Skocz do zawartości

[rower] rower do 3500zł

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Z tych trzech najgorzej wypada Giant, więc możesz go skreślić z listy.
Jeżeli możesz trochę dołożyć, a chciałbyś mieć np. lepszy amortyzator i obie osie sztywne, to np. ten : http://allegro.pl/kross-level-b8-kola-29-s-recon-sztywne-osie-i6904231496.html
Jaka jest absolutna górna granica cenowa dla Ciebie ?
Rower ma być nowy i koniecznie MTB ?
Koło koniecznie 29" ?
Jakie masz warunki fizyczne ?

Napisano

Wiadomo jak z wszystkim na początku zakładałem 3000zł. Później mówię, że może być coś ponad, ale myślę żeby tego 3500zł nie przekraczać. Jakiś kask, licznik dorzucę i tak się zrobi koło 4. Tak rower niech będzie nowy. Czy koniecznie MTB, a jaka inna opcja? Koło z kim nie rozmawiam to każdy poleca 29". Wzrost 181 cm waga około 84 kg.

Rower ma służyć do jakichś rekreacyjnych wypadów do lasu. Z kumplami chcemy zacząć na wiosnę jeździć, a terenów wokół sporo. 

• Mod Team
Napisano

Jak rekreacyjnie i bez szaleństw, to teoretycznie rower typu cross też mógłby być OK.
Jeszcze wczoraj był na aukcji dobrze wyposażony Bulls Cross RS : http://allegro.pl/wyprzedaz-z-7000zl-nowy-bulls-na-deore-xt-48cm-i7207720631.html#thumb/9
Cena co prawda 4 k, ale poza aukcją pewnie można by się było dogadać, a osprzętowo naprawdę bardzo przyzwoicie - lepiej niż w wielu MTB.
Jakbyś był zainteresowany, to pytaj gościa, bo nie sądzę, żeby od wczoraj zdążył sprzedać, a widocznie nie wystawił ponownie.
Ewentualnie tańszy, ale nadal przyzwoity Romet Orkan 5 : http://allegro.pl/romet-orkan-5-rower-meski-crossowy-r19-deore-xt-i7030319649.html
Ważne, żeby rower miał amortyzator powietrzny, a w przypadku MTB najlepiej taperowaną główkę ramy i sztywną oś przynajmniej z przodu, a najlepiej obie.
Jeżeli chodzi o MTB, to wspomniany wcześniej B8 2016 jest OK, tylko pytanie, czy nie wolałbyś większego rozmiaru - jeśli nie jesteś pewien, to musisz pochodzić po sklepach i się poprzymierzać do różnych modeli.

Napisano

Na wzrost 181 cm to może rozważ też rozmiar L z Silverbacka Sola 2015 rok http://skleprower.pl/rower-silverback-sola-3-2015-3x10-deore-wyprzedaz-p-90.html  

300 zł zostaje w kieszeni, a w niczym w zasadzie ten model nie odbiega na minus od tego z 2017 (widelec Suntour Raidon Air jest chyba co najmniej porównywalny z Rock Shoxem XC Air).  Silverbacki mają dość długie ramy (podobnie jak np. Authory), rozmiar L będzie w sam raz na 181 cm.

Jeśli chodzi o Meridę, to może warto poszukać Big Nine 300/500 z zeszłego roku - jak szukałem roweru dla siebie w listopadzie to było sporo tych rowerów w atrakcyjnych cenach. 

• Mod Team
Napisano

Rozmiar L w tym Silverback'u jest już nieco ryzykowny przy wzroście 181 cm - tzn. długość jeszcze może być OK ( kwestia preferencji ), ale kluczowy będzie przekrok, bo podsiodłówka 50 to już kawał rury i jak się nie ma długich nóg, to lepiej nie ryzykować ( jak ktoś jeździ po bułki, to może nawet nie zwróci uwagi ).
Duże przeskoki wysokości - między M, a L są 2 cm różnicy w długości, ale już 5 cm różnicy w wysokości podsiodłówki.
Przy takich warunkach fizycznych lepiej się nie pchać w nic > 48 cm podsiodłówki w przypadku MTB.
Są oczywiście skrajności - z jednej strony np. ja na wybranym z premedytacją 44 cm na kole 27,5" ( 180 cm i przekrok 84 cm ), a z drugiej jeden z forumowych kolegów na 53 cm od Kellys'a ( przy 181 cm i 86 cm przekroku to już przegięcie według mnie - rower bardziej na 190 cm, ale kolega twierdzi, że jest idealnie...) - także jak się nie wie co podejdzie, to trzeba się koniecznie przymierzyć przed zakupem.
Meridy wypadają nienajlepiej, bo 500 ma amorek z goleniami o średnicy 30 mm, słabe hamulce i nie ma sztywnej osi nawet z przodu.

Napisano

Oprócz wzrostu zdecydowanie należałoby zmierzyć długość nogi, bo przy tym samym wzroście różnice mogą być znaczne, co w kontekście przekroku ma kluczowe znaczenie.

Jeśli chodzi o Silverbackową L-kę, to od 3 lat ma takową moja druga połówka i przy jej wzroście 177 cm jest idealnie. Natomiast należy pamiętać, że kobiety z założenia mają dłuższe nogi=większy przekrok niż mężczyźni o takim samym wzroście.

W tej klasie cenowo dobrze wyglądał też Kellys Gate 30 2017, nie wiem czy jeszcze jest coś w wyprzedażowych cenach. Dwie sztywne osie i Recon z przodu.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o długość nogi to mam 82 cm. Zdecyduje się jednak na tą Meridę. Oprócz aspektów technicznych najbardziej podchodzi mi wizualnie. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...