Skocz do zawartości

[Cross] który rower wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cube jest na trekkingowym XT ze "starymi" manetkami SLX, Unibike na pełnym starszym SLXie. Jak na mój gust wychodzi na jedno. ;)

Jeśli cena nie ma znaczenia, to weź ten, który Ci się bardziej podoba. :)

Napisano

Podoba mi się bardziej Cube ale najważniejsza dla mnie jest jakoś i rower, który będzie mi służył na dłużej.

Cena zawsze ma znaczenie tym bardziej że jest różnica 500pln 

Który z nich wypada lepiej w stosunku jakości ?

Napisano

Moim zdaniem Unibike.
Lepsza korba, lepsze hamulce i piasty jak już @gtb wspomniał. W pozostałych elementach napędu moim zdaniem brak różnic, chociaż nie miałem nigdy do czynienia z trekkingową grupą XT.
2 głosy za Unibike.

Zapytam jeszcze z ciekawości - dlaczego tylko te dwa bierzesz pod uwagę?

Napisano
1 minutę temu, TheJW napisał:

W pozostałych elementach napędu moim zdaniem brak różnic, chociaż nie miałem nigdy do czynienia z trekkingową grupą XT.

Ja do grupy XT nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Ową grupę mam w dwóch rowerach wyprawowych a także codziennym i nie mam żadnych zastrzeżeń. Będę dążyć do tego aby i zimówkę wyposażyć w taki napęd. Wiem, że to słabe pod względem ekonomicznym ale komfort ponad wszystko!

Napisano

W procesie analizowania rynku rowerów Cross-owych zostały mi te dwa modele w cenie około trzech tysięcy, chyba że coś pominąłem?

Napisano

@robertrobert1 nie zrozumieliśmy się...
Pytam, czy używasz osprzętu MTB np. XT M8000, XT M786, czy trekkingowego - XT T8000.

Wymieniony przez autora Cube ma trekkingowe przerzutki XT. Moim zdaniem niewiele się to różni od zwykłych SLX. Podkreślam jednak, że nigdy nie miałem z tym do czynienia.

Napisano

Reasumując nie ma dowodów wyższości trekkingowego - XT T8000 nad SLX 

Wracając do tematu wyboru roweru Unibike ma całościowo lepsze podzespoły od Cuba ale czy jakość ramy w tych rowerach jest podobna ?

Napisano
2 godziny temu, Algert napisał:

Cuba ale czy jakość ramy w tych rowerach jest podobna ?

Cuba ma taperowana głowke ramy, co znaczy ze jesli beziesz chcial wsadzic do niego jakis fajny sztywny widelec carbonowy, to jest wieksza szansa ze go znajdziesz szukajac po MTBtycznych widelcach.... Widelcy sztywnych na 1 1/8 o odpowiedniej wysokosci  dla crossa albo nie ma albo albo beda to jakies Force Java czy tego typu sprzęty wątpliwej jakosci.

Dodatkowo Cube ma Forka z Remote Lockiem - ja wole niz  grzebany po koronie. :>

Korba Shimano FC-T551 to chyba blizniak zdaje sie do M591 ... czyli aktualnego Deore :P- jak dla mnie korby podobnej klasy.

TE piaty to juz bym se darował ... jedne i drugie na kulkach... roznica pewnie w jakiejs mikro uszczelce na konusach, ale specem od Simano piast nie jestem

Obrecze MAch w Zethosie ??

Na moje Zasadnicze roznice sa w Ramach/Widelcach i hamulcach.... 

Napisano

Przy różnicy 500zł (na korzyść Zethos)  przewaga Unibike jest bezapelacyjna , Cube ma (teoretycznie) lepsze tylko przerzutki i to minimalnie , w przypadku przedniej od Deore w górę nie ma w praktyce żadnych różnic w działaniu a i w tylnej w tym zestawieniu również różnica znikoma (T8000 to też shadow). Piasty M615 będą lepiej uszczelnione od M4050 a i hamulce M615 są skuteczniejsze i trwalsze od podstawowych M315.

Napisano
Teraz, gtb napisał:

przewaga Unibike jest bezapelacyjna

Bezapelacyjna ?

Patrz, a ja bym chyba kupil Cuba :>

Napisano

jesli olac mozliwosc przyszlosciowej przesiadki na Carbonowy Taperowany wideł to TAK, zgadzam sie.

Napisano
Teraz, cinol123 napisał:

mozliwosc przyszlosciowej przesiadki na Carbonowy Taperowany wideł

W Zethosia jak zechcesz to takową możliwość masz również po zastosowaniu sterów redukcyjnych.

Napisano

Dzięki Panowie za tak gorącą dyskusje, w tej rywalizacji choć cuba podoba mi się wizualnie bardziej to plusy w postaci lepszych hamulców i piast, przeważają nad wyborem Unibike i do tego to polska firma nie jakaś tam niemiecka ;)

Napisano
Godzinę temu, gtb napisał:

W Zethosia jak zechcesz to takową możliwość masz również po zastosowaniu sterów redukcyjnych.

Ale ze jak taperowany forek wcisnac do głowki przyjmujacej 1 1/8 ? w druga stronę rozumiem że się da...

Napisano

w sumie nie dziwię się autorowi tematu ze ten Cube mu się podoba, mimo jakości osprzętu niestety- stety względy pierwszego 'ocha' często są ciążące. Cube jest ładny. Ogólnie to robią te rowery porządnie i przykuwając oko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...