Skocz do zawartości

[Kaseta, łancuch] Zakup/ Wymiana

Karol1994czx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,  Zamierzam  wymienić  kasetę i  łańcuch na nowy.   Jest to rower trekkingowy na którym zamierzam w nadchodzącym sezonie przejechać kilka tysięcy kilometrów ( 95% szosa). W kwestii łańcucha waham się nad  :  KMC X8  lub  KMC Z51 ( który lepszy? Czy warto kupić  jeden kmc x8 niż dwa Z51?).   Czy kaseta  shimano hg 41 acera 8 rz.  będzie odpowiednia dla moich zastosowań?  Istnieje duża różnica pomiędzy kasetą acery a deore  w kwestii trwałości?  Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Napisano

Kup kasetę  hg51 łańcuch kmc x8.93 ( ma spinkę ) dbaj o czystość łańcucha i o smarowanie dobrym smarem, nie jeździj tylko na 1 przełożeniu ( blat z przodu - środek z tyłu - czasem wrzuć środek z przodu i najmniejsze z tyłu ) a kilka tysięcy śmiało zrobisz.

Napisano
3 godziny temu, Karol1994czx napisał:

Czy warto kupić  jeden kmc x8 niż dwa Z51?

Nawet jeżeli X8 jest dużo lepszy od Z51, to na pewno nie o 100%, a dopiero wtedy przejechałby więcej niż dwa łańcuchy. Jedyne sensowne porównywanie to łańcuch do łańcucha albo dwa do dwóch.

Istnieje duża różnica pomiędzy kasetą acery a deore  w kwestii trwałości?

Jeśli jest to i tak jej nie zauważysz. Jak w porę nie wymienisz łańcucha to obie ci zeżre w podobnym tempie. Jak chcesz robić przebieg na 1 łańcuchu to bierz tańszą, chyba, że kilka gram wagi usprawiedliwi ci różnicę w cenie.

95% szosa

To poprawia nieco trochę sytuację w jakiej będzie napęd. W MTB te kilka tys. kilometrów to już zazwyczaj za dużo jak na jeden łańcuch.

Napisano

Zdecydowanie i bez wątpienia dwa KMC Z51 nie przejadą tyle co jedno X8. Z to bardzo miękkie łańcuchy, klony HG40.

Zestaw HG51+KMC X8 to bardzo dobre zestawienie.

Kasetę HG41 miałem jedną ze 3 lata temu, przedtem i potem HG51 a kupuję nową co rok i dwa łańcuchy. HG41 to jedyna kaseta w której wyłamały mi się dwa zęby. Pyk i nie ma, na dwóch różnych koronkach.

Napisano
16 godzin temu, cervandes napisał:

Zdecydowanie i bez wątpienia dwa KMC Z51 nie przejadą tyle co jedno X8. Z to bardzo miękkie łańcuchy, klony HG40.

No jakoś mnie tym nie przekonujesz. Porównywałem X9 do HG53 i faktycznie X9 wypadł lepiej, ale nie na tyle, żeby przejechać dwa łańcuchy używane na przemian na jednej kasecie. No chyba, że ten Z51 to faktycznie aż taka gumka recepturka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...