olek741 Napisano 27 Stycznia 2018 Napisano 27 Stycznia 2018 Cześć, mam problem z manetką Shimano Altus. Chodzi o to, że bieg w dół zmienia bez problemu i zająknięcia, a w górę to już trzeba się trochę nagimnastykować. Nie chodzi tu o to, że chodzi z wielkim oporem, manetka ma dziwny luz jakby się tryby w środku złamały czy coś. Jak dociśnie się ramię w górę lub w dół wszystko chodzi jak trzeba, a tak to jakby na pusto. Nawet wskaźnik biegu nie wykazuje wtedy ruchu. Linka na 100% cała i nowa.
WaGiant Napisano 28 Stycznia 2018 Napisano 28 Stycznia 2018 Miałem kiedyś tak samo . W zimie . Jak było ciepło to manetka działała , poniżej 0st nie łapała do góry . Nie wnikałem co się tam dzieje , wymieniłem na nową . Pomogło
Ychu Napisano 28 Stycznia 2018 Napisano 28 Stycznia 2018 Odkręć dolną pokrywę manetki i spróbuj dokręcić nakrętkę. Miałem luz na dźwigniach to pomogło i jest spokój. Z tym , że jak za mocno skręciłem to manetka zamulała Manetka ogólnie chodzi normalnie w jakiejś temperaturze czy w każdej ma to samo? Bo jeszcze ewentualnie mogło by pomóc czyszczenie jej jeśli to zależy od temperatury. Najpierw próbuj , potem wymieniaj
seraph Napisano 28 Stycznia 2018 Napisano 28 Stycznia 2018 Jak pojawiło się to teraz tzn. że jest zależne od temperatury i raczej nic z tym nie zrobisz. Miałem tak kiedyś w STXach i nie udało mi się tego pozbyć, a teraz pojawiło się w Alivio i nawet nie próbuję. Na moje oko to zasyfiony smar tężeje i zapadka zamula, ale wypłukanie smaru i nałożenie nowego bez rozbierania mechanizmu jest prawie niemożliwe, a to dość "zegarmistrzowska" robota.
olek741 Napisano 28 Stycznia 2018 Autor Napisano 28 Stycznia 2018 Raczej to nie jest wina temperatury. Nagle w piwnicy zaczęło jej coś nie pasować. No nic, zobaczę może naprawdę wystarczy odkręcić dół i dokręcić nakrętkę. Jak nie to będzie trzeba kupić nowe. 11 godzin temu, seraph napisał: Jak pojawiło się to teraz tzn. że jest zależne od temperatury i raczej nic z tym nie zrobisz. Miałem tak kiedyś w STXach i nie udało mi się tego pozbyć, a teraz pojawiło się w Alivio i nawet nie próbuję. Na moje oko to zasyfiony smar tężeje i zapadka zamula, ale wypłukanie smaru i nałożenie nowego bez rozbierania mechanizmu jest prawie niemożliwe, a to dość "zegarmistrzowska" robota. A rozbierać co do śrubki nawet nie mam zamiaru Kiedyś za dzieciaka rozebrałem Alivio i jak chciałem to złożyć to musiałem kupić nowe zanim ojciec zauważył co zrobiłem
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.