Skocz do zawartości

[Nowy napęd] Manetka tylna, przerzutka, inne elementy

kamar59

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam w/w rower http://wwww.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=931 w którym wymieniłem od początku amortyzator R7 i hamulce M675. 

I chciałbym wymienić przerzutkę tylną i manetkę przerzutki, na coś pokroju SHIMANO SL M780 DEORE to już na pewno fajniej chodzi. Co za tym idzie, resztę części muszę też wymieniać? Czy tylko starczy manetka i przerzutka tylna do prawidłowego działania? Aktualnie mam 3x8 napęd. Bo to już jest manetka pod 10rz a 8rz obsłuży? 

Bo w sumie środkowa tarcza w korbie też by się nadawała do wymiany, bo już zęby rekina się robią 9 lat jazdy zrobiło swoje nic nie przeskakuje jeszcze. Taniej to wyjdzie niż wymiana całej korby. Korba na kwadrat, to jedynie HT2 wejdzie mi bo wciskany Press Fit już nie bo gwintowane jest. Ale jak wymienię środkową tarczę to pewnie trzeba łańcuch wymienić, kasetę bo jedno drugie będzie szybciej zużywało? To by mógł zrobić napęd nowy cały 2x10 już.

Jest w ten rower takie części inwestować? Podpowiecie coś? Czy to technicznie by pasowało wszystko do siebie w tym rowerze?

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Manetka 10rz nie obsłuży 8rz. Przejście na 2x10 jest opłacalne w tym rowerze.

A co byś proponował z części? Czyli nowy łańcuch, kaseta, przerzutka tylna, manetka i korba też cała czy środkowy blat?

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Ale zostajesz przy 3x8 czy przejście na 2x10?

Jak zostanę przy 3x8 to tylko wymieniam manetkę tylną i przerzutkę? A 2x10 też mogę ale wyjdzie drożej odczuje coś w 2x10 w jeździe działaniu sprzętu pewnie tak?

Napisano
Teraz, Tatanka napisał:

Jak zostaniesz przy 3x8,to ciężko będzie znaleźć tylną przerzutkę lepszą od obecnej.Z manetkami może być podobnie.

No faktycznie 3x8 to już napęd zapomniany nie robią nic już nowego ciekawego.

To przechodzimy do 2x10 co tam może być ciekawego? Deore 6000 te nowe przerzutka tylna  kaseta i łańcuch KCM. Jedynie wyższa może być manetka prawa XT coś bo to lepeij chodzi a inne komponenty nie ma co przepłacać bo różnice np w kasecie XT a deore jest spora cena i parę gr różnicy.

A twoje propozycje? 

I czy na tą piastę tylną wejdzie mi kaseta 10 rz?

Napisano

Stara piasta powinna obsłużyć 10 rzędów, ale to i tak nie ma sensu. Wymiana na 2x10 wiążę się z wymianą: korby, kasety, obu manetek, obu przerzutek i łańcucha. W wariancie ekonomicznym mógłbyś próbować zaoszczędzić na przedniej przerzutce i manetce, ale skoro zwracasz uwagę na różnicę między Deore a XT to takie uchybienie na pewno nie będzie dla Ciebie akceptowalne ;)

To tak na szybko:

• korba fc-m6000, 290 zł
  • kaseta cs-hg500, 120 zł
  • przerzutka tylna rd-m6000, 162 zł
  • przerzutka przednia fd-m6025, 90 zł
  • manetki m6000, 170 zł
  • łańcuch kmc x10, (a raczej dwa do takiego napędu) 120 zł 

Suma 952 zł, przy czym rower katalogowo kosztował 1999. Bez sensu, wydasz kasę a i tak nie będzie to "rower XXI wieku" ;) 

Napisano

Bo jak 3x8 mam części już prawie najwyższe to nie ma nic lepszego na włożenie.

Ja z tego roweru nigdy nie chciałem zrobić "XXI wieku" jedynie coś go tam ożywić odświeżyć coś ;-) A XXI to zupełnie nowy.

A łańcuch że 2 szt to że zmieniać go co 1000-2000 km i jeździć na zmianę? Takie coś wydłuża sporo napęd i nie psuje kasety.

"To po co ludzie wymieniają samochody na nowsze roczniki i lepsze, to tak samo jak z rowerami" ;-)

• Mod Team
Napisano

No bez przesady.

Fakt niezaprzeczalny, że trwałość sprzętu spadła na pysk . Ale to nie znaczy, że trzeba się zatrzymać na etapie niezniszczalnej "Ukrainy".

Moja babcia taką kupiła w GS-ie i jeździła 30 lat.;)

Napisano
8 godzin temu, bts napisał:

ale skoro zwracasz uwagę na różnicę między Deore a XT to takie uchybienie na pewno nie będzie dla Ciebie akceptowalne ;)

Zwraca uwagę  że nie warto dopłacać.Za wyjątkiem manetki.Fajny napęd 2x10 złoży trochę taniej,ale nie tak wiele.

8 godzin temu, bts napisał:

Bez sensu, wydasz kasę a i tak nie będzie to "rower XXI wieku"

Rower został trochę doinwestowany (amor i hamulce ) więc nadal uważam że warto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...