" bębenkami Shimano/SRAM. Są one identyczne. Natomiast Ty masz bębenek XD, który jest konstrukcją całkowicie inną, przeznaczoną do kaset zaczynających się zębatka 10-ką. Sunrace MX80 nie pasuje do takiego bębenka.

Napisano
19 minut temu, ivohaha napisał:

Kaseta SUNRACE MX80 jest kompatybilna ze "zwykłymi" bębenkami Shimano/SRAM. Są one identyczne. Natomiast Ty masz bębenek XD, który jest konstrukcją całkowicie inną, przeznaczoną do kaset zaczynających się zębatka 10-ką. Sunrace MX80 nie pasuje do takiego bębenka.

Teraz łapie - dziękuje ! 

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Cześć koledzy ! 

Zdecydowalem się na zakup kol - Ztr crest mk3 z piastami novatec i bębenkiem  shimano s11. 

Teraz kasete założę bez problemu ale czy przerzutka obsłuży kasete 11-50 ? Nie wiem jaki mam wózek prawdopodobnie średni - Sram GX Horizon 

Napisano

Z tego co widziałem Sram NX w wersji na 11 rzędów obsługuje 46T bez problemu. Czytałem natomiast, że przy 50 zaczynają się schody i nie działa już jak należy, nie sprawdziłem osobiście ale parę tematów o tym jest więc jest coś na rzeczy. NX i GX to w sumie ten sam wózek. Jest wersja tej kasety 11-46 i przy tym bym pozostał, zresztą po zarżnięciu swojej mam zamiar taką właśnie wrzucić.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Wczoraj zmieniłem kasete i łańcuch z Sram ch-1150 10-42 11s  na Sunrace 11-50 csmx80. Przezutka to sram gx horizon - oryginalnie w Specialized Stumpjumper ht comp 2016. 
Przerzutka obsługuje wszystkie talerze, ale przy zrzucaniu z 10 na 9 (z 46z na 42) wskakuje na 8 . Z dołu wchodzi na 9 normalnie - problem jest przy zrzucaniu. 
Linka i pancerz jest nowy 

Dziękuje za pomoc

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...